Midnight in Paris este o comedie americană fantastico-romantică, scrisă și regizată de Woody Allen. Produs de MediaPro și Allen’s Gravier Productions, filmul îi prezintă pe Owen Wilson, în rolul lui Gil Pender, Rachel McAdams fiind Inez, soția lui Gil, Marion Cotillard o interpretează pe Adriana, iar Léa Seydoux pe Gabrielle. Acesta a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, în 2011, și a fost lansat în America de Nord în luna mai, a aceluiași an.

Filmul a fost deschis la aprecierea criticilor și a fost frecvent citat ca unul dintre cele mai bune filme ale lui Allen, din ultimii ani. În 2012, pelicula a câștigat premiul Oscar pentru Best Original Screenplay și Globul de Aur pentru Best Screenplay, cât și trei nominalizări la premiile Oscar: Best Picture, Best Director și Best Art Direction. A câștigat totodată și premiul Goya, echivalentul spaniol al unui premiu Oscar american.

Situat în Paris, filmul prezintă povestea lui Gil Pender, un scenarist, care este forțat să se confrunte cu problemele din relația lui, având o logodnică materialistă și cu obiective diferite. Divergențele se amplifică tot mai mult, pe măsură ce el călătorește înapoi în timp, în fiecare noapte, la miezul nopții. Aceste plimbări spre anii 1920 l-au adus mai aproape de inima orașului, dar mai departe de femeia cu care urma să se căsătorească.

Filmul poate fi perceput ca pe un dicționar de cultură generală. Imaginează-ți că te urci într-o mașină de epocă si că îi cunoști pe idolii tăi, în acest caz, Fitzgerald, Hemingway, Picasso, Dali, Buñuel. Cum ar fi să-i dai lui Buñuel o idee de film? Cum ar fi ca Gertrude Stein să îți citească cartea?

O întrebare pe care cu siguranță mulți dintre bărbați și-au pus-o: Crezi că e posibil să iubești două femei în același timp? Ei bine, asta e întrebarea pe care o adresează și protagonistul nostru, Gil Pender, ghidului de la Muzeul Rodin, interpretat de Carla Bruni, actuala soție a lui Nicolas Sarkozy.

Filmul te poartă prin istoria artei, în lumea scriitorilor și a pictorilor, un film pentru toți cei care cred că totul este posibil și nimic nu este întâmplător. Parisul este prezentat ca un loc magic, de care te îndrăgostești și de care îți vine cu greu să te desprinzi. Odată ce intră în contact cu farmecul orașului, protagonistul nostru își dorește să se stabilească aici, visând la plimbările prin ploaie pe care soția lui le detestă.

MidnightInParis1

Încă din primele clipe ale filmului, prin intermediul imaginilor și șansonetelor, ești pregătit să plutești pe aripile imaginației, pentru ca apoi să pendulezi fără efort între vis și realitate, din trecut în viitor, într-o poveste plină de romanță. Fiecare secundă aduce ceva nou și te face să îndrăgești fiecare imagine sau replică.

Mie, personal, mi-a plăcut cel mai mult replica lui Hemingway:

what-a-romantic-movie-but-I-have-to-say-Salvador-Dali-rockeed-midnight-in-paris-31315352-500-273

Cea mai amuzantă replică mi s-a părut cea a lui Salvador Dali, interpretat excepțional de Adrien Brody:

tumblr_m4g5zygiKo1qfwvado1_500

Filmul oferă spectatorilor și un mesaj: să îți trăiești prezentul din plin, chiar dacă crezi că vor fi întotdeauna timpuri mai bune, pentru că timpul tău este acum.

tumblr_inline_mm97tybye31qz4rgp

Dacă sunteți la fel de curioși precum Zelda și Scott Fitzgerald, atunci vă invit să vizionați trailer-ul filmului aici.

200_s