marți, decembrie 3, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruProgramul CinEd va ajunge anul acesta în 10 oraşe din România

Programul CinEd va ajunge anul acesta în 10 oraşe din România

CinEd – European Education for Youth, un proiect extins de educație cinematografică pentru elevii din Europa, se lansează anul acesta în România si va fi implementat de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo. Primele 10 orașe care vor beneficia de programele proiectului sunt București, Alexandria, Buzău, Galați, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș, Timișoara, Ploiești, Roman.

Cea mai fericita fata din lume (Romania,2009)

Pe 8 aprilie va avea loc la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT, conferinţa de presă pentru lansarea oficială a proiectului, însoţită de o demonstraţie a platformei online de unde profesorii vor putea descărca filmele din colecţia CinEd pentru anul acesta, precum și o serie de materiale pedagogice concepute să vină în sprijinul implementării educației cinematografice în școli.

Tot la începutul lunii aprilie, vor avea loc sesiuni de formare pentru profesorii doritori să ia parte la proiectul CinEd şi să organizeze proiecţii pentru elevi. Cadrele didactice vor putea să îşi creeze conturi gratuit pe platformă pentru a avea acces la resursele educaționale și la catalogul de filme, astfel încât un număr cât mai mare de elevi din România să își poată dezvolta o nouă perspectivă de-a privi şi înţelege filmele de artă, devenind spectatori activi, cu viziuni critice.

Catalogul de filme a fost realizat în urma unor întâlniri şi sesiuni de lucru la care au participat toţi partenerii CinEd (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi România) și include anul acesta 11 lungmetraje şi 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaționale.

O Sangue (Portugalia, 1989)

Filmele din catalogul CinEd sunt: Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), Rentrée des classes / Prima zi de școală (Jacques Rozier, Franța, 1956), Open the Door / Deschide uşa (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franţa, 2006), Petite lumière / Luminiţa (Alain Gomis, Franţa, 2003), El espíritu de la colmena / Spiritul stupului (Víctor Erice, Spania, 1973), En construcción / În construcţie (José Luis Guerín, Spania, 2001), Il Posto / Postul (Ermanno Olmi, Italia, 1961), L’intervallo / Intervalul (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), O Sangue/ Sângele (Pedro Costa, Portugalia, 1989), Uma Pedra no Bolso / Un sâmbure de îndoială (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), Podslon / Adăpost (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), Problemat s komarite i drugi istorii / Problema ţânţarilor şi alte povestiri (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007), iar din România, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Cătălin Mitulescu, 2006) și Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude, 2009).

Toate filmele din colecţia CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau în sala de clasă.

În cursul săptămânii „Şcoala Altfel“, între 18 – 22 aprilie, vor fi organizate proiecții pentru elevi. Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.

Denisa Nichita
Denisa Nichita
Sunt o fire curioasă. Îmi place să aflu cât mai multe lucruri și să mă perfecționez în cât mai multe domenii cu putință. Ah, da! Uitați încă un lucru.. sunt perfecționistă. Nu îmi place să fac ceva doar de dragul de a îl face. Sunt săgetător. Poate are și asta vreo relevanță. Când nu mă găsiți pe holurile facultății sau la cămin urmărind vreun serial (am o colecție impresionantă de seriale terminate – plăcerea mea nevinovată), mă găsiți în parc, pe bancă, uitându-mă în gol. Nu, nu sunt nebună. Doar că îmi place sa mă bucur de cele mai mici aspecte ale vieții. Mulți îmi spun că sunt ciudată, de parcă ar fi un lucru rău; eu mă mândresc cu asta. Eu sunt Denisa. :)
RELATED ARTICLES

Most Popular