Amprentele învățământului românesc – prima școală sătească moldovenească de la Darabani

0
78
învățământului
https://www.nordul.ro/

Prima școală sătească de stat din Moldova situată în Darabani, județul Botoșani, este în curs de restaurare. Aceasta face parte din proiectul „Prima Școală” a Asociației Nord, care odată ce va fi terminată, va găzdui colecția de exponate de istorie a învățământului, momentan ținute la Muzeul Nordului.

Asociația Nord, fondată de Ștefan Teișanu și Alexandru Teioșanu în 2013 la Darabani, are rolul la a contribui la dezvoltarea culturală a regiunii de Nord a țării, dar și Chișinău, pentru a amplifica un sentiment de apartenență comunității și pentru a promova spațiul ca un punct cultural între România, Republica Moldova și Ucraina.

Mică istorie a învățământului din Moldova

Învățământul în Moldova începe să se dezvolte în secolul al XVIII – lea, conform cronicilor moldovenești scrise la acea vreme, când preoții au fost obligați să învețe să scrie și să citească de către domnitorul Constantin Mavrocordat. Urmează ca la sfârșitul secolului să se înființeze așa-zisele școli ținutale. La Iași, Academia Domnească, fondată în 1707 își continua activitatea cu o influență redusă.

În decembrie 1864 este emisă Legea instrucțiunii publice care reglementează atât învățământul public, cât și cel privat. Sistemul este împărțit în trei cicluri: primar (4 ani), secundar (7 ani), universitar (3 ani). De asemenea, legea prevedea învățământul primar ca fiind obligatoriu și gratuit, respectiv egalitatea dintre sexe în cadrul învățământului.

O școală sătească la margine de țară

Școala sătească de stat din Darabani a fost construită grație logofatului Theodor Balș care a cerut ca aceasta să fie susținută din bani publici. Conform lui Dorin Dobrincu, cercetător în cadrul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol” din Iași, un dosar scris în alfabetul chirilic dezvăluie că Theodor Balș a făcut o solicitare către domnitorul de la acea vreme ca școala să primească anual suma de o mie de lei. Această sumă urma să devină salariul învățătorilor.

învățământului
Sursă: Nord

În această școală sătească aveau să fie primiți copii între 8 și 14 ani. „Era vorba despre o sistematizare modernă a învățământului. De exemplu, în anul întâi se făcea abecedarul care era tipărit anume pentru școli. Se mai făceau citiri, gramatică și introduceri în lumea sfântă, respectiv istorie universală” a continuat domnul Dobrincu. Se presupune că școala ar fi funcționat între 1840 și 1850, documente care să ateste anii de activitate exacți încă nefiind găsite.

În 1964, școala sătească de stat de la Darabani a fost declarată monument istoric, urmând să fie lăsată în paragină la sfârșitul secolului al XX – lea și să se prăbușească în anii 2000.

Proiectul „Prima Școală” are scopul de a reconstrui școala, păstrându-i fundația originală, ca în final să fie folosită în calitate de un mic muzeu al istoriei învățământului. Obiectele care vor fi mutate în școală sunt momentan depuse în Muzeul Nordului.

învățămntului
Imagine de referință a rezultatului final
Sursă: Nord

În acest an, prima fază a proiectului a fost constituit în trei ateliere care au avut loc pe timp de weekend. În cadrul acestora, voluntarii au purtat discuții cu invitați precum cercetătorul Dorin Dobrescu și arhitectul Mihai Tulbure și au vizitat șantierul.

Voluntarii din ultimul atelier, care a avut loc în zilele de 24 și 25 martie, au săpat pentru a ajunge la podeaua de lemn a școlii și au vizitat Muzeul Nordului, situat în Conacul Balș, unde exponatele au fost prezentate de către Ionel David, directorul muzeului.

Sursă: arhivă personală

Astfel, participanții au avut șansa să vadă și obiectele care vor fi mutate în școală, odată ce aceasta este gata, cât și manuscrise, medalii și ziare vechi, pe lângă multe altele.

Cea de a doua etapă a proiectului „Prima școală” va avea loc din vară până în toamnă. Aceasta va avea un caracter mai practic, deoarece toată activitatea se va desfășura pe șantier. De asemenea, arhitectul Mihai Tulbure a specificat că dorința lui este ca în anul 2021 să fie restaurată cel puțin fundația.