Povesti despre Everest

  0
  1234

  Everest-from-Gokyo1

  Despre Everest, oricine știe că este cel mai înalt punct din lume și că e o adevărată încercare sa îl cucerești. În urmă cu 60 de ani, Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay au făcut istorie, fiind primii care au escaladat cu succes muntele Everest, iar dorința de a urca pe munte nu s-a diminuat de-a lungul deceniilor. Există nenumărate povești ale triumfătoarelor – sau, mai recent, tragicelor – încercări de a ajunge în vârf. Sunt, însă și multe povești pe care nu le știm despre Everest.

   

  Cearta la înalțime

  În 2013, alpiniștii Ueli Steck, Simone Moro și Jonathan Griffith s-au trezit într-o încăierare violentă cu șerpașii după ce aceștia au ignorat ordinele de a stopa urcarea. Tribul Sherpa a acuzat alpiniștii ca i-au oprit fără motiv și că au provocat o avalanșă care a lovit alte triburi de șerpași. Alpiniștii au negat acuzațiile, iar confruntarea a devenit violentă. Tribul Sherpa a început sa îi lovească cu pumni si pietre pe cei trei, iar Moro afirmă că un Sherpa, supărat, chiar a amenințat că-l omoară. Lupta s-ar fi încheiat mult mai rău, dar alpinistul american Melissa Arnot a avertizat trio-ul că trebuie să fugă deoarece șerpașii vor să formeze un mob și să îi omoare cu pietre. După incident, un oficial al armatei Nepal a fost martor că ambele părți au semnat un acord de pace pentru a soluționa problema.

  Disputa privind înălțimea exactă

  Dar cât de înalt este Muntele Everest? Asta depinde de ce parte a frontierei ești. China a spus că înălțimea este de 8844 de metri, în timp ce Nepal spune ca ar fi 8848 metri. China susține că muntele ar trebui să fie pur și simplu măsurat prin înălțimea pietrelor, exceptând metrii în plus de zăpadă. Indiferent dacă au sau nu dreptate, comunitatea internațională include și zăpada atunci când stabilește înălțimea vârfurilor din întreaga lume. Cele două țări a ajuns la un acord în 2010, stabilindu-se înălțimea oficială ca 8848 de metri.

  Muntele care crește

  Ambele idei, din China și Nepal, legate de înălțimea muntelui, pot fi greșite, în funcție de cele mai recente măsurători. O echipa de cercetare a descoperit în 1994 că Everest continuă să crească aproximativ 4 mm în fiecare an. Subcontinentul indian a fost inițial o suprafața independentă, care s-a ciocnit cu Asia, formând Himalaya și plăcile continentale sunt încă în mișcare, împingând munții și mai sus. Cercetatorii de la American Millennium, în expediția din 1999, au pus un dispozitiv de poziționare globală prin satelit, sub vârf, pentru a măsura creșterea. Descoperirile lor, mai precise datorită tehnologiei moderne au dus la decizia ca înălțimea oficială a Everestului să fie schimbată la 8850 de metri.

  Denumiri multiple

  Deși știm muntele ca ,,Everest”, nativii tibetani au numit muntele cu numele antic ,,Chomolungma” (de asemenea scris ,,Qomolangma”), timp de secole. Numele tibetan înseamnă ,,Zeița Mamă a Munților.” Dar acesta nu este singurul alt nume al muntelui. Oamenii din Nepal îl cunosc sub denumirea de ,,Sagarmatha,” care înseamnă ,,fruntea din cer”, astfel încât muntele este acum o parte din ,,Parcul National Sagarmatha”, din Nepal. Muntele a fost numit ,,Everest” atunci când inspectorul britanic Andrew Waugh nu a reușit să găsească un nume utilizat în mod obișnuit de toți. După ce a studiat hărți ale zonelor înconjurătoare și încă fiind în imposibilitatea de a lua o decizie, el a numit muntele după generalul indian George Everest, șeful echipei britanice care a realizat prima expediție în Himalaya. Colonel Everest a obiectat la onoarea facută, dar britanicii au schimbat oficial numele muntelui de la ,,Peak XV” la ,,Muntele Everest”, în 1865.

  Nu este cel mai înalt munte

  Deși Muntele Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ de la nivelul mării, Mauna Kea, un vulcan inactiv Hawaiian, deține recordul ca cel mai înalt munte din lume. Vârful Everest este la o altitudine mai mare, dar asta nu înseamnă că e mai înalt. Mauna Kea poate ajunge doar la înălțimea de 4205 de metri deasupra nivelului mării, dar vulcanul se extinde înca 6000 de metri sub suprafața apei. Măsurat de la baza sa de pe fundul oceanului, înălțimea maximă se ridică la 10.200 de metri, ceea ce îl face cu aproape o milă mai înalt decât Everest. De fapt, în funcție de modul în care se măsoară, Everest nu este nici cel mai înalt munte, nici cel mai înalt varf. Chimborazo, în Ecuador, ajunge la doar 6267 de metri deasupra nivelului mării, dar e cel mai înalt punct din centrul exact al Pământului. Acest lucru se datorează faptului că Chimborazo se află doar cu un grad la sud de ecuator. Nivelul mării în Ecuador este mai departe de centrul planetei decât nivelul mării in Nepal.

  Sursă: www.listvers.com

  Sursă fotografie: www.santoriexpeditions.com