Podcast-ul ”Ceilalți” – „Conceptul în sine este să construim poduri, nu ziduri”

0
177
https://www.instagram.com/p/CMISG_YHtqs/

Podcast-ul ”Ceilalți” este un proiect al organizației non-guvernamentale Forum Apulum, înființată în anul 2017 cu scopul de a contribui în domeniul educației și activării civice. Aceștia s-au ocupat de mai multe inițiative precum Civic Influencers și, probabil cel mai cunoscut, Ghidul ilustrat al elevului care a fost împărțit prin mai multe școli din țară.

”Ceilalți” a luat o formă clară după alegerile locale din 6 decembrie 2020. Polarizarea din societate, simțită încă din vară, urmată de surpriza venită din partea unui număr mare de votanți tineri al unui nou partid i-a convins pe cei din organizație că este timpul să le ofere oamenilor cu opinii diferite șansa să vorbească.

Conceptul în sine este să construim poduri, nu ziduri.”  a fost exprimarea folosită de Rareș Antal pentru a concentra esența inițiativei.

Ce este o bulă?

Ideea din spatele acestui proiect este promovarea ascultării persoanelor care gândesc diferit față de cele din propria noastră bulă, dar ce este ea mai exact?

În acest caz, când spunem bulă ne referim la ceea ce alegem să vedem și să ascultăm când vine vorba de politică, dar mai ales la ceea ce decidem să evităm. Acest concept se accentuează odată cu hotărârea noastră, conștientă sau nu, de a nu ne informa, în acest caz, în ceea ce priveşte partidele politice sau ideologiile.

În primă fază, bula pare a fi inocentă. Media pe care alegem să o urmărim și oamenii din jurul nostru ne împărtășesc opiniile ceea ce ne inspiră siguranță și incredere. Totuși, cu timpul ne vom îndepărta din ce în ce mai mult de realitatea în care trăim ce dispune de mai multe feluri de oameni care nu gândesc la fel cu noi. Astfel, din cauza efectului de bulă, primul instict pe care adesea îl vom avea când vom auzi o persoană exprimându-și o opinie diferită va fi de a contraargumenta sau de a ignora din pură repulsie și rareori de a asculta.

În final, această bulă ne ține departe de imaginea generală a lumii politice care este diversă, lucru care creează un mediu toxic în societate: nimeni nu ascultă pe nimeni, iar ca rezultat toți ne închidem în noi.

Podcast-ul ”Ceilalți” are scopul de a ne oferi posibilitatea de a exersa ieșirea din efectul de bulă prin ascultarea unor oameni care fie sunt membri ai unui partid cu înclinații spre dreapta sau care doresc să își exprime opinia despre drepturile minorităților religioase din România printre multe altele.

Printre dialoguri și opinii

”Ceilalți” este alcătuit din 8 episoade, 7 dintre ele oferind o voce unor persoane cu viziuni adeseori blamate sau mai puțin cunoscute, în timp ce ultimul episod este o concluzie realizată împreună cu Prof. Univ. Dr. Daniel David și Lect. Dr. Constantin Vică.

În episodul 5, Adina Zoican vorbește cu George și Andrei. În timp ce George este confuz și simte că nu mai are rost să votezi, Andrei se gândește cum ar proceda uneori dacă el ar fi politician. Când am întrebat-o pe Adina care crede că este cauza acestor atitudini discrepante, aceasta mi-a spus că totul începe de la modul de informare și felul în care fiecare persoană își filtrează gândurile.

De asemenea, în episodul 6, unde Rareș a discutat cu Andi și Adalbert, a existat o diferență datorită modului în care invitații s-au exprimat. Când l-am întrebat dacă aceasta a influențat atmosfera în care s-au desfășurat interviurile, răspunsul lui Rareș a fost următorul:

Da, a fost influențată. Interviul cu Andi a fost monoton, chiar calm, și trebuia să fii atent la ceea ce spune. Când el vorbea, eu încercam să înțeleg cum a ajuns la această gândire, chiar dacă mulți probabil s-ar fi indignat. La Adalbert a fost un moment în care s-a creat o barieră, deoarece mi-a fost atacat propriul fel de a gândi când acesta vorbea de feminism, deoarece am avut experiențe diferite în acest sens.

În timp ce eu mă gândeam la mama și la cât a muncit și cum m-a crescut singură, Adalbert părea că privește femeile aproape ca pe un obiect sau ca pe un fenomen incontrolabil. El nu știa că mi-a atins un punct sensibil, iar eu am încercat să continui discuția.

Când i-am întrebat de importanța de a ieși din propria bulă, Adina mi-a vorbit despre cele două categorii de oameni, cei care se implică și cei care nu se implică, și cum implicarea constă în ieșirea din zona de comfort. De asemenea, Rareș mi-a povestit despre cum ”radicalizarea începe cu monopolul pe care ți-l exersezi tu asupra unor idei”, urmând ca el să îmi spună că dacă stăm doar în bula noastră, orice lucru care nu coincide cu ea ne va crea repulsie.

Unii au aceleași temeri ca noi și mulți în general au o teamă pentru necunoscut. Astfel, majoritatea ne creăm o ancoră cu scopul de a simți o oarecare siguranță legată de viitor. Oarecum, demonizarea celui care nu ne împărtășește opiniile ne aduce într-un punct în care noi singuri ne creăm inamici pe care să-i înfrângem. Ieșirea din bulă este realizarea că nu trăim într-o poveste, dar în viața reală și că lumea nu este în alb și negru, dar în nuanțe de gri.” a continuat Rareș.

În final, i-am rugat pe cei doi să îmi ofere un motiv pentru care ar trebui să ascultăm podcast-ul ”Ceilalți”. În timp ce Rareș a precizat că acesta ar fi o bună introducere în bula altora, Adina a spus râzând pentru că s-a muncit mult la el și merită.

Ne-a părut rău că nu au fost mai multe fete, singura fiind Dana, deoarece nu au fost foarte deschise. De asemenea, el a fost creat și pentru a arăta că există mai multe realități în România.” a spus Adina ca notă de încheiere.

Un simplu podcast care are la bază ideea de a oferi o șansă vocilor mai puțin apreciate să vorbească și care ne încurajază să observăm și alte perspective. El este atât pentru ceilalți, cât și pentru noi.