marți, mai 17, 2022
Recrutare IQool
Acasă„Poetry of Place in Romania” la Muzeul Theodor Aman
Array

„Poetry of Place in Romania” la Muzeul Theodor Aman

Muzeul „Theodor Aman” va găzdui joi, 12 mai, ora 19:00, o seară inedită de poezie în limba engleză, susținută de către Robert Wordsman, poet de origine britanică ce locuiește în România. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Robert Wordsman, originar din Nordul Angliei, din comitatul West Yorkshire, locuiește în București și este scriitor și profesor de cunoaștere imaginativă, cultură și limbă. Poemele sale încearcă să îmbine dimensiunile fenomenologice, istorice, geografice, politice, biografice și imaginative ale locurilor pe care le experimentează.

Poemele din seria „Deep Ground: Poetry of Place in Romania” au fost scrise în ultimii opt ani, din fascinația, afecțiunea și respectul său pentru țara pe care a început deja să o numească „acasă.” Acestea aduc o viziune originală asupra spațiului cultural-imagologic românesc, la confluența dintre real și fantastic. Perspectiva autorului, duală în esență, se conturează între cea de privitor exterior al unei societăți și cea de membru implicat al acesteia.

Contrastele postmoderniste, simptomatice pentru Bucureștiul secolului XXI, sunt transpuse în text într-un oximoron subtil, integrat în ritmul liric-enumerativ al poemelor. Autorul denumește genul său artistic „balade pentru sufletul conștient”, căutând un format modern pentru spiritul baladelor tradiționale, marcate de oralitate și rezultate în urma unui proces de creație comună.

Opera semnată Robert Wordsman propune un joc de identitate-alteritate, de cunoaștere și auto-cunoaștere, ofertant atât pentru publicul autohton cât și pentru cel străin. Dincolo de ocazia de a se bucura de sincretismul unui act artistic cu temă românească susținut în limba engleză, spectatorii vor avea prilejul schimbului de idei cu persoane aparținând unei alte culturi.

Primul muzeu de artă din Capitală, Muzeul Theodor Aman este parte a Muzeului Municipiului București. Acesta a fost  amenajat în fosta locuință-atelier a marelui artist, prima de acest gen din spațiul românesc. Operele lui Theodor Aman, împreună cu colecția sa de obiecte, poartă amprenta secolului al XIX-lea, veacul conștiinței naționale. Astfel, memoria spațiului trimite către aspecte esențiale pentru cultura română modernă și premodernă, ce rezonează subtil cu tema operei lui Robert Wordsman. Nu întâmplător, scriitorul a fost cuprins, încă de la primele vizite, de farmecul acestui muzeu.

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la seara de poezie „Poetry of Place in Romania” oferită de către Robert Wordsman, joi 12 mai, începând cu ora 19:00, la Muzeul Theodor Aman, aflat în Str. C.A. Rosetti nr. 8. Intrarea este liberă.

Fragment din poemul The Moon Church: „In from the cold – vernacular heat/A central site for a sacred seat/Byzantium’s truth, the people’s toil/Zamolxian light on Zamolxian soil”  – Robert Wordsman

 

Ana Lazar
Să aflu, să învăț, să cunosc oameni frumoși sunt cele mai importante valori pentru mine şi cred că cel mai rapid drum către succes este să ai încredere în propriile capacități.
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Most Popular