Prezent! REscris

Schimbare, adaptabilitate, reforme, curaj, deschidere.  Sunt doar câteva cuvinte care lipsesc din peisajul învățământului românesc. Auzim din ce în ce mai des, cu toate că tindem să evoluăm pe toate planurile, că mulți elevi nu au șansa la o educație firească. Mai există și acele momente când elevii sunt puși în fața unui zid al neînțelegerii, pentru că nu pot aprofunda pe deplin materiile predate la școală.

Căutăm răspunsuri la întrebări și cauzele care declanșează problemele, uitând că puterea de a schimba vine dintr-o idee care, mai apoi, prinde curaj prin ajutorul altora. De cele mai multe ori, vine de la cei care au curajul de a descoperi ce nu merge, urmând să nu se dea bătuți până nu reușesc ce și-au propus.

Asociația „inCAP” este actorul care joacă pe scena promovării proiectelor culturale, iar cel mai recent proiect este Prezent! REscris. Proiectul reprezintă o provocare pentru elevi ca să analizeze critic literatura „de examen” și, totodată, promovând literatura contemporană.

Asociația ”inCAP” (Inițiative în Cinematografie și Arte Performative) activează în mediul cultural independent din anul 2017, construind, pas cu pas, o platformă de dialog creativ și artă implicată social care aduce artiști emergenți și profesioniști în mijlocul comunităților, în proiecte transdisciplinare, experimentale, cu scopul de a găsi împreună metode și strategii de accesibilizare a culturii și dezvoltare profesională într-un cadru etic, cu valori precum incluziunea, respectarea drepturilor omului și egalitatea.

Proiectul Prezent! REscris și-a desfășurat activitatea în comuna Scînteia, județul Ialomița. Elevii din această comună au fost provocați să își exerseze gândirea critică și creativitatea. Astfel, au fost alese trei povestiri care au fost transformate într-un cadru de dezbatere asupra problematicilor contemporane și participanții au fost sprijiniți să rescrie aceste povești în acord cu modul în care temele abordate se reflectă în prezentul subiectiv al comunității din care fac parte.

Începând cu 14 noiembrie pe canalul de Soundcloud al Asociației inCAP pot fi ascultate șapte povești audio: trei povești clasice REscrise împreună cu participanți din Scînteia și patru povești scrise de trei autoare contemporane („Melcușorul” și „Cofetăria”, de Lavinia Braniște, „Superman”, de Elena Vlădăreanu și „Povestea ariciului cu Pene”, de Victoria Pătrașcu).

Cele trei povești rescrise (Puiul, I.A. Brătescu-Voinești, Domnul Trandafir, de Mihail Sadoveanu, Fata Babei și Fata Moșneagului, de Ion Creangă) au fost înregistrate în format audio, împreună cu 4 povești originale scrise de 3 autoare contemporane: Lavinia Braniște, Victoria Pătrașcu, Elena Vlădăreanu.

Pe perioada pandemiei, proiectul Prezent! REscris s-a desfășurat în online. Au fost opt întâlniri de lucru în mediul online, care au îmbinat exerciții de scriere creativă și de înțelegere a textului.

Echipa proiectului Prezent! REscris: Andreea Lăcătuș, Eduard Burghelea, Minodora Broscoi, Simona Constantin, Alina Păduraru, Carla Mihai, Alexandru Beteringhe, Tudor Popa, Petre Osman, Alex Mircioi.

Material creat în cadrul proiectului ”Prezent! reSCRIS” desfășurat de
AsociațiainCAP (Inițiative în Cinematografie și Arte Performative). Proiectul a
fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii
de proiecte nr.II/2020, aria Promovarea Culturii Scrise și s-a desfășurat în
lunile septembrie – noiembrie 2020
.