Problemele din sesiune de care se lovesc studenții
Cuvântul sesiune nu este o noutate pentru un student. Indiferent că acesta se află la începutul sau la sfârșitul facultății, el s-a obișnuit cu ideea că va trebui să susțină, de două ori pe an, niște examene pentru a promova un an universitar.
Totuși, uneori se mai întâmplă să mai dea și peste probleme. Dacă ele sunt legate de facultate, probabil se vor rezolva mai ușor printr-o discuție între colegii săi și profesori. Astfel că situația nu poate părea așa de îngrijorătoare decât atunci când exigența cadrului didactic stă în calea unei bune comunicări.
Ce se petrece atunci când studentului i se întâmplă pe plan personal lucruri proaste în sesiune? Poate el să controleze situația sau este împiedicat de circumstanțe?
Și, mai ales, ce putem defini prin lucruri proaste sau probleme?
Problemele legate de facultate
În mod ciudat, examenele în sine nu sunt o mare problemă. Dacă nu poți să le dai în primă fază, mai ai la dispoziție încă o sesiune pentru a învăța ce nu ai fost în stare de prima dată. Așa că nu trebuie să te îngrijorezi, mai ai la dispoziție o a doua șansă.
Mai degrabă ai putea întâmpina dificultăți în programarea lor. În special când ești la master și atât tu, cât și colegii tăi, aveți slujbe.
Situația se poate rezolva însă repede, dacă discutați între voi. Doar așa puteți ajunge la o soluție pe care să o prezentați cadrului didactic.
Problemele personale ale studentului
Desigur, există și aspecte pe care acesta nu le poate controla, precum problemele de familie. Indiferent că tânărul alege să meargă acasă pentru a le oferi sprijin rudelor sale sau este forțat de împrejurări să rămână în orașul în care studiază, el tot se va lovi de un blocaj emoțional.
Așa că nu există o rezolvare propriu-zisă. Fiecare poate decide cum să acționeze în asemenea situații.
Viața de student și peripețiile sale
Anii de facultate înseamnă, uneori, și o serie de decizii proaste luate de student sau de colegii săi.
Și, când mă gândesc la problemele create de studentul în sine, îmi vin în minte lipsa unor cursuri sau pierderea unor notițe. În primul caz, poți apela la un coleg pentru a recupera zilele în care nu ai fost prezent.
În al doilea caz, poți să fii mai organizat. Indiferent că alegi să scrii pe laptop, pe un caiet sau pe coli de hârtie, asigură-te că le vei găsi la iarnă sau la vară.
Viața de cămin
Nu e imposibil ca cei cu care stai în cameră sau în cămin să îți pună bețe în roate. Indiferent că vorbim despre colegii de cameră care te deranjează fix când vrei să citești sau alții care au chef să facă multă gălăgie, tot vei fi nevoit să cauți un loc mai liniștit.
Poți merge la un coleg care nu stă la cămin. Sau la bibliotecă. O cafenea este și ea o soluție, dacă varianta anterioară nu îți surâde. Mai există și posibilitatea de a pleca acasă, dacă ai suficienți bani sau stai aproape de orașul în care studiezi.
Ce facem cu examenele?
Cum o sesiune nu consistă numai din predarea unor proiecte sau a unor esee, mai trebuie să mai treci și prin examene.
Dacă te decizi să copiezi la un examen, pot să îți zic că ți-ai creat deja probleme. Nu numai că te stresezi din cauza cerințelor, dar și datorită profesorilor care sunt cu ochii pe tine. Așa că, dacă nu vrei să te trezești cu un 1, ai face bine să îți vezi de treaba ta. Sau să te gândești deja la restanță, în cazul în care nu știi nimic.
Posibilitatea de a nu cunoaște materia foarte bine poate crea și ea situații nefaste. Desigur, situația nu e la fel de gravă ca în cazul copiatului, dar stresul poate fi tot la fel de mare. Aici poți alege să improvizezi sau să te bazezi pe puținele lucruri memorate.
Și profesorii pot crea dificultăți. Nu mă refer aici la examene. Nu de alta, dar ce rost ar mai avea să fim testați dacă aceștia ar decide să fie indulgenți cu noi?
Nu, mă refer la situațiile în care profesorii întârzie și nu anunță în prealabil studenții. Sigur, înțeleg că aceștia se mai ocupă și cu alte activități și că traficul din București nu este fluid, dar una este să îi anunți că ajungi mai târziu și că totul va merge aproape conform planului, iar alta este să întârzii atât de mult că examenul ajunge să se întindă până în noapte.
Voi prin ce alte probleme ați mai trecut în sesiune?
Surse foto: sisc.ro, bucurestifm.ro, smartdreamers.ro, lauracaltea.ro, topten.ro, studentiq.ro, gândul.info