Programele europene de mobilitate: o oportunitate pentru toți
Programele europene de mobilitate îți oferă multiple avantaje, motiv pentru care sunt recomandate oricărui tânăr interesat de o carieră profesională bogată. Însă, pe lângă asta, nimic nu se compară cu oportunitatea de a călători gratis prin Europa (tu nu trebuie să suporți nicio cheltuială), de a studia la o universitate din străinătate ori de a participa la diverse proiecte alături de alți tineri. Și mai interesant este că poți propune chiar tu un proiect pentru finanțare.
Marele atuu al acestor programe este conferit de faptul că o gamă largă de participanți se pot înscrie: elevi la gimnaziu, elevi de liceu, studenți, tineri în căutarea unui loc de muncă, tineri care doresc să efectueze un stagiu de practică sau tineri care doresc să participe la un program de voluntariat. Tineret în Acțiune, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci sunt doar câteva exemple. Începând cu anul 2014, majoritatea acestor programe au fost incluse în amplul Erasmus+, o inițiativă care vizează educația, tineretul și sportul în perioada 2014 – 2020.
Prin intermediul acestui program, peste 4 milioane de europeni au posibilitatea de a studia, de a călători ori de a câștiga experiență profesională în alte țări. Pentru prima dată, sportul este susținut, acordându-i-se importanța cuvenită. Însă asta nu înseamnă că celelalte domenii sunt neglijate. Ba din contră, un număr de șapte teme sunt vizate: Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Tineret în Acțiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare cu țările industrializate.
Erasmus+ se bucură de o structură mai flexibilă, având condiții de participare și de finanțare mai simple fată de programele precedente. Cuvintele cheie ale acestui program sunt: impact, abordare strategică și integratoare, eficiență.
Programul propune trei linii de finanțare. Așadar se transformă într-un program mai ușor de înțeles pentru beneficiari în ceea ce privește accesul oportunităților.
În cifre, Erasmus+ arată în felul următor: 14,7 miliarde euro, 2 milioane studenți, 650.000 elevi, 800.000 de lectori, profesori, formatori, peste 500.000 tineri voluntari, 200.000 masteranzi, circa 25.000 de parteneriate care vor implica 125.000 de școli, instituții de educație și formare profesională, instituții din domeniul universitar și pentru educația adulților, organizații de tineret, instituții publice și companii.
Cu toate că majoritatea termenelor (pe anul în curs) pentru depunerea formularelor online, la Agenția Națională din România, au expirat, până pe 4 octombrie 2016 se mai pot depune cereri de finanțare în cadrul a trei proiecte: proiecte de mobilitate pentru tineret, proiecte de parteneriat strategic pentru tineret, proiecte de dialog structurat pentru tineret.
Dacă vreți să aflați mai multe informații, site-ul oficial al UE este plin de recomandări și informări!
sursa foto: antena.ro