Coca-Cola este băutura răcorităritoare cea mai comun savurată de milioane de oameni de pe tot globul. Dar care este povestea uneia dintre cele mai cunoscute băuturi răcoritoare din lume?
Povestea începe în anul 1886 în Atlanta, Georgia, când siropul pentru Coca-Cola a fost produs în curtea din spatele casei unui farmacist local Dr. John Styth Pemberton, la farmacia Jacob’s și pus în vânzare cu cinci cenți paharul. Apoi, siropului i-a fost adăugată apă carbonată, pentru a se ajunge la băutura răcoritoare cunoscută astăzi.
Prima reclamă Coca-Cola a fost publicată în același an, în ,,Atlanta Journal”. Au apărut bannere pictate de mână cu sugestia ,,Consumați”. Aceasta invita cetățenii însetați să încerce noua băutură răcoritoare.
Însă Pemberton nu a văzut întregul potențial al afacerii, astfel că, în 1888, Griggs Candler i-a preluat compania, încorporând-o în Coca Cola Company.
Produsul a căpătat încă și mai multă notorietate, datorită misterului din jurul rețetei sale. Și astfel, o ediție din 1979 din Atlanta Journal-Constitution pretindea că a găsit rețeta exactă a lui Pemberton. A fost publicată agenda care dezvăluia misterul gustului Coca-Cola. Modul în care sunt amestecate o serie de uleiuri esențiale, este ceea ce dă gustul unic al Coca-Cola, iar amestecul formează un ingredient secret, numit Merchandise 7X. Acesta reprezită 1% din totalul formulei.
Un război întortocheat. Pepsi vs. Coca-Cola
Odată cu evoluția în timp a brandurilor de băuturi răcoritoare, Coca-Cola se află într-un război ce datează de câteva decenii cu Pepsi.
În 1886, când Pemberton a dezvălui rețeta originală pentru Cola, el a reușit să își construiască un renume pe piață. După 13 ani, Caleo Bradham, și el tot farmacist, lansează pe piață, Pepsi-Cola, dar din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, afacerea se îndrepta spre faliment, în timp ce Cola era în plină expansiune. Apoi a urmat un șir lung de campanii și întăriri de poziții, în lupta dintre cele două branduri de a se afla pe primul loc în industrie.
La mijlocul anilor 1950, Coca-Cola lansează produsul Sprite și își începe debutul în televiziune. Pepsi nu se lasă mai prejos și se alătură companiei Frito Lay, apoi Cola lansează prima băutură dietetică ( 1963), dar și Pepsi îi urmează pașii, un an mai târziu. Și tot așa a continuat această luptă creativă dintre branduri, până în zilele noastre.
Un exemplu foarte sugestiv, de altfel, este campania de Halloween, devenită viral pe internet. Mai întâi, Pepsi lansează o provocare contra Coca-Cola, sub sloganul ,, Toți vor să fie eroi”. Apoi, Coca-Cola nu se lasă mai prejos, înțepându-și la rândul ei, adversarul cu o lovitură de grație, folosid internetul, ca o inepuizabilă sursă de inspirație: o cutie de Pepsi apare deghizată într-o cutie de Coca-Cola, cu mesajul ,,Vă urăm un Halloween înfricoșător”.
Una peste alta, se poate spune că The Coca-Cola Company este povestea uneia dintre cele mai de succes branduri din lume, dacă ne gândim că, de la un sirop farmaceutic produs în curtea din spate a Dr. Pemberton, a ajuns să fie astăzi o băutură răcoritoare prezentă în peste 200 de țări și consumată de milioane de oameni de pe tot globul. De ce? Cu siguranță, că reclamele vând foarte mult, în special cele cu povești frumoase, realitate și oameni, fiind arhicunoscute bugetele de aproape 2 miliarde de dolari, investite de companie, în publicitate. Astfel, ca o părere personală, dacă Coca-Cola ar fi fost o țară, probabil, la categoria venituri s-ar situa undeva într-un top 10 în lume, din punct de vedere al economiei.
Sursa imaginilor: trilulilu.ro, allclassicads.com, wordpress.com, stirileprotv.ro