IMG_01761.Casa din str.Caimatei nr.10- a avut deshiderea oficială pe 27 aprilie la ora 21 cu expoziţia DARK MATTERS @Caimatei 10. Calup este cel mai nou produs cultural dezvoltat de Casa Lupu. Acest proiect are ca scop organizarea de evenimente culturale, alternative de tip „pop-up” în clădiri cu personalitate din Bucureşti.

Proiectul are ca scop deschiderea unor clădiri vechi si frumoase din zona centrală a oraşului, oferind publicului un spectacol cultural unic, în spaţii inaccesibile de altfel. Evenimentele organizate astfel vor identifica şi scoate la suprafaţă potenţialul ascuns al clădirilor-gazdă . Evenimentele Calup găsesc şi pun în practică soluţii alternative, dar viabile economic pentru regenerarea urbană a unora dintre casele frumoase ale Bucureştiului.

IMG_0218Colectiva Nocturna şi-a unit forţele cu echipa Calup în cadrul expoziţiei DARK MATTERS.  Colectiva Nocturnă este un grup eterogen de tineri artişti vizuali care experimentează cu medii şi tehnici diverse. Ei au intervenit pe porţiuni ale casei, transformându-le în spaţii imersive, unde publicul se poate conecta direct şi nefiltrat cu zonele de interes actuale ale fiecărui artist. Artiştii care au participat la expoziţie : Lea Rasovski, BTS, Mihai Barabancea, Radu Burduj, Adrian Preda, Claudiu Chihaescu, Nicolas Papagheorghe, Vlad Stoica

Casa este o frumoasă clădire contruită în 1938 cu următoarea structură S+P+2E+Ma. În cadrul deschiderii subsolul nu era încă amenajat. Scările înguste care te urcă spre mansardă, camerele înalte, holuri care te conduc spre alte camere. Un adevărat labirint.

2. Biblioteca Alternativa devenită CLACA-un centru independent pentru activităţi comunitare, organizare politică, dezbatere și educaţie critic pe  str.Gh.Mândrea  nr. 4 (zona Piața Muncii, în spate la “Million Dollar”) a avut deschiderea pe data de 26 aprilie cu o masă comunitară produsă de CLACA.

CLACA se adresează tuturor celor care vor să schimbe idei şi să lupte pentru propria poziţie în societate, propriile condiții de trai, muncă, îngrijire sau educație, cât și persoanelor și grupurilor deja active politic. Biblioteca Alternativă deține peste 1000 de cărți, reviste și publicații independente de împrumutat din domenii ca: mișcări sociale, istorie, feminism, sociologie-antropologie, filosofie, anarhism, artă, beletristică, etc. 

În plus, s-a inaugurăm şi Freeshopul permanent, aşa că dacă aveţi lucruri ce vă prisosesc sau aveţi nevoie de altele, hai pe aici! La Freeshop se pot găsi pe lângă haine, cărţi, reviste şi diverse alte obiecte. De 1 mai au găzduit evenimentul intitulat Munca şi Muncitorii.

Casa dispune de o grădină în care deja se plantaseră legume şi fructe. O cameră la subsol este amenajată ca o bibliotecă de unde îţi poti alege materiale. Biblioteca se bazează pe donaţii, astfel încât fiecare material reprezintă o donaţie a unui individ sau grup. Beneficiezi de aceste materiale pintr-un sistem de împrumut bazat pe încredere şi în faptul că materialele împrumutate vor fi returnate în termen de 14 zile. De asemenea poţi participa şi tu la susţinerea bibliotecii prin donaţii diverse.

IMG_00383. Casa Basm din str.Sborului nr.2: un nou bar în ultima locaţie Cool Cat. Barul se vrea a fi un nou tărâm de Basm, de această dată cu văzduh şi viţă de vie deasupra capului. Se spune că în această casă a locuit Nicolae Steinhardt.

Barul găzduieşte tot felul de evenimente de la concert Silent Strike pană la Schimb de Lucruri sau târguri handmade şi sunteţi chiar invitaţi astăzi , 18 mai la Topless Basm. FB event.

Casa este alcătuită din 2 camere. Una din ele găzduieste barul cu tot felul de băuturi colorate. Este un loc bun de refugiu faţă de centrul istoric , de căldură şi aglomeraţie.Vara la terasă la umbra viţei de vie.

Următoarele case au deja o vechime de aproximativ un an, dar reprezintă totuşi locaţii deosebite pentru publicul bucureştean . De exemplu Dianei 4 este o casă veche, care a fost naționalizată în anii ’50, iar în perioada comunistă aici a funcționat Direcția de Informații Externe. Casei îi trec pragul mai mereu politologi, istorici, ziarişti sau directorul de la Centrul Ceh şi asta datorită numeroaselor discuţii interactive care au loc înăuntu pe teme de istorie, politică, libertate sau drepturi. Casa a fost părăsită din 2007. Pereții sunt pe jumătate curățați, pe jumătate tapetați cu motive florale, tavanele sînt decorate cu lămpi vechi. Subsolul a fost deschis anul acesta şi a găzduit concerte şi un târg de adopţii de pisicuţe. Vara pe terasă se poate admira un zid pe care a crescut iederă.

IMG_4424Si binecunoscuta casă Casa Carol 53 deschisă anul trecut prin toamna din câte îmi amintesc. Pe scurt: CAROL 53 este un program cultural independent ce se dorește a fi un mediu de liberă manifestare și expresie în domeniile creative și nu numai. Este un program pilot, care prin documentare poate servi drept model de abordare. În casa s-au desfăşurat numeroase evenimente de la concert de jazz, expoziţii de fotografie şi pictură, experimente de concert la pita şi vin, piese de teatru, seri de lectură, ateliere cu sfaturi de mers pe munte şi filme.

Text și foto: Cristiana Salahoru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here