Placerea unei lecturi versus divertismentul tehnologic

0
490

1173720_589027914494626_1770070204_n

Dimineața, când ne bem cafeaua pentru a prinde curaj să ne răfuim cu o nouă zi, ori în metrou, când stațiile sunt prea multe și nu putem pune lacăt tumultului de gânduri și frământări, o carte poate fi dulcea noastră escapadă din mecanismul uzat al cotidianului. Putem fugi, lesne cugetători, în alăturări frapante ale unor adevăruri dezgolite de obișnuințe efemere, ascunse atent printre rânduri.

În fața unei ere absorbite de evoluția tehnologiei, cartea este dovada vie a rămășițelor profunzimii umane într-o lume ce încearcă tot mai stăruitor să ne transforme în ființe superficiale. Pierdem timp prețios în fața unor ecrane cu mărimi din ce în ce mai variate, cu funcții din ce în ce mai divers realizate pentru a ne capta total atenția și a ne îndepărta din sfera realului. Ne este secată esența, ni se inhibă gândirea, iar spontaneitatea și imaginația ne sunt știrbite.

Cândva, oamenii erau obișnuiți să cugete, să aprofundeze idei, de îndată ce prin fața ochilor li se perindau cuvinte pline de tâlc, cu înțelesuri aparte. Acum ne mulțumim cu un search rapid pe un oarecare motor de căutare și voila! – totul ne este oferit pe tavă, fără un prea mare efort intelectual.

Giovanni Sartori Homo în ,,Videns. Imbecilizarea prin televiziune și post-gândirea”, ,, Internetul și navigatia cibernetică” afirma că ,,Problema e dacă internetul va produce sau nu o cunoaștere culturală. În teorie, așa ar trebui să se Întâmple. Pentru că cine caută cunoaștere pe Internet o găsește. Întrebarea este dacă internetul va fi utilizat, și de câți, ca instrument de cunoaștere.”

Este totalmente eronat să nu dăm Cezarului ce este al Cezarului, deci să recunoaștem că internetul și fiecare tehnologie aferentă reprezintă un mare salt spre evoluția generală a lumii. Este important, însă, să ne ocupăm și de evoluția noastră culturală, să găsim acel echilibru reconfortant între vechi și nou, între lectură și divertismentul facil oferit de noile tehnologii.

Într-o lume din ce în ce mai grăbită, uităm adevăratele lucruri importante. Îngropați în clișeul denumit rutină uităm că esențele pregnante ale vieții se găsesc, deseori, în paginile îngălbenite de timp și înțelepciune ale unei cărți. Să luăm, deci, ,,o pauză de lume”, să găsim o carte bună și să ne amintim acel sentiment puternic, acea poftă ravisantă de a ne transpune într-o lume utopică, de a ne uni sinele cu lectura ce ne e pe plac.

Redactor: Alina Mocanu

 Fotograf: Ionuț Gighileanu