Am două cuvinte preferate pe lumea asta, pe care le rostesc din în ce în ce mai rar în ultima vreme și mă învinovățesc pentru asta: pasiune și vis. Sunt cuvintele pe care le-am învățat și le-am înțeles cu adevărat abia după ce am petrecut trei ani în slujba voluntariatului, cuvintele care mă vor urmări toată viața și, sper eu, nu-mi vor da pace și mă vor frământa continuu.

De ce pasiune? Pentru că e singura capabilă să dea un rost vieții, un sens trăitului, un rost zilelor pe care le petrecem muncind. Pentru că mă provoacă să acționez cu tot sufletul în ceea ce am de făcut și pentru că nu-mi permite să fiu altcineva, decât eu însămi, mă ține cu picioare pe pământ. Pentru că e nefabricată, spontantă și necondiționată și se naște din iubire pentru ceea ce avem în jurul nostru.

De ce vis? Pentru că aduce bucurie și optimism în viețile noastre și scoate la suprafață tot ce e mai bun din noi. Pentru că visul este însăși viața, cu realizări mărețe și lucruri mărunte, dar pline de semnificație. Pentru că, pentru mine, visul este chiar realitatea pe care o trăiesc și o controlez, asumându-mi responsabilitatea destinului meu.

Așa cum îmi place să trăiesc în pasiune și în vis, la fel de mult îmi place să descopăr oameni și povești croite tot cu fire de pasiune și vis, povești care se scriu în realitatea noastră, deși nu prea ne vine a crede. Sunt poveștile acelor oameni care își urmează visul și își șlefuiesc pasiunea, căci asta e rețeta magică a fericirii și a împlinirii. Ei sunt niște supereroi, pentru că au curajul și nebunia să facă asta, într-o societate care nu mai crede în autenticitate, ei sunt cei care fac lucrurile să se întâmple.

Povestea de astăzi se numește illú și supereroii sunt Luiza și Tatiana, jumătățile care scriu povestea întregului din cusături, creion și condei, dar și taste, mailuri, cifre și calcule, un plan de afaceri bine pus la punct și învățarea continuă de la profesioniști. illú este un atelier de creație, mereu plin de surprize, ludice și serioase, care a debutat cu accesorii vestimentare (papioane, eșarfe, batiste) în urmă cu mai bine de un an de zile, și își propune să se facă din ce în ce mai mare.

Vă invit să citiți, în rândurile de mai jos, povestea illú despre cum să îți transformi pasiunea în afacere, despre cum poți măsura visul și apoi să meșterești frumos la el, despre copilăria vioaie care ancorează în realitatea cotidiană și te întâmpină cu provocări serioase:

1. Spuneți-mi mai multe despre jumătățile illú. Care sunt poveștile voastre și cum au ajuns să se unească într-una singură?

Una foarte vioaie, cealaltă mai analitică, una – titirez energic, cealaltă zăboveşte asupra detaliilor, una mai ludică, cealaltă mai serioasă, amândouă nutrim o pasiune pentru design şi stil vestimentar încă din copilărie. Cu amândouă mamele croitorese de meserie, am crescut în lada de materiale, sau legănându-ne pe pedala maşinii de cusut.

Amândouă studente în Universitatea Alternativă, aici ne-am cunoscut, fugitiv prin sediul Learning House, apoi în cadrul Incubatorului de Afaceri, unde fiecare am intrat cu o idee de business. Una îşi dorea să creeze accesorii (papioane) şi apoi să treacă pe partea de haine (Luiza) şi cealaltă îşi dorea să creeze accesorii (eşarfe) şi apoi să treacă pe linia de haine (Tatiana). Într-o pauză, între două ateliere, am decis să ne unim forţele şi să facem acest business împreună.

11048643_961895713828923_3326821580073864994_o2. Acum spuneți-mi povestea illú, sunt tare curioasă să îl cunosc.

Din ianuarie 2014 scriem povestea illú. El este tare ludic, dar destul de serios, cât să îl iei în serios. illú ne urcă şi ne coboară, ne dă constant lecţii atât profesional, cât şi personal, dar cu toate astea ne dă avânt să facem şi mai mult, tot mai mult. illú ia forma unui accesoriu vestimentar (papion, batistă sau eşarfă) şi vorbeşte despre tine, despre starea pe care o ai când îl porţi, despre personalitatea și stilul tău.

3. Ce înseamnă astăzi illú pentru voi?

Înseamnă dinamism, libertate, responsabilitate, creativitate. Înseamnă învăţare şi dezvoltare continuă.

4. Cum arată o zi obișnuită din viața voastră? Câtă dedicare cere un asemenea proiect?

Una găseşte orele nopţii ca fiind cele mai creative şi productive ( Tatiana este bufniţa), cealaltă meştereşte de zor, în zorii zilei (Luiza este rândunica). Ne întâlnim în pragul dimineţii târzii, ne bem cafeaua împreună, apoi lucrăm – planuri editoriale, vânzări, comenzi, producţie, livrări, întâlniri cu furnizori, cu diverşi oameni profesionişti de la care învăţăm, mergem la diferite cursuri din care ne luăm învăţarea teoretică.

5. Cum vă privesc ceilalți, de când ați intrat în lumea antreprenoriatului? Dar voi cum vă priviți?

Uneori avem impresia că ceilalţi au mai multă încredere în ce facem, decât noi înşine. Ne admiră pentru curajul nebun de a ne schimba traiectoria profesională şi ne sunt alături. Cum ne vedem noi? – schimbate, mai curajoase, dar în acelaşi timp şi mai cumpătate, mai încrezătoare că orice e posibil, trebuie doar să ai motivaţia în spate.

6. Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat în această poveste? Dar cel mai mare sacrificiu făcut?

Cel mai mare risc a fost să plecăm dintr-un job care ne asigura o stabilitate financiară şi o siguranţă că la fiecare sfârşit de lună vei primi salariul cuvenit în cont, pe un drum necunoscut, al antreprenoriatului, care la început a fost doar un business plan într-un document.

Cel mai mare sacrificiu cred că e faptul că investim foarte mult din timpul şi energia noastră în acest proiect, că uneori uităm de noi ca oameni, dincolo de illú.

Într-o primă etapă de business, considerăm că e nevoie de multă răbdare să înveţi, să greşeşti şi să înveţi din greşeli şi eşecuri.

jumatati7. Ați făcut greșeli? Dacă da, care ar fi cea din care ați învățat cel mai mult?

Noi dăm greşelilor o altă nuanţă, le numim lecţii. Una din ele a fost momentul în care am decis să lansăm o minicolecţie de haine, cu posibilitate de comandă custom-made. Am investit în 2 maşini de cusut industriale şi în materiale, însă pe parcurs ne-am dat seama că procesul de producţie şi livrare nu este bine pus la punct, motiv pentru care am decis să punem stop pentru moment pe linia de haine.

8. Cum va crește illú în continuare? Cum veți crește voi, ca oameni?

Urmează să lansăm o colecţie de eşarfe din mătase cu un design unicat, lucrat manual, care să vorbească despre feminitate. Apoi dorim ca până la finalul acestui an, să lansăm un prototip de piesa vestimentară, cu un design la intersecţia dintre fashion şi function.

Ca oameni ne schimbăm zi de zi, odată cu business-ul. Nu ştim să spunem exact cum ne schimbăm, căci şi noi ne surprindem zi de zi şi întâmpinăm provocări de tot felul. Un lucru ştim sigur, că întâmpinăm schimbările şi provocările cu deschidere şi curiozitate.

esarfa fatetele violetului9. Ce vă motivează să continuați?

Ne motivează pasiunea din spate şi faptul că deţinem libertatea supremă în a face ceea ce ne place şi a transpune pasiunea în concret.

10. Ați putea să completați spațiile goale?

Locul preferat din București…..

Luiza: acoperişul unei clădiri părăsite de la Universitate

Tatiana: Nu e unul anume, e Bucureştiul noaptea

Localul preferat din București….

Luiza: cel care mă întâmpina de la intrare cu un miros puternic de cafea şi cu oameni zâmbăreţi

Tatiana: Origo

O zi bună începe cu….

Luiza: cu o cafea cu multă spumă de lapte

Tatiana: o cafea cât se poate de mare, neagră, cu zahăr

Iubesc să….

Luiza: vorbesc cu marea

Tatiana: să analizez oamenii, să iscodesc detalii de tot felul, să desenez, să citesc, să scriu şi să merg la teatru

Mă deranjează oamenii care…..

Luiza: nu sunt umani

Tatiana: bârfesc

N-am să uit niciodată….

Luiza: sentimentul mersului desculţă prin curtea bunicilor

Tatiana: feelingul de a sări în gol şi la propriu şi la figurat

De la părinții mei am învățat….

Luiza: să am curaj să mă arunc în provocări mai mari ca mine

Tatiana: că orice problemă are o soluţie şi ține de tine să o găseşti

Atunci când îți dorești ceva din tot sufletul trebuie să….

Luiza: să ai încredere în ce-ţi spune sufletul şi să rosteşti cu voce tare ceea ce vrei şi Universului

Tatiana: crezi că e posibil

Cel mai frumos cadou pe care l-am primit este….

Luiza: şansa de a face propriile alegeri

Tatiana: sunt oamenii care se perindă în existenţa mea, unii zăbovesc mai mult, alţii mai puţin, oameni cu ajutorul cărora mă îmbogăţesc şi învăţ lucruri despre mine şi despre viaţă

Cel mai mare vis al meu este să….

Luiza: nu mă opresc nicicând din visat şi din împlinirea propriilor vise

Tatiana: fac tot ce fac în viaţa mea, în slujba frumosului şi autenticului

illu

Puteți urmări povestea illú și pe pagina de facebook sau pe site-ul oficial: www.illu.ro.

Sursă poze: arhivă personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here