marți, martie 5, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruPremiu special ȋn Franţa pentru Festivalul de Film Istoric de la...

Premiu special ȋn Franţa pentru Festivalul de Film Istoric de la Râşnov

Echipa Festivalului de Film Istoric Râşnov a participat ȋn perioada 14-21 noiembrie 2016 la ediţia a 27-a a Festival International du Film d’Histoire de Pessac (Bordeaux). Este deja a doua etapă a colaborării ȋntre cele două evenimente după ce ȋn august 2016 selecţionerul oficial al Festivalului de la Pessac, cunoscutul actor şi producător Pierre-Henri Deleau (selecţioner al Festivalului de la Cannes ȋn perioada 1969 – 1998), a participat ȋn calitate de invitat special la Festivalul de la Râşnov având susţinerea Institutului Cultural Francez de la Bucureşti.

Cu ocazia decernării premiilor acestei ediţii la gala de ȋnchidere, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov a primit premiul special „Coup de Coeur” din partea echipei de la Pessac. Prezent la acest moment, coordonatul Festivalului de la Râşnov, domnul Mihai Dragomir a mulţumit organizatorilor pentru acest premiu onorant şi a remarcat multiplele posibilităţi de colaborare ȋntre cele două evenimente, Festivalul de la Pessac având o bogată experienţă.

Ȋn secţiunea competitivă pentru documentare a fost selectat și filmul Războiul Regelui (www.ffir.ro/ro/filme/rzboiul-regelui/) realizat de Trevor Poots și produs de Chainsaw Europe (www.chainsaweurope.com). La proiecții a fost prezent și a răspuns ȋntrebărilor din sală domnul Dan Drăghicescu (coproducător al filmului).

Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat ȋn anul 1990 şi plasează reflecția asupra imaginilor în inima cercetării istorice. Cinematograful este acum o sursă esențială în înțelegerea secolului XX în diverse domenii: evoluții sociale, transformări politice, schimbări culturale și a sistemelor de reprezentare.

Pentru fondatorii festivalului, Istoria este abordată mai mult decât doar printr-o privire spre trecut, este de fapt un proces de învățare culturală și civică perpetuă, care ancorează tema fiecărui an ȋn evenimentele actuale. Proiecţiile de film sunt oportunitatea perfectă pentru dezbateri sincere şi valoroase. Care este diferența dintre fictiune și realitate în filmele cu tematică istorică? Ce linie subțire și fragilă le separă?

Concepția festivalului a fost gândită de Alain Rousset, primarul orașului Pessac ȋn 1990 (actual Preşedinte al Regiunii Aquitaine), și de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima dată ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (născut în Pessac) și cu dorința de a îmbina istoria și imaginea. O echipă formată din profesionişti (istorici, cineaşti, jurnalişti) lucrează pentru fiecare ediţie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula şi Pierre Sadran.

Ediţia din acest an a presupus 150 de filme invitate, 40 de dezbateri şi peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile.

Scurt rezumat: https://vimeo.com/193037754

Website oficial: www.cinema-histoire-pessac.com

Mirela Frățilă
Mirela Frățilă
Sunt studentă la Facultatea de Comunicare si Relații Publice, SNSPA, am 18 ani și iubesc muzica, dansul, plimbările lungi și să-mi petrec timpul cu prietenii. Îmi place sa descopăr oameni și locuri noi, deci îmi doresc să pot călători cât mai mult. Privesc cu optimism spre viitor si sper să realizez tot ce îmi propun.
RELATED ARTICLES

Most Popular