PROGRAMUL DE EDUCAȚIE CINEMATOGRAFICĂ CINED A OBȚINUT FINANȚARE MULTIANUALĂ DIN PARTEA COMISIEI EUROPENE PENTRU PERIOADA 2018 – 2020

0
29

Societatea Culturală NexT și Institutul Francez au plăcerea de a anunța că proiectul european de educație cinematografică CinEd a fost selecționat pentru finanțare în cadrul programului Europa Creativă / MEDIA al Uniunii Europene.

CinEd este un program european de educație cinematografică pentru tineri între 6 și 18 ani, creat în 2015. Coordonat de Institutul Francez din Paris, acest proiect reunește 10 parteneri europeni din 9 țări: Arte Urbana Collectif – Bulgaria, Asociația A Bao A Qu – Spania, Institutul Francez (coordonatorul programului) și Cinemateca franceză (coordonator pedagogic) – Franța, IhmeFilmi – Finlanda, GET Cooperativa Sociale – Italia, Os Filhos de Lumière – Portugalia, Asociația Cluburilor de Film ACFK – Republica Cehă, Asociația Meno Avilys – Lituania, Societatea Culturală NexT – România.

La finalul lunii iunie, pentru a patra oară de la înființarea sa, CinEd a fost selecționat pentru finanțare de către programul Europa Creativă / MEDIA al Uniunii Europene în cadrul sesiunii dedicate Sprijinului pentru educația cinematografică. Se află astfel printre cele 8 proiecte selecționate (din 25 de proiecte eligibile) și beneficiază de una dintre finanțările cele mai consistente.

Societatea Culturală NexT este unul dintre cei 10 parteneri din cadrul programului, responsabil pentru strategia și implementarea CinEd în România.

CinEd este un program multi-dimensional, care oferă în prezent:

  • un site și o platformă digitală multi-lingvă pentru proiecții necomerciale: cined.eu;
  • colecție de filme europene recente și de patrimoniu;
  • metodă pedagogică și resurse educative originale;
  • sesiuni de formare pentru profesori și facilitatori educaționali;
  • întâlniri de cooperare și de reflecție comună între partenerii proiectului și factori de decizie naționali și internaționali pe tema diseminării operelor cinematografice în Europa.
  • proiecții și activități educative pentru tineri, cu scopul de a le dezvolta atât gustul pentru cinematografia independentă, cât și spiritul critic și creativ, prin contactul cu bogăția și diversitatea culturală oferite de cinema.

În contextul mizelor și provocărilor actuale reprezentate de expansiunea populismului, de tendințele de separare identitară și de intensificarea intoleranței, CinEd își propune să fie o influență pozitivă din punct de vedere al practicilor de educație, culturale și democratice.

Disponibil în 45 de țări din Europa, CinEd intenționează ca în viitorul apropiat să își consolideze și să își extindă aria de parteneri printr-o colaborare cu organizații și tineri din Tunisia, țară care s-a alăturat recent programului Europa Creativă.

 

Societatea Culturală NexT este o organizație neguvernamentală, a cărei misiune este să descopere și să promoveze cinemaul imaginativ și inovator din întreaga lume, să promoveze și să sprijine în plan local, național și internațional cineaștii talentați aflați la începutul carierei lor și să cultive o nouă generație de public. Cele mai importante proiecte ale Societății Culturale NexT sunt Festivalul Internațional de Film NexT (inițiat în 2007), Caravana Filmelor NexT (inițiată în 2014) și cele două programe de educație cinematografică pentru elevi și profesori Education à l’image (inițiat în 2009) și CinEd (inițiat în 2015).

 

***

CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene.

Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cervantes din București, EduCaB, Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, Spațiul Public European.

 

Parteneri media: TANĂNANA, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, Revista Arte și Meserii, Observator Cultural, Agerpres, Didactic.ro, SuntParinte.ro, Școala Intuitext, ExamenulTău.ro, KidsNews, Ani de Școală, All About Romanian Cinema, MovieNews, LiterNet, Dissolved Magazine, Iqool.