Peste 700 de invitați la cea de-a șasea ediție a Hope Concert

0
42

Pe scena Ateneului Român au urcat Andra, Smiley, Alexandru Tomescu, Irina Iordăchescu, Zoli TOTH Project, Marius Manole, Andrei Licareț, The Mono Jacks și Ansamblul Violoncellissimo.

În 22 aprilie, Ateneul Român a fost din nou neîncăpător, cu ocazia celei de-a șasea ediții a Hope Concert, evenimentul organizat de Hope and Homes for Children în sprijinul copiilor vulnerabili din programele desfășurate în România. Pe scenă au urcat Andra, Smiley, violonistul Alexandru Tomescu, Ambasador Hope and Homes for Children, soprana Irina Iordăchescu, Zoli TOTH Project, Doru Trăscău, liderul trupei The Mono Jacks, actorul Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for Children, și pianistul Andrei Licareț, acompaniați de Ansamblul Violoncellissimo condus de maestrul Marin Cazacu.

Evenimentul a fost prezentat de Amalia Enache, jurnalist PRO TV și Ambasador Hope and Homes for Children de 10 ani, alături de Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare al Fundației. Hope Concert 2018 a marcat aniversarea a 20 de ani de activitate a Hope and Homes for Children în România și s-a bucurat de prezența lui Mark și Caroline Cook, fondatorii organizației, a Excelenței Sale doamna Michele Ramis, Ambasadorul Franței, a Excelenței Sale domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii, precum și a numeroși reprezentanți ai companiilor partenere, vedete și alte personalități care au ales să își arate astfel sprijinul pentru programele desfășurate de Fundație și pentru copiii din aceste programe.

Pentru al șaselea an consecutiv, Ateneul Român a fost locul în care muzica clasică și-a dat întâlnire cu teatrul și muzica pop și rock, în numele speranței și carității. Hope Concert este cel mai important eveniment pe care Hope and Homes for Children îl organizează în fiecare an pentru a atrage atenția asupra programelor de dezinstituționalizare și de prevenire a separării copilului de familie pe care le desfășoară în România de 20 de ani. Peste 700 de invitați au fost prezenți la Ateneu și peste 78.000 de oameni au urmărit online momentele artistice impresionante dedicate celor mai vulnerabili copii ai României.

Pe scena Hope Concert au răsunat acordurile cunoscutei piese „Dragostea rămâne”, interpretată de Andra, acompaniată de Ansamblul Violoncellissimo. Smiley i-a invitat pe toți cei din public să cânte alături de el refrenul melodiei „Acasă”, în timp ce violonistul Alexandru Tomescu a impresionat audiența prin interpretarea a două lucrări semnate de compozitorul Astor Piazolla.

Actorul Marius Manole a interpretat, cu multă emoție, un fragment din povestea Micului Prinț, acompaniat, la pian, de Andrei Licareț. Membrii Zoli TOTH Project au adus muzica neconvențională pe scena Ateneului, prin piesele „Cocoon”, „Puls” și „Hiperboreea” interpretate la instrumente de percuție, în acompaniamentul orchestrei de violoncele. Doru Trăscău, liderul trupei The Mono Jacks, a interpretat alături de 35 de copii din ansamblul „Cor cu Dor” condus de Teodora Jaworski, melodia rock „1000 de Da”. Seara s-a încheiat memorabil cu două melodii interpretate cu mult talent și emoție de soprana Irina Iordăchescu — „One day I’ll fly away” și „Ave Maria”.

Ca în fiecare an, programul Hope Concert a fost completat de poveștile unor beneficiari ai programelor Hope and Homes for Children. Publicul i-a putut cunoaște pe Monica și Geri, doi tineri abandonați la vârste fragede în terifiantele leagăne de la Sighet și Cavnic. Cei doi s-au cunoscut într-una din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children, iar după ce au împlinit 19 ani, Fundația i-a sprijinit să își găsească un loc de muncă. O altă poveste impresionantă este cea a Mărioarei Moldovan, o mamă singură cu șase copii pe care Hope and Homes for Children a ajutat-o să își refacă locuința distrusă în urma unui incendiu, i-a oferit sprijin medical pentru ea și copii și a ajutat-o să cumpere câteva animale pentru ca familia să își asigure hrana zilnică.  Dina Bogar este o altă tânără care a crescut într-o casă de tip familial deschisă de Hope and Homes for Children și care este în prezent studentă în ultimul an la Universitatea Babeș Bolyai, secția pedagogie.

La Hope Concert 2018 au fost prezenți Excelența Sa doamna Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze în România și Excelența Sa domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România. Alături de Mark Cook și de soția sa, Caroline, fondatorii Hope and Homes for Children, au fost prezenți și Richard Greenhalgh, Chair of the Board of Trustees, și Sue Rooke, Director of Resources în cadrul Hope and Homes for Children. De asemenea, și vedetele au răspuns invitației Hope and Homes for Children: Cătălin Măruță (PRO TV), Marius Pancu (Digi 24), stilistul Adina Buzatu, Otniela Sandu, concurentă în emisiunea „Supraviețuitorul” de la PRO TV.

Hope and Homes for Children este o organizație fondată în Marea Britanie n anul 1994, de către soții Mark și Caroline Cook, cu scopul de a reconstrui orfelinatele distruse în urma războiului din Bosnia. Lucrând cu copiii din orfelinate, și-au dat seama că, de fapt, principala lor nevoie era dragostea și siguranța unei familii. În România, Hope and Homes for Children a început proiectele în 1998, când în orfelinate erau peste 100.000 de copii. Astăzi, în aceste instituții de tip vechi mai sunt doar 6.500 de copii. Copiii care cresc în orfelinate manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitivă. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial. Misiunea Hope and Homes for Children este să închidă toate orfelinatele din România până în anul 2026.