Anul acesta, 242 de licee – un nou record pentru competiție, s-au calificat în etapa regională a Concursului Național „Tinerii Dezbat”, fiecare liceu având dreptul să înscrie o singură echipă în concurs. După etapa regională ce a reunit peste 600 de elevi și 200 de profesori, 34 de echipe s-au calificat la etapa națională ce va avea loc luna viitoare.

„Tinerii Dezbat” este cel mai amplu program de dezbateri pentru elevi de liceu din România. Inițiat de Ministerul Educației Naționale în 2010, competiția face parte din calendarul de concursuri aprobat de MEN și invită la dezbatere toate liceele din România indiferent de profil.

„Cu fiecare ediție numărul liceelor înscrise crește, ne bucurăm că am reușit să punem, împreună cu Ministerul Educației Naționale și partenerii noștri, un pilon foarte important în mișcarea de dezbateri din România. Pentru ARDOR, „Tinerii Dezbat” este o competiție de referință, pe care atât noi cât și elevii o percepem ca pe o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen.” spune Emanuel Beteringhe, președintele Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică.

Concursul Național „Tinerii Dezbat” este structurat, asemenea unei olimpiade, în 3 etape: județeană, regională și națională, la care se adaugă seminarii de formare pentru a pregăti profesorii calificați din etapa județeană. Temele pe care elevii dezbat, atât în perioada de pregătire, cât și la competițiile regionale și competiția națională sunt alese de comun acord de către parteneri și sunt de regulă din sfera drepturilor minorităților, a libertăților civile, a valorilor democratice.

Astfel, la cea de-a V-a ediţie a Concursului Național „Tinerii Dezbat” în urma înscrierilor au fost acceptate 242 de licee în etapa județeană. După seminariile de formare pentru profesori „Introducere în tehnicile de argumentare și dezbatere” susținute de trainerii ARDOR și desfășurate în 11 localități din România, a urmat pregătirea echipelor în cluburile de debate din fiecare liceu.  Între 16 și 18 mai  la etapa regională s-au întâlnit peste 200 de echipe a câte 3 membri în campionate de dezbateri organizate concomitent în 11 localități din România.

10371926_1450753145166740_973995200072930939_n

Temele dezbătute de cei peste 600 de elevi în cadrul etapei regionale a Concursului Național „Tinerii Dezbat” sunt:

  • Uniunea Europeană ar trebui să rezerve locuri în Parlamentul European pentru candidați de etnie romă?

 

  • Introducerea obligativității votului în România este justificată?

 

Formatul de dezbateri competițional presupune existența a două echipe pe poziție pro, respectiv contra. La „Tinerii Dezbat” echipele sunt formate din câte trei elevi, iar pe parcursul rundelor ei au posibilitatea să vadă ambele „fețe” ale chestiunii și susțin argumente atât pe poziție pro, cât și contra.

Cele 34 de licee calificate după etapa regională se pregătesc acum pentru naționala „Tinerii Dezbat”  ce va avea loc între 13 și 15 iunie la Tîrgu Jiu. Lista liceelor calificate la națională poate fi consultată atât pe situl MEN cât și pe platforma online dedicată programului la www.tineriidezbat.ro. Tot pe website-ul programului vor fi anunțate și temele pentru finala ce va desemna campionii naționali Tinerii Dezbat.

10313178_1450751378500250_5823066631887574100_n

Concursul Național „Tinerii Dezbat” este un program derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, împreună cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Fundaţia Dignitas şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Parteneri media ai ediției sunt Radio România Cultural, HotNews, România Pozitivă, Iqool, Edu-news și Think Outside The Box.

Sursa foto