Practicile oculte, himerele de azi și de ieri

  0
  92
  practicile oculte

  Ne învârtim buimaci într-un spațiu din metal, rețele, pixeli, plastic încins, ciment și fire de telecomunicații, un spațiu aflat sub egida progresului. La antipodul progresului aș spune că se plasează un ansamblu de convingeri iluzorii, bine conservate, privite cu trivialitate de către oamenii sceptici și îmbrățișate de către alții. Să vorbim despre practicile oculte, himere precum astrologia, tarotul, ghicitul în ceștile de cafea, practici  care în mod frapant se încăpățânează să supraviețuiască și în prezent.

  Un scenariu suprarealist

  Să facem un exercițiu de imaginație. Presupunem că trăim într-un univers suprarealist în care oamenii își leagă judecățile evaluative de practici ce intră în arealul ocultismului și vom observa catastrofele.

  Cazul I. TAURUL INTRĂ ÎN RING CU BELZEBUT

  Te afli la un interviu de angajare. Parcursul tău profesional depinde de obținerea acestui job dar nu îți faci prea multe griji, ești încrezător, este domeniul pe care te-ai axat în ultimii ani și numai tu știi câte eforturi ai depus în acest plan. Angajatorul te întâmpină cu un zâmbet larg, îți analizează CV-ul, totul decurge excelent până când rostește întrebarea decisivă, vrea să știe care este semnul tău zodiacal – ȘOC ȘI GROAZĂĂĂ- Îi oferi răspunsul deși ți se pare că întrebarea este ca nuca în perete. Într-o fracțiune de secundă cutia pandorei a fost deschisă. Expresia lui facială denotă o mare doză de dispreț și o fărâmă de compătimire, mai bagă și un oftat ca să te anunțe cu părere de rău că ei nu angajează tauri doar berbeci. Nu știi cum să reacționezi, încă nu știi dacă te bufnește râsul sau plânsul, de ce nu ambele? Toate eforturile tale se pare că au fost în zadar, nimicite brusc de un semn zodiacal caraghios.Îți continui drumul, marea  provocare începe acum. Intri pe google și cauți joburi pentru tauri.

  Cazul II. CROȘEUL TAROTULUI

  Mergi la al doilea interviu, ți-ai revenit, ai învățat lecția puerilă, te-ai adaptat și ai găsit compania căutătoare de tauri. Te prezinți la fel de încrezător, de data asta știi că nu mai poți eșua, ai un CV consistent, oamenii caută tauri, tu ești unul, simți că jobul va fi al tău. Angajatorul îți analizează CV-ul și pare destul de mulțumit. Cerul se prăbușește în scurt timp în țeasta ta, domnul te anunță că sunt foarte mulți tauri pe lista de așteptare. Și ce crezi că face? scoate pachetul de cărți, le amestecă frenetic și extrage o carte pe care o privește cu groază. Sentința este dată, se pare că bucățica de carton pe care a extras-o pentru tine este una cât se poate de negativă așadar nu riscă să te angajeze.

  Cazul III. KNOCKOUT ÎN ZAȚ DE CAFEA

  Încă nu ai cedat psihic. Reziști. Ești la cel de-al treilea interviu și poate, poate Belzebut nu își mai vâră coada în viața ta. Să mai menționez că totul decurge excelent? Da, interviul pare un succes dar acum ești mai sceptic, ai învățat în urma ultimelor experiențe eșuate să nu mai fii atât de sigur în privința răspunsului final. Ce să vezi? În fața ta este o ceașcă de cafea. Ești rugat politicos să bei, te scuzi la fel de politicos și îi spui că nu consumi cafea. Țeapă!!!!! Ești obligat să bei  pentru a-l ajuta să ghicească dacă ești sau nu candidatul ideal. Asta este ultima încercare, dai ceașca pe gât pe nerăsuflate. Te năvălesc fibrilațiile, ți se zbate o venă, te înverzești când îți spune că rezultatul este unul cât se poate de negativ, a văzut un sicriu în ceașcă! Te resemnezi după lanțul de eșecuri cu gândul că mediul citadin-ocult te vrea șomer dar se ivește o ultimă speranță: bunicii tăi dețin niște hectare non ezoterice care așteaptă să fie arate!

   

  Victimele efectului Barnum https://www.britannica.com/science/Barnum-Effect

  Astrologia, tarotul, sau decriptarea unor simboluri dubioase în zațul de cafea reprezintă practici care pe de-o parte încapsulează o valență terapeutică pentru unii oameni, oferindu-le o satisfacție de moment pe baza informațiilor pozitive cu un mare grad de generalitate. Pe de altă parte aș spune că  ele converg într-o pantă iluzorie, reliefează o vulnerabilitate a speciei, o mare doză de nesiguranță în raport cu abilitatea de a face alegerile potrivite, un conflict cu liberul arbitru. Mizând pe aceste practici care emit pretenții înșelătoare de cunoaștere ne izbim de o aspirație de a anticipa viitorul,  pornind de la presupoziția că el este prestabilit și în acest fel ne suprimăm liberul arbitru. Ne ascundem sub umbrela lașității, excludem posibilitatea de a evalua singuri, nemanipulați situațiile și oamenii care se ivesc și ajungem să  ne reprimăm treptat gândirea critică.

  Descrierile oferite de astrologie prezintă un mare grad de generalitate, trăsăturile asociate semnelor zodiacale sunt trăsături pe care cu toții fie le însușim fie le apreciem și aspirăm să le dobândim. Metodele de divinație precum tarotul și practica ghicitului în zațul de cafea prezintă același grad de generalitate în privința predicțiilor. În cazul tarotului/ghicitului în zațul de cafea consultantul emite predicții, cazuri posibile, pe care le-am fi putut intui cu ușurință și singuri. În acest proces sunt evitate predicțiile neobișnuite deoarece ele ar periclita manipularea clientului din momentul în care persoana ar realiza că aceste cazuri nu se materializează, așadar aceste tehnici și-ar pierde complet credibilitatea. Pentru a stârni credibilitatea, consilierul devine un pseudopsiholog, cunoaște anumite detalii din viața clientului său și cântărind aceste detalii,  conectându-le cu întrebările primite, emite cu atenție un scenariu posibil, tangibil.

  Himerele încimentate în mentalul colectiv

  Un aspect revelator în privința supraviețuirii practicilor oculte ține de dimensiunea culturală. În mentalul colectiv se păstrează o notă de misticism pe baza exploatării acestor practici prin intermediul cinematografiei. Cu toții am văzut cel puțin un film cu iz ocult. Fie că vorbim despre vrăjitoare pe mături, vrăjitoare ,,adaptate’’ secolului 21, globuri de cristal, tarot, ritualuri menite să asigure comunicarea dintre vii și răposați, toate aceste elemente converg într-o direcție ce ne animă viețile anoste. De la preadolescență până la maturitate producțiile cinematografice aferente ocultismului culminează printr-o depășire a principiului realității și o tranziție mentală într-un univers intangibil menit să completeze neajunsurile unui trai monocrom.

  https://www.google.ro/search?q=npc+meme&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=70g7tkX5PTitPM%253A%252Culn-XPw9B8C–M%252C_&usg=AI4_-kQnnXpDm8NEG8W7-BpaNDUGileKNw&sa=X&ved=2ahUKEwj2xt3VlP3eAhUSneAKHQnxDjAQ9QEwAXoECAAQBA#imgrc=70g7tkX5PTitPM: