Peștera cu lac verde smarald – una din minunile României

0
592
Peștera cu lac verde smarald - una din minunile României

România este o țară cu peisaje superbe, locuri minunate și legende desăvârșite. În orice colț te-ai afla, oricând vei putea vizita ceva care să te încânte. Așa se întâmplă și cu Peștera cu lac verde smarald.

Peștera cu lac verde smarald – una din minunile României

Județul Vâlcea adăpostește una dintre marile minuni ale României. Un peisaj mai puțin întâlnit este lacul de culoare verde smarald în peșteră fosilă, adăpostit în masivul Buila-Vânturița. Pentru prima dată, peștera a fost analizată de către speologii din Râmnicu Vâlcea, în anul 1978. Este amplasată la o altitudine de 990 de metri și la 140 de metri de talvegul văii râului Nera.

Dispune de o intrare de 6×4 metri. După această intrare, peștera este „încolțită” de două galerii, prima fiind de doar 10 metri lungime. În cea de-a doua cameră, podeaua este acoperită cu blocuri mari de calcar. Apoi, după o călătorie de 35 de metri, peștera este împărțită în două coridoare ce duc către Sala Mare. Nucleul central îl reprezintă o pantă de 4 metri, în timp ce a doua este mai largă, de 25 de metri. Dimensiunile pentru Sala Mare sunt de 30 x 20 x 10 metri. Podeaua este destul de abruptă din cauza blocurilor căzute din tavanul subteranei.

peștera cu lac verde smarald

Și de unde această culoare impresionantă? Culoarea verde smarald poate fi definită de depozitele de argilă care au blocat acele fisuri. Iar prin crăpăturile provocate de aceste fisuri este posibil ca lacul să se scurgă.

Un lucru foarte important este că nu necesită un echipament special pentru a fi vizitată. Și orice om care vrea să rămână impresionat de această minune a României, e liber oricând să o viziteze.

De asemenea, se mai spune că această peșteră este unică și prin faptul că județul Vâlcea vorbește cu Cerul și Pământul.

Pentru a putea ajunge în acest loc, unic în România, în dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 km, un drum modernizat, iar mai apoi unul forestier.

Sursă info și foto: all4romania.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.