„Poveștile auresc cuvintele și nu metalul…” – Interviu cu Ramona Oncescu, fata care scrie cuvinte aurite
Pentru a înțelege ce poate să însemne dorința de a face un cadou unui prieten drag și cum un gest poate să îți transforme obiceiurile și planurile, trebuie să vorbești cu Ramona Oncescu, fata care scrie „Cuvinte aurite”. Însă, pentru a-ți face treaba mult mai ușoară ție, cititorule, am adus aici cele mai prețioase informații despre arta de a înțelege cuvântul chiar de la sursă.
- Spune-mi de unde ţi-a venit ideea aceasta.
Nici eu nu ştiu exact. Am vrut să fac un cadou unei foarte bune prietene şi cum ea este pasionată de obiecte handmade, m-am gândit că ceva personalizat i s-ar potrivi foarte bine. Tot căutand obiecte personalizate s-a conturat în mintea mea ideea de scris din sârmă. Nu am găsit pe nimeni care să facă asta la momentul respectiv, aşadar m-am gândit că aş putea face eu asta. De la idee la primul cuvânt a trecut cam o jumătate de an, dacă nu mai mult. Chiar nu știam ce presupune procesul ăsta!
- Ce cuvinte vor oamenii să țină aproape?
Cel mai des am scris “love”. Cuvântul pe care nu m-aş fi gândit niciodată că îl voi transforma în brăţară este “pungă”. Cel mai cool cadou pe care o mireasă l-a făcut unui mire a fost un umeraş cu “da, dragă” pe care să-l folosească în ziua nunţii drept suport pentru cămaşă. Mesajul care m-a impresionat cel mai tare a fost cel de pe o ramă: „primul Crăciun în 3”.
- Credeai că această idee va lua o asemenea amploare?
Nicidecum! Nu avea nicio utilitate cuvantul meu – popular a fost primul cuvânt. L-am așezat atent într-o cutie pe care am scris “you are so…” astfel încât să se continue cu acel cuvânt aurit. Prietena mea trebuia să fie amuzată de idee și cam atât, însă ea a hotarat să-l agațe de un lanț și să-l poarte sub formă de pandantiv. Așa a pornit totul. Colega ei de birou l-a observat și a spus că vrea unul… și tot așa. Prietena mea mi-a oferit domeniul: www.cuvinteaurite.ro și mi-a spus că am treabă.
- Ce planuri ai de viitor? Dorești să studiezi artele și să continui în acest domeniu sau nu?
Am o listă întreagă. O parte dintre ele au început să prindă contur: am lansat prima colecție tematică, în colaborare cu Catryoshka, un brand dedicat iubitorilor de pisici. Lucrez la o altă colaborare, de data aceasta o colecție pentru iubitorii de călătorii. La mijlocul lunii scot la lumină și colecția de Crăciun. Legat de studiu, mă tot gândesc de ceva vreme să merg la o școală de bijuterie, să dezvolt proiectul și în alte direcții.
- Cine te-a susținut atunci când ai vrut să dezvolți ideea cu aceste cuvinte aurite?
Soțul meu, Ioana de la Miss Babacilu care m-a pus în legătură cu primul meu furnizor de sârmă și Olivia, prietena mea care a purtat primul cuvânt. Ei m-au ajutat să fac primii pași, dar sunt înconjurată de mulți prieteni care mă susțin în fiecare zi, oameni cărora le cer feedback atunci când vreau să adaug un produs nou în portofoliu, spre exemplu.
- Cât de des primești comenzi?
Primesc zilnic comenzi. Asta înseamnă că în fiecare zi cunosc un om nou și câte o poveste nouă, fie în persoana celui care comandă, fie în persoana celui care primește cuvântul. De aici și „Cuvinte aurite” – poveștile auresc cuvintele și nu metalul.
- Lucrezi singură?
Da, lucrez singură. Uneori m-ar ajuta un partener care să scurteze unele procese. Sunt produse pe care amân să le lansez pentru că în mintea mea nu sunt încă perfecte. E un defect, dar de cele mai multe ori cred că mă plac așa din moment ce fac asta singură de peste 5 ani.
8. Care este articolul cel mai cerut?
Brățara-cuvânt, adică brățara cu un cuvânt personalizat și șnur sau lanț din argint. A fost cadou pentru domnișoarele de onoare la nunți, a legat grupuri mici prin povești știute doar de cele 3-4 persoane din grup, a fost purtată de mirese, a fost dăruită la o mulțime de ocazii și cu siguranță brățara-cuvânt a adus multe bile albe unor bărbați.
9. Ce sfaturi poți să le dai celor care nu își urmează visurile, ori le este teamă de eșec?
Eșecul este tot o experiență, este ultimul lucru de care ar trebui sa se teamă. Apoi îmi vin în minte cel putin 10 sfaturi, dar le gasesc ușor pe toate cu o căutare rapidă pe google. Să nu se mai gândească la ce s-ar întâmpla dacă ar face „x” și „y” lucruri, ci la ce se va întâmpla când vor face „x” și „y„ lucruri și visul acela va începe să prindă contur și să crească.
Astfel sper că te-am convins că merită să porți aproape sau să faci cadou un cuvânt ce poate spune o întreagă poveste.
Sursă foto: Facebook Cuvinte aurite