artistnestProiectul ArtistNe(s)t – rezidenţe artistice 2013 continuă şi dezvoltă într-un nou format interdisciplinar programul de rezidenţe ArtistNe(s)t, iniţiat de Gabriela Tudor în 2006 în parteneriat cu 4 instituţii publice de cultură. Cele două rezidențe oferite artiştilor români în 2013 sunt organizate de Asociaţia “ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti” în parteneriat cu Muzeul Naţional “George Enescu” şi Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău. ”
Asociatia ArtistNe(s)t a fost creată în noiembrie 2009 de către Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, Muzeul Naţional „George Enescu” şi Fundaţia Gabriela Tudor, şi este o reţea culturală ce are ca obiectiv stimularea creativităţii în artele contemporane, încurajarea implementării activităţilor de rezidenţe artistice în România, sprijinirea mobilităţii artiştilor, precum şi susţinerea activităţii tinerilor artişti şi managerilor culturali din România.

De la începuturile sale, sub egida ArtistNe(s)t au beneficiat de rezidenţe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori si artisti vizuali din Romania, Bulgaria, Canada, Elveția, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, SUA etc. În ultimii 3 ani au fost organizate cu precădere rezidențe de dans contemporan, inițiate de Centrul de Cultură George Apostu în colaborare cu Centrul Coregrafic Trois CL din Luxemburg și în parteneriat cu programul “E-Motional Bodies & Cities”, organizat de Fundația Gabriela Tudor, care a adus deopotrivă în circuitul ArtistNe(s)t un nou spațiu în București, ZonaD – studio Paradis Serial. Peste 15 artiști din domeniul dansului contemporan au beneficiat în acest fel de program, majoritatea rezidențelor rezultând în noi spectacole și cărți scrise.

Proiectul-pilot „ArtistNe(s)t – rezidențe artistice 2013 relansează rezidențele ArtistNe(s)t într-un format nou, prin extinderea colaborarilor dinspre dans contemporan înspre muzică, arte vizuale și literatură și propunerea unui cadru interdisciplinar de desfășurare a acestora. Programul reprezintă o oportunitate unică de creație pentru tinerii artiști români, oferind în 2013 cadrul necesar dezvoltării a doua noi proiecte artistice:

1. Rezidența coregrafică dedicată muzicii lui George Enescu

Asociatia ArtistNe(s)t va oferi în 2013 o rezidență multiplă la București și Tescani în vederea realizarii unui piese coregrafice noi pornind de la muzica lui G.Enescu. Pe baza proiectelor propuse, la finalul lunii mai va fi selectat un concept artistic în care un coregraf împreună cu un colaborator la alegerea acestuia (dansator, dramaturg, artist vizual, muzician) vor lucra la o piesa noua, pornind de la muzica si viata lui George Enescu.

Calendar documentare și rezidență:
20 – 30 iunie, Tescani, Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”
1 – 15 iulie, Bucuresti, ZonaD
9 – 30 septembrie, Bucuresti, ZonaD (4 ore/zi)
3- 15 octombrie, turneu cu prezentari publice la Bucuresti, Sinaia, Bacau si Tescani.

SE OFERĂ:
– transport cu trenul și cazare gratuită la Tescani
– diurna 13 lei/zi pentru 2 persoane pentru perioada de documentare de la Tescani (10 zile)
– onorarii în valoare de 14.000 lei – coregraf: 8.000 lei (suma brută) si 6.000 lei artist colaborator (dansator/dramaturg/muzician/artist vizual etc)
– spatiu de repetiție la Tescani și București

2. Rezidența ArtistNe(s)t interdisciplinară: dans contemporan + literatură + muzică

ArtistNe(s)t lansează un format de rezidenâa inovatoare, dind ocazia unei colaborari interdisciplinare între un coregraf/dansator, un muzician și un scriitor în vederea dezvoltării unui nou proiect artistic.

Rezidenta se va desfășura în perioada septembrie – octombrie la la ZonaD – studio Paradis Serial din București, la secția “Dumitru și Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” din Tescani și Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, după urmatorul program:
– 2 – 15 septembrie Tescani (2 săptămâni);
– 15 – 22 septembrie Bacau ( 1 săptămână);
– 23 – 30 septembrie Bucuresti ( 1 săptămână, 4 ore/zi);

SE OFERĂ:
– transport si cazare gratuită la Tescani și Bacău;
– diurna în valoare de 13 lei/zi x 3 persoane x 21 zile (pentru cele trei săptămâni de rezidență de la Tescani și Bacău);
– onorarii pentru cei trei artiști participanți în suma de 12.000 lei (4.000 lei x 3 persoane);

Cei interesati sa participe în cadrul rezidențelor ArtistNe(s)t 2013, sunt rugați să depună un dosar de candidatura care trebuie sa conțină: o scurtă prezentare a proiectului care va fi realizat (minim o pagina A 4), o scurtă prezentare a echipei artistice (biografii artistic și/sau CV-uri) precum și o prezentare a proiectelor artistice care au mai fost realizate sau portfolio artistic. Dosarele vor fi trimise electronic la adresa de email: artistnest@gabrielatudor.ro până la data de 26 mai, cu specificarea – rezidențe ArtistNe(s)t Enescu sau rezidență ArtistNe(s)t interdisciplinară (după caz).

Artiștii participanți la programul de rezidență ArtistNe(s)t vor beneficia și de sprijinul unui coach artistic care va fi anunțat la finalul lunii mai. Selecția artiștilor va fi realizată de boardul artistic ArtistNe(s)t și va fi anunțată public la începutul lunii iunie.

Pentru mai multe informatii sunați la telefonul 0722 322 366 dupa data de 8 mai sau trimiteți un email la adresa artistnest@gabrielatudor.ro, persoana de contact Cosmin Manolescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here