SOS: Presa scrisă e pe moarte!

0
137
presa scrisă

Nu cred că este o veste șocantă pentru absolut nimeni și nici măcar nu cred că este o veste. Nu e nimic surprinzător când ne gândim că presa scrisă nu va mai exista în curând. E mersul natural al lucrurilor, tehnologia a evoluat, revistele online devin din ce în ce mai populare, iar ziarul și revista propriu-zisă, palpabilă pierd teren și sunt așezate într-un colț de umbră. Asta e cam trist și parcă nedrept.

Și atunci începem să ne întrebăm. De ce se schimbă atât de mult lucrurile? De ce presa scrisă nu mai are nicio șansă în fața publicațiilor online? Vine și răspunsul și nu cred că există unul mai bun; scurt și la obiect: presa scrisă este pe moarte. Din nenumărate motive. Principalul vinovat (să-l numim așa) este Domnul Internet, cu site-urile lui și cu informațiile pe care ni le servește pe tavă. Totul este la un click distanță, ce rost ar mai avea să cumpărăm reviste? Să nu menționez timpul și energia pe care le irosești în drum spre chioșcul de ziare. Aici se mai adaugă și problema banilor, căci trebuie să plătești ce ai cumpărat (dacă nu vrei să captezi atenția poliției române).

presa scrisă

De ce oamenii nu mai cumpără reviste?

Să ne imaginăm o situație. E o zi ploioasă de aprilie. E dimineață și tu arzi de nerăbdare să citești noul număr din revista ta preferată, care apare o singură dată pe lună. Ei, ce să vezi: de astăzi se află în toate chioșcurile din România. Șoc și groază. Ce poți face? Ce ai alege dintre a sta comod în pat, la căldură, cu laptop-ul în brațe și a sta în ploaie, cu umbrela deasupra capului, așteptând în frig ca vânzătoarea să-ți dea restul de bani cuvenit? Îți spun eu, cu părere de rău sau nu, ai alege prima variantă. Pentru că ți-e lene, n-ai niciun chef să cobori din pat, ce să mai vorbim despre ieșitul din casă. Și spui „Lasă că mâine cumpăr revista. Azi mă mulțumesc cu cea online.” Din acest punct se strică totul. Fii sigur că nici mâine nu o vei cumpăra; ori vei uita, ori nu vei avea destul de mulți bani la tine, ori mâine va ploua din nou, ori chioșcul va fi închis, ori te grăbești și nu ai timp să te gândești la revista aia pe care ți-o doreai atât de mult… Așa presa scrisă își pierde, pe zi ce trece, din bătăile inimii.

Moare, în favoarea comodității, a lenei, a banilor, a internetului. Și în defavoarea noastră, a tuturor.

Sursă foto: pixabay.com, romaniancopywriter.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.