Cu un spatiu de 1300 mp, 14 metri inaltime si 113 ani de istorie, Uzina Electrica Filaret este gazda festivalului de new media, RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

Intre 1 si 3 noiembrie, peste 50 de artisti new media si lucrarile lor vor readuce la viata acest monument istoric din centrul Capitalei, cu proiectii de 150.000 de lumeni care vor lumina scena festivalului, iar dupa ora 23 proiectiile se vor muta la Expirat Halele Carol.

In fiecare seara un line-up diferit de artisti de video mapping si sound design vor folosi interiorul locatiei ca un canvas vizual pentru efecte spectaculoase.


Vineri 
– Festivalul debuteaza cu formele organice ale lui Pacheta, care se vor anima auditiv cu ajutorul lui Vlaicu Golcea. PACH va continua experienta imersiva RADAR la Expirat Halele Carol dupa ora 23.


Sambata
 – Aural Eye aduce un set de live visuals ca o calatorie vizuala. Conceptul lor, “Plantship”, va descrie vizual o utopie vegetala ce reflecta dorinta de intoarcere la natura in aspectul melancolic al spatiului industrial. Experienta va fi ghidata muzical de un live realizat de Fluidian si de către un set ambiental al lui Zen. La afterparty-ul de la Expirat, atmosfera vizuala va fi asigurata de Senpai stuff. Participantii se pot intalni si cu creatorii scurtmetrajelor Anim’est, prezentate in secțiunea de animatii sau pot asista la aLive Drawing, unde artistii grafici de la Ubisoft Romania vor desena personaje din jocuri video indragite pe tot parcursul festivalului.

 Duminica vor fi prezenti cei de la studioul de video mapping Noetic, intr-o redescoperire a formelor fluide in videomapping si sound design, alaturi de Moduler.

Pe langa proiectiile de video mapping, care vor fi diferite in fiecare seara a festivalului, vizitatorii sunt asteptati zilnic sa experimenteze continutul permanent, printre care si instalatiile interactive, cum ar fi MovingLight – o instalatie în care publicul este invitat sa exploreze, sa descopere si sa experimenteze joaca cu lumina, respectiv absenta ei sau Interactive Garden care se bazeaza pe simtul tactil, respectiv auditiv al participantilor si pe interactiunea natura-om-computer.

In fiecare seară, o data pe ora timp de 5 minute, publicul va putea urmări un live performance de lumini al instalatiei suspendate pe tavanul Uzinei. Montajul instalatiei a durat peste 30 ore, iar aceasta a fost gandita si realizata de studioul de creatie local H3.

Experientele art & tech vor fi disponibile si intr-o categorie dedicata celor mici prin sectiunea RADAR Kids, prezentată de Lidl Romania. Ei vor avea ocazia sa interactioneze cu inteligenta artificiala (AI) si sa se transpuna intr-o lucrare vie a Alinei Marinescu, Anei Banica sau Pren, dar si sa exploreze padurile virgine în realitate virtuala (VR), aduse la RADAR de WWF. Mai mult, copiii vor avea la dispozitie, printre altele, si o camera care simuleaza un ocean cu ajutorul unei proiectii imersive.

 PROGRAMUL FESTIVALULUI: 

Vineri (1 noiembrie): 18:00 – 23:00 @Uzina Electrica Filaret | 23:00 Afterparty @Expirat
Sambata (2 noiembrie): 18:00 – 23:00 @Uzina Electrica Filaret | 23:00 Afterparty @Expirat
Duminica (3 noiembrie): 18:00 – 22:00 @Uzina Electrica Filaret

➡️ Cum se ajunge la festival?

  • Ne-am parteneriat si cu Wolf-e, care si-au extins zona de acoperire pentru toti cei care vor sa ajunga la RADAR cu un mijloc de transport eco-friendly. Wolf-e va plasa trotinete electrice si la intrarea in Uzina, pentru cei care vor dori sa ajunga la Expirat pentru afterparty, vineri si sambata.
  • O optiune rapida si simpla este sa folosesti serviciul CleverDescarca aplicatia si utilizeaza codul RADAR19 pentru o prima cursa gratuita.
  • Cea mai apropiata statie de metrou este Tineretului. Poti ajunge si cu optiunile RATB: autobuzele 116, 136 si 381, tramvaiele 23 si 47. Festivalul este organizat in timpul programului oficial de functionare a sistemului public de transport, dar timpii de asteptare pot fi mai mari sambata si duminica.
  • Accesul persoanelor cu dizabilitati este gratuit si posibil in incinta Uzinei.

➡️ Sunt disponibile locuri de parcare?

Te incurajam sa optezi pentru transportul public sau serviciul Clever. Daca vii cu masina personala, Uzina Electrica Filaret se situeaza aproape de Parcul Carol, care are parcare dedicata, la doar 5 minute de mers pe jos.

➡️ Aveti limita de varsta?

Nu exista limitari de varsta pentru accesul la RADAR. Mai mult, am pregatit RADAR KIDS, o zona dedicata exclusiv interactiunii copiilor cu arta si tehnologia. Accesul se face in baza unui bilet valid, achizitionat online sau direct la eveniment. Biletele pentru adulti au pretul de 35 RON, iar cele pentru copii intre 5 si 12 ani au un pret special de 20 RON. Copiii pana in 5 ani au acces gratuit.

➡️ Trebuie sa am biletul la mine?

Te rugam sa aduci cu tine biletul achizitionat online. Biletele se vor putea achizitiona si la locatie. La intrare, vei primi o bratara in momentul validarii biletului, pe care te rugam sa o porti pe tot parcursul evenimentului (si celor 3 zile, daca doresti sa revii).

➡️ Trebuie sa port bratara tot timpul?

Da, daca intentionezi sa revii la festival pe parcursul celor 3 zile. Bratara asigura acces si la petrecerile RADAR din Expirat, vineri si sambata seara. Verifica din timp pe evenimentul de Facebook al festivalului, line-up-ul complet de artisti.

➡️ Pot intra cu alimente sau bauturi?

Te rugam sa nu aduci alimente sau bauturi in interiorul Uzinei, unde ti-am pregatit deja impreuna cu partenerii nostri, experienta completa: Urban Monkey vine cu sucuri pline de vitamine si gustari proaspete, Origo este partenerul nostru cu multe specialitati de cafea (si un meniu desert surpriza). In plus, am amenajat si un bar cu bauturi si gustari.

Rugam toti participantii sa ne sprijine in dorinta de a ramane un festival curat si sustenabil, utilizand recipientele marcate corespunzator pentru aruncarea deseurilor in mod selectiv. Paharele din locatie sunt oferite de biodeck.ro si au un design semnat de Evelin Bundur. Noii nostri prieteni de la Green Points ne vor ajuta si ghida in pastrarea acestui eveniment cat mai prietenos cu mediul.

➡️ Exista dress-code? 

Asteptam un weekend racoros de noiembrie, iar temperaturile din interiorul Uzinei nu sunt cu mult diferite. Te incurajam sa optezi pentru tinute confortabile si adaptate temperaturii de afara.

➡️ Care este programul festivalului? 

Vineri si sambata, festivalul se desfasoara intre orele 18 – 23 la Uzina Electrica Filaret, cu petreceri la Expirat incepand cu ora 23.
Duminica, festivalul se desfasoara intre ore 18 – 22 la Uzina Electrica Filaret.

➡️ Alte informatii utile 

  • Odata ce ai intrat in locatiile de eveniment RADAR (Uzina Electrica Filaret si Expirat), aprobi ca orice poza sau material video in care apari sa poata fi folosit de organizatori si parteneri in scopuri comerciale si de promovare a evenimentului.
  • Te rugam ca in timpul evenimentului sa cooperezi cu agentii de securitate in cazul situatiilor de urgenta.
  • Suntem mereu conectati online, astfel ca te incurajam sa povestesti si comunitatii tale despre RADAR, folosind #RADARBucharest.
  • Cel mai important: te rugam sa interactionezi cu grija cu orice instalatie artistica expusa la RADAR.