PLATFORMA INTERNAȚIONALĂ DE TEATRU BUCUREȘTI #3 ADUCE ÎN CAPITALĂ ARTIȘTI CONTEMPORANI CARE VORBESC DESPRE O TEMĂ DE INTERES PUBLIC: Celălalt/Migrație

  0
  48

  Primăria Municipiului București prin ARCUBCentrul Cultural al Municipiului București și ARPAS prezintă Platforma Internațională de Teatru București #3 (PITB). Evenimentul se desfășoară în perioada 6-9 octombrie și reunește  spectacole și conferințe ale unor companii cunoscute din Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și România. Așa cum a obișnuit, PITB propune spre dezbatere prin intermediul teatrului subiecte extrem de actuale, care au creat un major interes din partea opiniei publice și a media în ultima perioadă. Această a treia ediție este consacrată temei Celălalt/Migrație.

  Curatoarea platformei, cunoscutul critic de teatru Cristina Modreanu, a ales această temă care afectează întreaga Europă și a selectat cele mai reprezentative producții și prezentări care o dezbat. Astfel, prin spectacolele prezentate în cadrul acestui eveniment, publicul are ocazia să cunoască modalități prin care poate negocia relația cu Celălalt, cum îl poate accepta în mediul său și totodată, cum se poate integra mai ușor pe un teritoriu străin.

  Între 6 și 9 octombrie, PITB #3 aduce în sălile ARCUB Gabroveni spectacole care arată publicului modul în care îl afectează pe Celălalt percepția noastră despre el, modul în care migrația schimbă dinamica familiilor peste tot în lume, modul în care fiecare om este tentat să admită mai degrabă dovezile care îi confirmă prejudecățile decât să asculte cu adevărat.

  Monoloage din azil, o producție a Heimathafen Neukolln din Berlin, prezintă trei povești de viață, desprinse din experiențele reale a trei tinere din Togo, Etiopia și Turcia. Artiștii ating subiectul drepturilor omului și al felului în care întâmplările nefericite nu reușesc totuși să doboare ființa umană și să îi diminueze dorința de a trăi. Spectacolul va avea două reprezentații în sala de spectacole a ARCUB Gabroveni, pe 6 și 7 octombrie, de la ora 19:00.

  În 7 și 9 octombrie, de la stația de metrou Eroii Revoluției, pornește Harta senzorială a Bucureștiului, un tur ghidat performativ care poartă privitorul prin locuri din București cu povești memorabile. Producția ARPAS – Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului este realizată de o echipă de artiști și invitați speciali legați emoțional de spațiile parcurse, prin intermediul unor instalații video și audio inovative.

  Privatopia. Despre ideea de celălalt este o prezentare a regizoarei Handan Ozbilgin despre experiența pe care a trăit-o montând, în Centrul La Guardia din New York, piesa Privatopia a dramaturgului grec Maria Efstathiadi. Producția acestui text, care vorbește despre xenofobia tot mai prezentă în societatea modernă, a reunit actori din Grecia, Turcia, America, India, Columbia și Pakistan, iar tema prezenței „celuilalt” a căpătat, în acest context multicultural, o nouă perspectivă. Prezentarea va fi susținută la UNATC „I.L. Caragiale”, în 7 octombrie, ora 19.00.

  În 8 și 9 octombrie, sala ARCUB Gabroveni găzduiește spectacolul britanic Confirmare, scris și interpretat de Chris Thorpe. Desemnat Cel mai bun spectacol Fringe în 2014, Confirmare vorbește despre distanțele care ne despart și barierele de comunicare pe care nu le putem traversa în cadrul discuțiilor din pricina unor convingeri adânc înrădăcinate în conștiința noastră. Un dialog onorabil, real și imaginar, cu extremismul politic.

  Două brațe și un zgomot, programat în 8 și 9 octombrie, în Sala Studio a Hanului Gabroveni, vorbește despre o categorie specială de victime ale migrației: femeile lăsate să își poarte singure de grijă după ce bărbații au plecat să facă bani în alte țări mai prospere. Textul se bazează pe interviuri și întâlniri pe care autoarea, Elena Araoz, le-a avut cu femei din Anzii Peruvieni.

  PITB #3 este completat de un spectacol-lectură a textului Migraaaanți sau Prea suntem mulți în aceeași barcă de Matei Vișniec, prezentat în premieră în fața publicului bucureștean. Lectura, programată joi, 6 octombrie, la Sala Studio a ARCUB, va fi înregistrată de Teatrul Național Radiofonic în viziunea regizorală a lui Mihai Lungeanu, un sensibil regizor al dramaturgiei lui Vișniec.

  Biletele pentru spectacolele din cadrul PITB #3 sunt puse în vânzare la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90), în rețeaua agențiilor Eurolines și TUI TRAVEL CENTER, BiletFan – stația de metrou Unirii 1, Librăria Mihai Eminescu, punctul de vânzare bilet.ro de la Palatul Copiilor, Teatrul Elisabeta și online.

  Mai multe detalii despre program găsiți pe www.arcub.ro.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.