Ah, Bucureștiul. Un oraș de care ne plângem, dar de care ajungem să ne fie dor când suntem departe de el. Un loc în care transportul în comun există din abundență, dar în care tot ar mai exista părți în care situația ar putea fi îmbunătățită. O așezare urbană în care putem vedea problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor în fiecare zi, dar în care regia tot beneficiază de călători din abundență.
Cu toții avem ceva de împărțit cu această companie….dar știm oare de care lipsuri se pot plânge bucureștenii (și nu numai) în fiecare zi?
-
Programul neregulat de circulație
Sigur, primul lucru pe lista cu problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor ar putea fi contraargumentat de faptul că site-ul de transport al companiei pune la dispoziție un program de circulație.
Dar hai să fim sinceri: el nu se respectă întotdeauna, ceea ce ne afectează pe noi, călătorii. Uneori te poți trezi că un autobuz care circulă din 10 în 10 minute ajunge să vină după jumătate de oră….ceea ce ne poate face să întârziem la facultate sau la slujbă.
Ideal ar fi să avem niște ecrane pe care să se anunțe când va veni următorul mijloc de transport, ca la metrou sau în alte orașe precum Brașov sau Cluj-Napoca. Dar nu se știe dacă ideea va fi aplicată și aici.
-
Aglomerația
Bine, aglomerația și RATB-ul pot avea mai multe tipuri de legături. Prima categorie ar putea fi cauzată de circulația neregulată a mijloacelor de transport, ceea ce îi poate determina pe călători să se înghesuie ca niște sardine.
A doua ar fi legată de traficul din București în sine. Care, știm cu toții, poate fi haotic… mai ales în cazurile în care oamenii se grăbesc cu toții să ajungă/să iasă de la servici. Sau să iasă/întoarcă în oraș….în funcție de perioada de timp.
-
Controlorii și activitatea lor
Hai să fim sinceri: o bună parte din problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor se rezumă și la controlori.
Dar de ce? Din foarte multe motive. Unii îi urăsc pentru că au fost amendați. Alții consideră că nu își fac bine treaba. O bună parte din călători îi consideră oportuniști deoarece merg mai des pe anumite trasee. Sau pentru că vizează doar anumite tipuri de pasageri. Și, bineînțeles, oamenii pot să îi deteste și pentru atitudinea generală.
Problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor (sau de ce se pot plânge oamenii în fiecare zi)
-
Calitatea transportului
Nu ne miră să vedem autobuze/tramvaie/troleibuze care se retrag la depou, nu? Că doar nu e o problemă… reușim să găsim altceva.
Dar oare ce ne vom face când se defectează mașina în mijlocul drumului? Ceva îmi spune că mulți dintre noi se vor enerva. Și, uite așa, vom ajunge să ne gândim la scenariul ăsta ca la una dintre problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor.
-
Lipsa aerului condiționat
Se putea să nu vorbim despre faptul că RATB-ul nu face față căldurii tot timpul? Nu, nu se putea. Mai ales când te poți alege cu probleme de sănătate din cauza asta.
Dar, dacă ar fi să fim sinceri cu noi, faptul că aerul condiționat nu există/nu se simte ar putea fi și din vina noastră. Că doar cine ține geamul deschis, chiar și dacă nu-i necesar?
-
Pasagerii în sine
Este imposibil să nu menţionăm oamenii care circulă cu transportul în comun la problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor. Că nu de alta, dar atitudinile violente sau lipsa de respect pot cauza altora disconfort. Sau le pot perturba parcursul normal al zilei.
Voi când spuneţi problemele RATB-ului privite din ochii pasagerilor, la ce vă gândiţi?
surse foto: metropotam.ro, b365.ro, click.ro, newsby.marianandrei.com, timesnewroman.ro, ziarulfianciar.ro