Te-ai gândit vreodată, elev fiind, la viața pe care o vei avea pe băncile facultății? La ce înseamnă cu adevărat un curs sau un seminar, o săptămână pară și impară sau la viața din facultate, fiind cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr. Universitățile din România s-au gândit la visurile elevilor, dând naștere facultăților de vară. Câteva zile în care, practic, ești student. UB Summer University este un astfel de proiect. Elevii care au terminat clasa a XI-a sunt ajutați, prin acest proiect, să înțeleagă ce facultate li se potrivește și la ce ar trebui să se aștepte pe viitor. UB Summer University a prins viața datorită voluntarilor din ASUB, supereroii care alcătuiesc organizația studenților Universității din București. Alina Simion este președintele organizației, cea care are grijă ca lucrurile să meargă conform planurilor. Alina vede voluntariatul ca fiind o cărămidă solidă în construcția sa, iar proiectele pe care le-a coordonat în cadrul organizației au făcut-o să înțeleagă că prin oameni, în special voluntari, lucrurile sunt mult mai ușor de făcut.
-
În urmă cu cât timp ai început să vezi voluntariatul ca fiind o parte esențială din viața ta?
Acum 5 ani am dat startul vieții mele de voluntar, atunci când am început și studiile în cadrul Facultății de Geografie a Universității din București. Prima organizație în care m-am implicat a fost Asociația Studenților Geografi. Aici am descoperit importanța implicării în activitățile de voluntariat ca parte esențială a schimbării mediului studențesc și al societății. În mod automat, schimbarea nu vine doar pentru cei din jur, ci și pentru tine.
Deși această experiență a voluntariatului a început pentru mine acum 5 ani, abia acum 2 ani am conștientizat rolul esențial al lui în viața mea. Acum pot pune pe hârtie lucrurile pe care le-am învățat de aici și am asimilat zeci de alte lucruri care nu pot fi înșirate negru pe alb.
-
Ce te-a determinat să crești de la un voluntar, la președintele unei asociații care reprezintă toți studenții Universității din București?
A deține funcția de președinte ASG sau ASUB nu a fost niciodată un obiectiv pe care mi l-am propus de la începutul activității mele ca voluntar. Mi-am asumat aceste funcții din dorința mea de a realiza mai mult pentru studenții pe care îi reprezint, precum și pentru a aduce o schimbare în modul de organizare și desfășurare al activităților organizațiilor. Funcția de președinte ASUB mi-am asumat-o pentru a îmbunătăți reprezentarea studenților Universității din București și ale organizațiilor din Universitate.
-
Ce reprezintă pentru tine ASUB în momentul de față? Te-ai gândit și la momentul în care nu vei mai fi parte din această organizație studențească?
În prezent, ASUB este organizația care mă ține ON (simiON) reprezentând pentru mine un punct de reper. Am preluat al doilea mandat și ultimul în această organizație. Ceea ce vă pot spune despre primul este că a fost unul greu, în care m-am luptat cu mentalități de tot felul pentru a reuși să aduc o schimbare în modul de organizare și pentru ca ASUB să își poată îndeplini încetul cu încetul scopul său statutar, acela al reprezentării studenților. Al doilea mandat, mă găsește împlinită, având lângă mine o echipă puternică, pregătită să înfrunte un nou an. Însă ceva simt că este diferit acum, suntem o familie. Sper eu că ASUB va fi pentru mulți ani de acum, marea familie a Universității din București.
Da, m-am gândit la momentul în care nu voi mai face parte din această organizație*tears dropping*.
-
Din perspectiva ta, cât de importantă e implicarea într-o asociație studențească pentru un student la început de drum?
Asociațiile studențești reprezintă nucleul dezvoltării și formării studenților. Studentul se trezește la facultate, departe de familie, cu un program nou și complet diferit față de ce a experimentat până acum. Asociația îi este ghid în primii ani și își asumă rolul de formator, iar prin implicarea în activitățile acesteia studentul se dezvoltă atât pe plan profesional, cât și personal. Implicarea studenților într-o asociație studențească este esențială pentru a-și depăși propriile temeri, pentru a prinde curaj, pentru a dobândi noi aptitudini, pentru a-și forma o voce și pentru a aduce o schimbare.
-
Pentru că ai întâlnit în acest drum tot felul de studenți, cum le vezi participarea în proiectele pe care le demarează în cadrul asociației din care fac parte?
Am putut observa de-a lungul anilor o schimbare a tiparelor studenților care se implică în proiecte, ceea ce este întotdeauna surprinzător este spiritul lor creativ. Proiectele sunt din ce în ce mai variate, satisfac nevoile studenților și au o vizibilitate crescută datorită voluntarilor care își tratează cu profesionalism activitatea.
-
Fiind vorba de proiecte care se dezvoltă din ideile voluntarilor, cum a luat naștere UB Summer University și ce ne poți spune despre acest program?
Pot spune că UB Summer University este primul proiect de acest gen din București, dar nu și din țară, existând la nivel național mai multe școli de vară de acest gen. Am decis să adoptăm și noi această idee deoarece am sesizat o creștere a abandonului universitar apărută din lipsa de informare a viitorilor studenți cu privire la domeniul pe care urmau să îl studieze. Informațiile există, însă lipsește îndrumarea și înțelegerea practică a acestora. Motiv pentru care UB Summer University își propune ca timp de 11 zile elevii de clasa a XI-a să experimenteze viața de student prin participarea la cursuri, activități non-formale și workshopuri de orientare în carieră.

-
Cum văd elevii această oportunitate, de a-și exersa facultatea înainte de termen? Vin mai mult pentru oportunitatea de a cunoaște cursurile, facultățile, profesorii sau îi încântă ideea de a se simți bine departe de casă?
Participanții sunt entuziasmați de întregul concept al acestei școli de vară, iar noi încercăm să creăm un echilibru între cursuri și activitățile non-formale din cadrul proiectului.
În mod surprinzător, elevii sunt foarte încântați de cursuri și de lucrările practice pe care le desfășoară împreună cu profesorii Universității. Aceștia sunt receptivi și implicați în desfășurarea cursurilor, iar același lucru îl putem afirma și despre profesorii care ne sunt alături pe tot parcursul proiectului.
Elevii interacționează atât cu voluntarii ASUB, cât și cu voluntarii din asociațiile existente la nivelul facultăților la care se înscriu, descoperind astfel întru totul universul studenției.
-
Fiindcă sunteți toți studenți care faceți parte din echipa de organizare UB Summer University, cum coordonați elevii în toate aceste zile?
Voluntarii proiectului sunt împărțiți în: coordonatori principali care gestionează întregul proiect, coordonatori de facultate care reprezintă asociațiile studențești și coordonatori de case care se ocupă de grupurile de elevi în afară activităților desfășurate în facultăți.
Totodată, avem și câteva reguli pe care le respectăm cu strictețe deoarece o parte dintre elevi sunt minori. Ședințele de feedback la sfârșitul fiecărei zile de activități sunt nelipsite pentru a putea rezolva și preveni problemele.
-
Crezi că UB Summer University este un real ajutor pentru elevi? Ți s-a întâmplat să te întâlnești cu elevii pe care i-ai coordonat pe holurile unor facultăți din cadrul Universității din București?
UBSU crează o imagine cât se poate de reală a ceea ce înseamnă studenția și oferă elevilor informații exacte despre domeniile pe care aceștia își doresc să le urmeze. Pe parcursul celor 11 zile, elevii sunt însoțiți de studenți ai diferitelor facultăți care le oferă răspunsuri la toate întrebările.
UBSU se află la cea de-a treia ediție, iar în acest an echipa de organizare cuprinde și participanți ai primei ediții. Aceștia ne-au devenit colegi de facultate și sunt acum oameni de bază ai asociațiilor studențești.