Premiile Gopo 2020 – înscrieri pentru documentar și scurtmetraj

0
44
GOPO inscrieri afis

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează și celebrează realizările anuale ale cinematografiei românești, anunță apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj ale ediției cu numărul 14, care va avea loc în luna martie. Data limită a înscrierii: 13 ianuarie 2020. Nominalizările vor fi anunțate în luna februarie.

Peste 25 de lungmetraje, de ficțiune și documentare, lansate în cinema în cursul acestui an sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2020. Filmelele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme premiate și apreciate în festivalurile de film, cum sunt “La Gomera”, a cărui premieră internațională a avut loc la Cannes 2019 și este propunerea României la Oscar 2020. “Monștri.” câștigător al Premiului Publicului la Berlinale și al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF. “Touch Me Not” – Ursul de Aur la Berlin 2018, filme cu succes la public precum “Maria, Regina României”. “Oh, Ramona” sau “Parking”, dar și lungmetraje de ficțiune care vorbesc despre trecutul nostru, ca “Arest” și “Între chin și amin” sau documentare precum “Timebox” și “Jurnalul familiei -Escu”.

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2019 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2019. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 16 decembrie 2019 – 13 ianuarie 2019.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă la următorul link: https://premiilegopo.ro/inscrieri

Regulamentul Premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial https://premiilegopo.ro/regulament

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna februarie de un juriu de preselecţie format din profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

FILME ELIGIBILE PREMIILE GOPO 2020:

AREST, Regia: Andrei Cohn; CAP ȘI PAJURĂ, Regia: Nicolae Constantin Tănase; CARDINALUL, Regia: Nicolae Mărgineanu; CĂRTURAN, Regia: Liviu Săndulescu; CĂLĂTORIA FANTASTICĂ A MARONEI, Regia: Anca Damian; COMOARA NAIVĂ, Regia: Copel Moscu; DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE, Regia: Dana Bunescu, Mona Nicoară; EMIGRANT BLUES: UN ROAD MOVIE ÎN 2 ½ CAPITOLE, Regia: Mihai Mincan, Claudiu Mitcu; EPAVA, Regia: Corneliu Gheorghiță; FACI SAU TACI, Regia: Iura Luncaşu; GUVERNUL COPIILOR, Regia: Ioana Mischie; HEIDI, Regia: Cătălin Mitulescu; ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, Regia: Toma Enache; JURNALUL FAMILIEI -ESCU, Regia: Șerban Georgescu; LA GOMERA, Regia: Corneliu Porumboiu; LARA. ARIBELLE ȘI MÂNA DESTINULUI, Regia: Ciprian Ioan Iacob; MARIA, REGINA ROMÂNIEI, Regia: Alexis Sweet Cahill; MO, Regia: Radu Dragomir; MONȘTRI., Regia: Marius Olteanu; OH, RAMONA! Regia: Cristina Jacob; PARKING, Regia: Tudor Giurgiu; PISICA VERDE Regia: Constantinescu Narcis; SĂ NU UCIZI Regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga; TIMEBOX Regia: Nora Agapi; TOUCH ME NOT Regia: Adina Pintilie; VALEA ORBILOR Regia: Ioan Ionescu; ZAVERA Regia: Andrei Gruzsniczki; 5GANG – UN ALTFEL DE CRĂCIUN Regia: Matei Dima.