Politica – o pasiune a tineretului

0
223
Sursă: www.pexels.com
Sursă: www.pexels.com

Politica, ca și multe alte lucruri pe care le discutăm sau le observăm în viața de zi cu zi, poate fi pentru anumite persoane o pasiune. În timp ce mulți oameni interacționează cu lumea politică doar în momentele în care televiziunea sau presa aduc în discuție evenimente de interes major, aceste persoane își iau din timpul lor liber pentru a învăța ce se petrece defapt în spatele cortinei.

Vârsta pasionaților de politică nu are limită, așa cum nu are nici pentru alte pasiuni. De altfel, odată ajunși în ciclul gimnazial, elevii interesați de acest domeniu pot participa la conferințe Model UN.

De asemenea, mulțumită erei digitale în care trăim, inițiative precum cluburile de politică pot atrage ușor membri din toate orașele unei țări, ceea ce le oferă doritorilor o listă mult mai variată de opțiuni care le pot oferi experiențe noi în domeniu. Acestea pot consta în activități care simulează viața politică, model urmat de către Politică și politichie, un club format în județul Ialomița.

De la simplu UN la Model UN

Conferințele Model UN au fost create cu scopul de a simula rolul unui delegat, persoană trimisă de către un stat pentru executarea, supravegherea sau organizarea unei lucrări, în cadrul UN.

Acestea sunt de trei tipuri, fiecare cu propria sa structură. Primul tip este cel care mimează ce s-ar întâmpla într-o adevărată conferință UN, participanții trebuind să discute o problemă propusă și să vină cu soluții. Al doilea tip este mult mai dinamic prin ideea că participanții trebuie să găsească soluții rapide pentru situații care sunt într-o continuă schimbare, în timp ce ultimul model este o combinație între cele două.

UN Photo/Loey Felipe
Sursă: MUN

Astfel, tinerii pasionați de politică sunt atrași de aceste simulări, deoarece au șansa ca pentru câteva ore să intre în pielea unei persoane politice, folosindu-și abilitățile pentru a putea găsi soluții realizabile pentru problema dezbătută în cadrul conferinței. De altfel, datorită creșterii în popularitate, conferințe MUN se țin pe toate continentele, ceea ce le face și accesibile pentru numărul mai mare de tineri interesați.

Club de politică și de fapte bune

La începutul lunii noiembrie, un club de politică fondat în județul Ialomița numit Politică și politichie s-a făcut remarcat pe social media printr-o campanie de mulțumire a cadrelor medicale numită Eroi cu mască și mănuși. Doriana Gheorghe, co-fondatoare a clubului și actual elevă în clasa a 12 – a, a explicat cum inițiativa a provenit din ideea că medicii nu primesc destulă apreciere pentru ceea ce fac pentru comunitate.

Conform Dorianei, clubul a fost fondat pentru că a observat că „există această problemă a lipsei tinerilor din politică și o oarecare frică de implicare, iar uneori problema este reticența adulților de a accepta persoane tinere în acest domeniu.”

politică
Imagine din campania de promovare a clubului
Sursă: Politică și politichie

„Cu ajutorul Danielei Bordei, care a devenit mentor în cadrul clubului, am pus bazele sale. Aceasta mi-a propus să îl încep împreună cu o colegă de-a mea, Alexandru Dedu, urmând să conturăm exact problema. Am ajuns la concluzia că este vorba ascunderea intenționată a unor informații față de tineret sau chiar față de publicul general.”, a continuat Doriana.

Membrii clubului au ajuns să activeze în acesta după completarea unui formular în care au trebuit să răspundă la întrebări complexe, astfel arătându-și motivația pentru a participa activ în club.

„Culmea, cred că membrii s-au auto-selectat. În timp ce persoanele interesate ar fi putut și mi-au și scris romane, cei care sunt mai pasivi nu și-ar fi luat din timp de la bun început pentru a completa formularul. De altfel, media de vârstă a membrilor este de 17 ani și vin și din mai multe orașe ale țării, ceea ce mă bucură super tare.”, a specificat aceasta.

Clubul, în comparație cu MUN, pun accent și pe activități practice, care să le oferă șansa de a se vedea clar în rolul unui politician activ, în MUN participanții atingând mai mult zona teoretică a lumii politice. Actual, clubul și-a format partidele, iar acum urmează să termine planul de guvernare care în final va fi citit de consultantul politic Vlad Tăușance.

Pe lângă simularea rolului de politician, membrii și-a propus să își folosească resursele și pentru a ajuta comunitatea, astfel fiind lansată campania Eroi cu mască și mănuși. „Inițial am plecat de la ideea că în ciuda faptului că nu prea știm lucruri din medicină, avem încredere în medici și că ar avea grijă de noi dacă s-ar întâmpla ceva. În ultimul an, aproape doi chiar, medicii nu au primit destulă apreciere, deoarece mulți consideră că ei ne ajută doar pentru că așa le cere meseria.

Ceea ce se întâmplă acum este o situație dificilă pentru cei din prima linie, iar noi, pentru că opțiunile ne-au fost limitate, am decis să postăm poze cu mesaje de mulțumire pentru medici. Ulterior, am ajuns să ne gândim și la donații, fie ele dulciuri, bani sau chiar voluntariat.

Am început să facem asta la București la Spitalul Universitar de Urgență, apoi la mine în oraș. De fiecare dată am mers cu prăjituri făcute de noi sau cumpărate, dar încercam în mare parte să fie făcute acasă. De abia așteptăm să ajungem și în alte orașe!”, a spus Doriana.

Arhivă personală

Campania a primit multe poze cu mesaje de mulțumire, ceea ce i-a bucurat mult pe membrii clubului. De asemenea, cadrele medicale au fost foarte surprinse de gest, ele menționând că s-au obișnuit ca oamenii să vină la acestea cu remușcări, nu cu mulțumiri.

În acest moment, clubul de politică se pregătește să își deschidă un site oficial unde să țină publicul la curent cu activitatea lui. „Chiar foarte curând dezbaterile între partide vor fi în direct pe rețele de socializare precum Facebook.” a spus Doriana în încheiere.

Lumea politică este controversată și greu de înțeles de către ochiul liber, însă aceasta nu este total inaccesibilă pentru persoanele care vor să îi afle secretele. Pentru tinerii interesați de acest domeniu există tot felul de oportunități, fie ele cluburi sau simulări de conferințe UN care le pot antrena gândirea critică și care le pot arată cum ar fi un posibil viitor politic. Astfel, ei se formează din timp și au șansa atât de a observa probleme ale societății, cât și de a le căuta soluții cu impact.

Ce să mai citești: Brexit versus elevii români: „Majoritatea probabil au renunțat”