sâmbătă, mai 18, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleATELIERE DE DANS, EXPOZIŢII, PROIECŢII DE FILM, TEATRU ŞI ÎNTÂLNIRI CU SCRIITORII...

ATELIERE DE DANS, EXPOZIŢII, PROIECŢII DE FILM, TEATRU ŞI ÎNTÂLNIRI CU SCRIITORII BUCUREŞTIULUI LA ZILELE CULTURII URBANE LA ARCUB

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în acest an la ARCUB cu un weekend de proiecte artistice ale sectorului cultural independent din Bucureşti. Intitulat Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan, evenimentul multidisciplinar din 14-16 ianuarie 2022 prezintă publicului o selecţie a proiectelor create sub umbrela Programului de finanţare „Bucureşti – Oraş deschis” 2021.  

În cele trei zile de evenimente la ARCUB Gabroveni, bucureştenii pot alege între întâlniri cu artişti coregrafi, dialoguri cu scriitorii oraşului, vernisaje, proiecţii de filme documentare, teatru pentru copii, un spectacol lectură şi proiecte premiate de teatru independent.

Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan debutează vineri, 14 ianuarie cu vernisajul expoziţiei „Imagini. Amintiri”, a artistei Florina Coulin. Parte a proiectului „În Bucureştiul iubit” iniţiat de Galeria Ivan, expoziţia prezintă, în sălile de la etajul Hanului Gabroveni, o serie de litografii ale artistei, expuse pentru prima dată într-un solo show, alături de o selecţie de picturi şi desene ilustrând vise, însemnări de jurnal, evenimente şi reflecţii personale ale artistei. În cadrul expoziţiei „Imagini. Amintiri” vor fi proiectate la Zilele Culturii Urbane la ARCUB (14, 16 ianuarie) şi trei filme documentare inedite, realizate de artistul Ion Grigorescu, prieten şi coleg de generaţie cu Florina Coulin.

Cea de-a doua expoziţie a evenimentului, Open Practice Society prezintă lucrări de artă contemporană create în cadrul programului de mentorat artistic demarat de Asociația Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Expoziţia va fi vernisată sâmbătă, 15 ianuarie şi poate fi vizitată la Sala Cafenea şi la Sala Bolţilor până pe 30 ianuarie 2022.

Pe tot parcursul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB, la Sala Cafenea, scriitoarea Svetlana Cârstean propune publicului incursiuni zilnice în literatura contemporană românească prin seria de „Dialoguri cu scriitori despre oraşul Bucureşti”. Întâlnirile de la Zilele Culturii Urbane la ARCUB vin în completarea proiectului Dragă B., în cadrul căruia Svetlana Cârstean a invitat scriitori, jurnalişti şi actori să compună scrisori către Bucureştiul pandemic. Printre invitaţii dialogurilor de la ARCUB se numără Mihai Duţescu, Vasile Ernu, Bogdan Ghiu, Cristian Iftode, Katia Pascariu, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Luiza Vasiliu.

Sala Arcelor de la parterul centrului cultural găzduieşte, vineri 14 ianuarie şi sâmbătă 15 ianuarie, ateliere de dans contemporan UnShame Dance prin care coregrafele Irina Marinescu şi Andreea Novac propun o împrietenire cu dansul ca modalitate de autocunoaştere şi dezvoltare kinetică şi emoţională. Cele două ateliere sunt completate de jam session-ul UnShame Dance de duminică, 16 ianuarie, cu muzică live de Alexandros Raptis şi Denis Bolborea.

Fanii dansului contemporan se pot delecta cu o selecţie de filme documentare din programul celei de-a unsprezecea ediţii a Bucharest International Dance Film Festival ce vor fi proiectate la Sala Mare ARCUB în zilele de 14 şi 15 ianuarie. Printre acestea se numără filmul-concert Summer of Soul care a câştigat Marele premiu al juriului și Premiul publicului la Festivalul de Film de la Sundance 2021 şi care îi are ca protagonişti pe Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & The Family Stone.

Pe lângă filmele de artă ale lui Ion Grigorescu şi filmele documentare dedicate dansului, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, la Sala Coloanelor, un experiment audiovizual iniţiat de Image and Sound în cadrul proiectului Short Sounds: Silent Romanian Documentary.  Proiecţia de filme documentare româneşti va fi însoţită de un performance muzical live, în care Makunouchi Bento adaptează sonor o serie de filme mute realizate în perioada 1897-1940.

Proiectele de teatru independent din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB sunt programate duminică, 16 ianuarie. La Sala Mare ARCUB, se joacă producţia untreatru de copii care a primit Premiul Special al Juriului la Bucharest Fringe #11, one woman show-ul „Clara şi timpul liber” şi „Cassandra”, spectacolul al Vanner Collective şi Apollo111 Teatrul, desemnat Cel mai bun spectacol în cadrul Bucharest Fringe #11. Un produs cultural unic despre identitatea romă contemporană, spectacolul lectură scris, regizat şi interpretat de Alina ŞerbanCel mai bun copil din lume” poate fi urmărit la Sala Studio a Hanului Gabroveni.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB şi pentru rezervări, consultaţi site-ul www.arcub.ro.

RELATED ARTICLES

Most Popular