Către Ministerul Afacerilor Externe din România

În cadrul alegerilor prezidențiale, turul 1, din 2 noiembrie 2014, mii de români din diaspora nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza infrastructurii neadecvate puse la dispoziție de către Ministerul Afacerilor Externe. Dreptul la vot este garantat prin Constituție tuturor cetățenilor României și este un element fundamental al oricărei democrații. Încălcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept și principiilor democratice pe care România le-a câștigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol.

Prin prezenta petiție, disponibilă pe http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/, solicităm Ministerului Afacerilor Externe și instituțiilor abilitate următoarele:

  1. Să suplimenteze numărul secțiilor de votare din străinătate conform și proporțional cu numărul de cetățeni români cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicităm să facă publică, cu cel puțin o săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, lista completă a secțiilor de votare.

  2. Să facă publice formularele pentru declarația pe proprie răspundere. Aceste formulare trebuie să fie accesibile, inclusiv online, pentru a putea fi completate în avans.

  3. Să suplimenteze personalul din secțiile de votare în conformitate cu estimări realiste ale prezenței la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin și având în vedere probabilitatea mare ca numărul alegătorilor să crească în cel de-al doilea tur de scrutin. Totodată, autoritățile române trebuie să asigure toate resursele necesare (inclusiv numărul de cabine de vot, de ștampile, de buletine de vot etc.) pentru buna desfășurare a procesului electoral.

  4. Să actioneze nu doar în litera ci și în spiritului legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și să permită tuturor cetățenilor români care se află la secțiile de votare la ora 21,00, indiferent daca se află fizic „in sală” sau așteaptă la coadă, exercitarea dreptului lor constituțional de a își exprima votul.

Ca cetățeni ai României, vă înaintăm aceste solicitări pentru a ne putea exercita dreptul fundamental la vot cât mai aproape de comunitatea unde ne aflăm și în condiții optime. Vă reamintim, de asemenea, Articolul 385, alin. (1) din Codul Penal în vigoare: „Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Petitia este disponibila si poate fi semnata pe: http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/. In doar cateva ore, aceasta a fost deja semnata de pus de sute de cetateni romani din intreaga lume.