transport
Sursă foto: ANOSR

Prim-ministrul Florin Cîţu a adus în discuţie reducerea subvenţiei pentru transportul studenţilor în vederea limitării cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021. Studenţii au reacţionat prompt la această propunere, criticând-o.

Florin Cîţu a propus în decursul zilei de luni, 8 februarie, drept soluţie pentru limitarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021, reducerea subvenţiei acordate pentru transportul studenţilor.

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a declarat că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem: “[…] să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile, nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD.”

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a reacţionat la această propunere, solicitând Guvernului “încetarea imediată a acestor demersuri”.

Totodată, ANOSR critică şi atitudinea indiferentă a Guvernului în faţa de problemelor studenţilor: “[…] domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților”.

Federaţia studenţească aminteşte că “dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Gratuitatea transportului pentru studenţi ar avea ca efect creşterea echităţii în învaţământul superior, venind în sprijinul studenţilor din medii socio-economice defavorizate. Această măsură facilitează accesul în vederea participării la schimburile de experienţă, manifestări artistice, culturale, sportive şi ştiinţifice. De altfel, printre beneficiile transportului gratuit pentru studenţi, enumerate de ANOSR, se numără şi promovarea transportului feroviar.

În acest context au fost amintite şi alte ţări europene ce oferă studenţilor astfel de facilităţi: Luxemburg şi Slovacia.

De asemenea, astfel de măsuri ce vin în sprijinul studenților există și la nivelul altor țări europene, cum ar fi Luxemburg sau Slovacia, care au acordat gratuitate studenților la transportul feroviar, măsură ce a susținut creșterea calității vieții studenților.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România le cere studenţilor să îşi arate opoziţia faţă de această decizie prin trimitere, pe adresa cabinetului prim-ministrului, a solicitărilor de oprire a oricăror acţiune de limitare a dreptului invocat anterior.

La discuţie s-a alăturat şi Uniunea Studenţilor din România (USR) ce a făcut următoarele precizări: “Având în vedere informațiile care circulă în mass-media privind limitarea transportului gratuit al studenților, Uniunea Studenților din România (USR) asigură studenții că va face toate demersurile astfel încât facilitățile studenților să nu fie afectate. Astfel, USR va fi un mediator în gestionarea acestei situații pentru a găsi soluții care să acorde studenților în continuare mobilitatea gratuită.

De asemenea, Uniunea Studenţilor din România a pus accent pe solidaritatea dintre federaţiile studenţeşti: “Liga Studenților Români din Străinătate, Uniunea Națională a Studenților din România, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România și Uniunea Studenților din România au luat act de inițiativa de eliminare a facilităților privind transportul feroviar acordate studenților din România.“

În dimineaţa zilei de 9 februarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat, la Realitatea Plus, că “Nu se elimină transportul gratuit pentru elevi. Există transportul local şi există naveta, care se decontează. Pentru studenţi sunt anumite discuţii, doar la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru moment, este vorba de accesul la călătorii gratuite pe calea ferată. Nu a luat nimeni în considerare eliminarea totală a gratuităţii

Amintim că mai există categorii cărora li se oferă această facilitate:

Baza legală: Legea nr.96/2006, privind Statutul deputaţilor si al senatorilor, republicată.

Art. 45. – (1) Deputaţii si senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator.

Surse:

Atitudinea Uniunii Studenţilor din România(1); Atitudinea Uniunii Studenţilor din România (2)

Atitudinea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here