Portret / Atelier. Dumitru Pasima

  0
  125

  Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la expoziția Portret / Atelier. Dumitru Pasima, în cadrul seriei omonime, la Sala Irina Nicolau.

  Vernisaj: joi, 12 mai 2016, orele 18.

  Expoziția va fi deschisă în perioada 12 mai – 5 iunie 2016, de marți până duminică, între orele 10 – 18. Intrarea este liberă.

  Expoziția Portret / Atelier. Dumitru Pasima este dedicată unui artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i acesteia elemente ale spiritualității lumii creștine, reușind astfel să construiască o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine. Folosind sistemul de semnificații și simboluri din lumea tradițională creștină, cu surse de inspirație din arta țărănească și cultă autohtonă, cât și a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima crează o sculptură monumentală epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis etc.). Nu același lucru se întâmplă în arta portretului, unde atenția sa se îndreaptă spre frământarea și modelarea expresivă a materiei, spre surprinderea expresiei chipului până la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dând astfel imaginii figurative o materialitate și o plasticitate care îl apropie de arta portretului roman.

  Însoțim, ca de fiecare dată lumea obiectelor și a atelierului artistului, cu imagini fotografice care reconstituie fragmentar contextul cultural și social în care acesta s-a format și și-a conturat demersul artistic pornind de la rememorarea primelor tabere de sculptură de la Măgura, Căsoaia și Arad, până la creațiile ultimilor ani dedicate explorării portretului și monumentelor de for public.

  Mioritică. Tabăra de la Căsoaia2. Mioritică. Tabăra de la Căsoaia
  Veghe2. Veghe
  Marea Trecere3. Marea Trecere
  Poartă4. Poartă
  Tabăra de la Măgura, Buzău 5. Tabăra de la Măgura, Buzău II
  Tabăra de la Măgura, Buzău II5. Tabăra de la Măgura, Buzău III
  Șotron6. Șotron
  Gh. Apostu7. Gh. Apostu
  Portret7. Portret
  Pâine8. Pâine
  Altar9. Altar
  Atelier10. Atelier

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.