Principalele controverse iscate de Olimpiada de la Rio

0
119

Cu puțin timp înainte de start, Olimpiada de Vară de la Rio poate fi văzută ca o ilustrare a contrastelor.

Competiția de la Rio este prima desfășurată în America Latină din 1968. Printre debuturile la capitolul sportiv, vom putea remarca prezența rugby-ului în varianta de șapte sau a golfului. Vom mai avea, în premieră, și o ediție de gală demonstrativă de gimnastică.

Cât despre participanți, Kosovo și Sudanul de Sud vor concura pentru prima dată, iar 10 sportivi vor avea posibilitatea de a concura în cadrul unei echipe de refugiați.

Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 5 august. Dar oare gazdele sunt pregătite pentru eveniment?

Numeroasele controverse în care a fost implicat Rio 2016 par a indica, momentan, contrarul.

220px-Aedes_aegypti

  • Epidemia virusului Zika

Răspândirea virusului Zika, transmis prin țânțari, a dus la îngrijorări pe plan internațional. Au existat cereri de amânare a jocurilor, de teama că cei aproape 500.000 de spectatori care sunt așteptați ar putea duce la o răspândire rapidă al acestuia pe tot globul.

În mai 2016, 150 de medici și oameni de știință au adresat o scrisoare deschisă Organizației Mondiale a Sănătății, prin care cereau o discuție asupra potențialelor riscuri ale organizării competiției. Cererea a fost respinsă.

Organizatorii plănuiesc însă să efectueze controale zilnice în arenele olimpice, pentru a împiedica formarea de zone cu apă stătătoare.

360_rio_olympics_0924

  • Probleme cu infrastructura

Vice-președintele Comitetului Olimpic Internațional spunea, în urmă cu doi ani, că pregătirile pentru jocuri stăteau mai prost decât cele pentru competiția din Atena, din 2004. Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2015 era raportat că spațiile destinate probelor erau în mare parte gata.

Problemele întâlnite în cadrul satului olimpic, printre care toaletele blocate, cablurile expuse, luminozitatea proastă în unele zone și țevile sparte, i-au determinat pe sportivii australieni să boicoteze locația și să declare condițiile ca fiind nelocuibile.

De asemenea, principala rampă din Marina da Glória, unde au loc probele de navigație, s-a prăbușit sâmbătă.

  • Poluarea

În 2009 se afirma că poluarea aerului în Rio de Janeiro este în limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Ulterior, s-a dovedit că gradul de poluare este sub standardele cadrului internațional. Cu toate că Rio este mai „curat” decât multe orașe din Asia, el nu are aceeași calitate a aerului ca în Europa.

Protestos_de_15_de_março_de_2015_em_São_Paulo-3

  • Instabilitatea politică și economică

Brazilia traversează cea mai gravă criză economică din anii 1990, a cărei final se estimează că va veni în 2018. De asemenea, președintele țării, Dilma Rousseff, a fost suspendat în mai, pentru o perioadă de 180 de zile, ca urmare a unor scandaluri de spălare de bani și corupție la compania petrolieră de stat Petrobras.

Aceasta nu va putea participa la niciun eveniment din cadrul jocurilor, atribuțiile sale fiind preluate de vice-președintele Michel Temer.

577caf4895f9cf40458cce86

  • Securitatea

Au existat cazuri în care sportivii au fost chiar ținta infractorilor din Rio. Trei dintre reprezentanții Spaniei au fost jefuiți în mai 2016, iar la sfârșitul lunii iulie, câteva laptopuri și tricouri ale reprezentanților Australiei au fost furate în urma unui incendiu.

În plus, atacurile de pe principalul drum spre locul de desfășurare al probelor au început să se înmulțească, iar poliția federală a dejucat pe 21 iulie planuri pentru un atac terorist similar cu masacrul de la Olimpiada din München, din 1972.

Numărul de membri al forțelor de securitate care îi vor supraveghea pe sportivii, jurnaliștii, turiștii și oficialii prezenți va fi de 85.000.

5794d434682ccfb95ab98b9d

  • Scandalul de dopaj din echipa Rusiei

Cu toate că atleții Rusiei au fost suspendați, echipa olimpică a țării poate participa. Comitetul Olimpic Internațional a lăsat decizia în mâinile organismelor sportive specializate, care le pot permite sportivilor care nu sunt dopați să concureze.

Rămâne de văzut dacă olimpiada va fi atât de furtunoasă pe cât se anunță.

 

surse foto: bucurestifm.ro, en.wikipedia.org, content.time.com, digisport.ro, digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.