Povestea lui Roger Fenton – Fotograf de război renumit și pictor

0
63
Roger Fenton în uniformă de voluntar

Roger Fenton s-a născut în Crimble Hall, Rochdale, Lancashire, în data de 28 martie 1819. Bunicul său a fost un producător bogat de bumbac și un bancher. La fel a urmat și  tatăl său care a fost și un membru al Parlamentului. Fenton a fost cel de-al patrulea copil dintr-o familie de 7 copii din prima căsătorie a tatălui său. În 1838 Fenton a urmat cursurile la Universitatea Oxford de unde s-a licențiat în 1840 în Arte.
În 1843 s-a căsătorit cu Grace Elizabeth Maynard în Yorkshire. În 1847 Fenton se întoarce la Londra pentru a-si continua studiile în pictură.  În 1850, a făcut  parte din grupul profesorilor de la North London School of Drawning and Modelling.

Roger Fenton
Cimitirul de pe dealul Cathcart-Casa Picquet, Victoria Redoubt și restul la distanță

În 1849, 1850 și 1851 și-a expus picturile la expozițiile anuale de la Royal Academy. Roger Fenton este cunoscut și pentru pozele din timpul Războiului Crimeii. Aceste poze  au reprezentat prima documentare fotografică amanunțită a unui război. În iarna lui 1855, a fost numit fotograful oficial al Războiului Crimeii.

Fenton a realizat ceea ce este considerat a fi prima imagine trucată prin istorie. Fotografia înfățișa niște ghiulele de tun surprinse în două cadre diferite, fapt ce sugereză că fotograful le-a mutat între cadre pentru a avea o imagine vizuală și estetică, cât mai artistică.

Roger Fenton
Discuții între doi croați

Împreună cu asistentul său Marcus Sparling s-au îmbarcat pe vasul Hecla, unde și-au aranjat o cameră întunecată pentru developare. Folosind tehnica fotografică a colodiului umed, Fenton a reușit să captureze războiul în aproximativ 360 de poze, deși a întâmpinat numeroase dificultăți de sănătate. Fiind trimis din partea guvernului, acesta a fost obligat să surprindă doar părțile așa numite acceptabile ale războiului. Chiar dacă fotografiile lui nu au surprins adevăratul tragism al războiului și realitatea crudă, acestea rămân punct de reper în portretizarea aspectelor unui război modern.
Deși la întoarcerea în Anglia fotografiile realizate de Fenton au avut un real succes, și oamenii plăteau bani pentru a-i vedea expozițiile, nu a reușit să se întrețină din această meserie. În 1863 a renunțat la fotografie, și-a vândut echipamentul și s-a întors la a practica dreptul.

Roger Fenton
Dromader