În premieră mondială, teleportarea cuantică între Pământ și Spațiu a fost realizată de chinezi
Un foton din deșertul Gobi a fost teleportat către un satelit care orbitează la 500 de kilometri deasupra Pământului. Cine sunt autorii acestui „miracol”? Cercetătorii chinezi.
Pe la începutul lunii iulie, o echipă de 32 de cercetători anunțaseră că au săvârșit minunea. Au reușit să teleporteze o particulă de la Ngari, până la satelitul Micius din spațiu, pe o distanță de 1400 de kilometri. Așadar, în premieră mondială, teleportarea cuantică între Pământ și Spațiu a fost realizată de chinezi.
Teleportarea a reușit în laboratoarele de pe Pământ, doar că niciodată pe distanțe foarte mari. Astfel, chinezii au reușit pentru prima dată în istoria omenirii teleportarea cuantică între Pământ și Spațiu.
Satelitul Micius este un receptor de lumină extrem de sensibil, capabil să detecteze și să diferențieze fotoni în funcție de starea lui cuantică. Prin urmare, chinezii au creat perechi de fotoni inseparabili cu rată de 4000 de perechi pe secundă, care au fost despărțiți, o parte fiind trimiși printr-un fascicul către satelit, iar perechea lor cuantică fiind reținută la sol.
Este pentru prima dată când un „obiect” a fost teleportat pe orbită, depășind cea mai lungă distanță înregistrată vreodată pentru ceea ce se numește inseparabilitate cuantică.
Ce înseamnă această inseparabilitate cuantică?
Este vorba de fenomenul cuantic în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele. Mai pe scurt, este un proces în care informațiile sunt „comunicate” în așa fel încât să pună în valoare mecanica cuantică. Procesul nu a implicat mișcarea fotonului într-un sens fizic. Concret, nu vom putea face călătorii cu avionul pe Lună, cu toate că asta ne-am dori cu toții.

Ian Wamsley, profesor la Oxford, relata pentru BBC: „există un foton care conține o anumită informație pe Pământ și un altul care se află în spațiu, pe satelit, și au transmis informația de pe primul către al doilea, care a adoptat „identitatea” primului și, în cele din urmă, a devenit primul foton”.
Experimentul chinezilor este de admirat, deoarece două particule legate pot fi separate chiar și de întregul univers, chiar dacă în practică asta e mai dificil. Mediile standard de transfer ale fotonilor, cum ar fi cablurile de fibră optică, ajung să îi comaseze pe aceștia și să strice eventualele legături.
surse info: bbc.com, digi24.ro, inverse.com
sursă foto: inverse.com