Sunt convinsă că foarte mulţi dintre voi ştiu deja câteva lucruri despre Pilates sau chiar au încercat această tehnică de antrenament. Însă, aş vrea să ne întoarcem puţin la origine şi la dezvoltatorul conceptului, pentru a putea înţelege mai bine cum funcţionează.

Joseph Hubbertus Pilates, creatorul Pilates, după cum îl recomandă şi numele, a fost un copil bolnăvicios, care suferea de astm, rahitism şi s-a concentrat toată viaţa pe îmbunătăţirea condiţiei şi a forţei fizice. A studiat body-building, yoga, kung-fu şi gimnastică, iar din fiecare regăsim elemente specifice în Pilates.

flyer_pilates_front_web_2

Dar, ce presupune, mai exact, Pilates? Înseamnă mişcări lente şi concentrate, care tonifică şi întăresc toate grupele musculare, exerciţii care dezvoltă flexibilitatea şi îţi testează echilibrul. Mai mult, Pilates te ajută să ai o postură frumoasă, armonioasă, corectă şi sănătoasă.

Iar pentru un antrenament făcut ca la carte, respiraţia nu trebuie deloc neglijată: ea trebuie făcută cu control şi precizie, pentru a beneficia de cele mai bune rezultate şi pentru a te simţi bine la finalul şi în timpul fiecărei şedinţe. În general, când aud fetele că urmează Pilates, sunt pe cât de entuziasmate, pe atât de concentrate, pentru că ştiu că le aşteaptă o ora plină de relaxare, dar şi de intensitate. Paradoxal, nu-i aşa?

Pilates se bazează pe relaxare, pe acele mişcări lente de care vorbeam mai sus. Totuşi, o mişcare lentă nu este, neaparat, şi una uşoară. Ci este bazată pe concentrarea zonei lucrate, pe izometrie, pe execuţia mişcării perfecte într-un cadru perfect, armonios, liniştit, calm, melodios, minunat. Da, aşa decurge o oră de Pilates!

Melodii frumoase, liniştite şi liniştitoare, lente şi calme. Nu seamănă cu atmosfera dintr-o sală de fitness sau a unei ore de Zumba, însă atmosfera de la ora de Pilates are farmecul său! Este momentul acela în care te şi relaxezi, dar eşti şi foarte concentrat pe ceea ce faci. Această ora te ajută să laşi toate grijile deoparte, toate gândurile negative şi orice alt impediment mental. Dupa cum v-aţi dat seama, nu e vorba doar de o activitate fizică, ci mai degrabă de o combinaţie perfectă între mişcări line, frumoase, concentrate şi un mental liniştit, calm, devotat momentului.

Aşa că, în final, ce pot spune? Vă aştept la o oră de-a mea! Să ne relaxăm, să vorbim, să facem mişcare şi să avem parte de momente pur şi simplu curative, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere mental! Haideţi, ce mai staţi?
Text: Militaru Daniela – Formator Aerobic – Fitness  si antrenoare de Aerobic in cadrul ABC FITNESS SCHOOL

Foto: fitness.makeupandbeauty.com