Piano Star – programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar – revine la București

0
33

Piano Star – programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar – revine la București  

  • Studii deschise de perfecționare tehnică și interpretativă susținute de profesori invitați din Marea Britanie;
  • Mentorat cu artiști și ateliere de comunicare culturală;
  • Recitaluri ale unor artiști consacrați invitați pentru publicul larg;
  • Festival cu premii constând în recitaluri în stagiunile partenerilor, înregistrări și difuzări la radio

11 noiembrie – Al treilea modul de cursuri de perfecționare pianistică, de cultură muzicală, de management de proiecte culturale și de comunicare pentru cei 11 pianiști selectați în programul PianoSTAR se va desfășura în perioada 15-19 noiembrie la ARCUB, Goethe Institut București și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

În programul de excelență Piano Star participă 11 tineri și foarte tineri pianiști din toată țara, selectați de un juriu internațional pe baza unor fragmente de interpretare și a unei scrisori de recomandare din partea profesorilor îndrumători. Cei 11 tineri sunt: Andra Băcilă, Petru Burcea, Irisa Filip, Matei Cristian Lăbunț, Mario-Victor Lucaci, Darius Isaac Lungu, Leonid Lupașcu, Teodora-Ioana Mincu, Darius Emanuel Moț, Ștefan Rus și Daria Andreea Vasile.

Modulul cuprinde patru zile de masterclass-uri de interpretare pianistică și o zi de seminar și recitaluri. Tinerii pianiști își vor adânci înțelegerea muzicală și își vor ascuți tehnicile pianistice sub îndrumarea directă a invitaților speciali – profesorii cu reputație internațională: William Fong (profesor la Academia Regală de Muzică din Londra și șef al catedrei de pian la Purcell School) și Florian Mitrea (profesor la Academia Regală de Muzică și la Purcell School, Londra).

Programul de excelență Piano STAR oferă o serie de experiențe culturale de muzică clasică atât participanților, cât și audiențelor specializate (profesori, muzicieni etc) și publicului larg. Astfel, în săptămâna care urmează, publicul bucureștean este invitat în fiecare zi să asiste la cursuri (începând cu ora 10:00), dar și la cele patru recitaluri programate după cum urmează:

Miercuri, 17 noiembrie, 18:00, Sala Mare ARCUB:
Seriile Young Artist: Recital Kira FROLU,
pianistă, Academia Regală de Muzică din Londra

Joi, 18 noiembrie, 19:00, Palatul Tinerimea Română:
Recital Florian MITREA, pianist

Vineri 19 septembrie, 12:00, Sala Mare ARCUB:
Concertul de prânz
al pianiștilor Piano Star, cu un program perfecționat în sesiunea de cursuri

Vineri 19 septembrie, 17:00, Goethe-Institut București

Recital Kira FROLU, pianistă, Academia Regală de Muzică din Londra

Capacitatea sălilor fiind redusă, prezența la aceste evenimente rămâne condiționată de rezervarea locurilor pe adresa de e-mail pianostar@dccom.ro și de prezentarea certificatului verde la intrare.

Din seria Dialog Cultural,marți, 16 noiembrie, va avea loc o masă rotundă pe tema Educatia artistica și scena culturală, cu perspective din Marea Britanie, Germania și România aduse de partenerii din proiect. Aceasta va fi transmisă live pe pagina de Facebook Piano Star.

“Tinerii muzicieni selectați în Piano STAR sunt deja la un nivel foarte avansat și viitorul lor sună promițător. Prin cursurile și pregătirea personalizată oferite de Piano STAR, asistență și experiențele practice organizate prin eco-sistemul creat de proiect, aceștia își vor dezvolta o serie de competențe vitale care îi vor ajuta să strălucească pe orice drum vor decide să pornească, nu doar muzical”– a declarat William FONG, Director muzical al proiectului, profesor la Academia Regală de Muzică și sef catedră pian la Purcell School din Londra, școala specială de muzică pentru copii talentați.

Simultan cu sesiunile de interpretare, cursanții participă în ateliere practice de comunicare sub îndrumarea directă a unor specialiști, pentru a-și perfecționa abilitățile de a se prezenta publicului atât pe scenă, cât și în mediile online și a dobândi noțiuni practice de organizare de evenimente culturale. Profesorii îndrumători ai participanților vor face, de asemenea, parte din program pentru schimb de practici cu echipa de proiect.

Programul se derulează în perioada iulie-decembrie 2021. Primul modul s-a ținut la Brașov, între 16 – 21 august, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Liceul de Muzică Tudor Ciortea , iar cel de-al doilea la București, între 13-18 septembrie, la ARCUB și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

Programul se va încheia în luna decembrie, cu organizarea Festivalului Piano Star, cu premii inedite pentru cei mai apreciați pianiști din proiect.

“Ne dorim ca prin această inițiativă să conturăm un parcurs pentru manifestarea artistică a actului educațional muzical – un prim maraton de devenire artistică profesională pentru pianiști preuniversitari foarte talentați. Vrem să trezim spiritul artistic, competițional și antreprenorial în copiii talentați, care să își prefigureze încă de pe acum un viitor de succes și să exerseze metode practice de a atinge succesul. Nu în ultimul rând, ne dorim să atragem audiențele să înțeleagă mai bine muzica clasică și spectacolul prin lecțiile deschise ale acestor copii foarte talentați” – spune Kira Frolu, pianistă, președinta Asociației Artual.

Proiectul Piano STAR este organizat de Asociația Artual, în colaborare cu DC Communication, cu sprijinul IPP – Instore Power Provider și Aqua Carpatica.

Parteneri: ARCUB, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar, Goethe-Institut București, Institutul Francez, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Filarmonica Transilvania din Brașov, Radio România Muzical, The Purcell School London, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti București și Liceul de Muzică Tudor Ciortea din Brașov.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:
www.dccom.ro/pianostar
www.facebook.com/pianostartap


E-mail: pianostar@dccom.ro, Tel: 0733-040.316