Peste 1800 de copii din corurile Cantus Mundi au cântat alături de mari artiști la Cantus Mundi București Fest 2018

0
27

Peste 1800 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi din București și din mai multe orașe din țară au cântat alături de idolii lor, mari artiști ai muzicii clasice, pop, jazz, rock și folk, și au făcut senzație pe scena celei de-a doua ediții a Cantus Mundi București Fest, la Romexpo.

Timp de patru zile, între 2 și 5 august, peste 20.000 de bucureșteni au luat parte la concertele susținute de Smiley, Feli, Emeric Imre, Zoia Alecu, de trupele Vunk, Voltaj, Taxi, Zoli TOTH Project și Horia Brenciu Orchestra și de soliștii Mircea Baniciu, Alexandra Ușurelu, Ducu Bertzi și Irina Sârbu. Cantus Mundi București Fest, cel mai mare eveniment național de educație și integrare socială prin muzică, a fost organizat de Primăria Municipiului București prin PROEDUS si echipele Programului Național Cantus Mundi și Madrigal.

Prima seară a festivalului a fost dedicată muzicii clasice. Publicul a luat parte la concertul aniversar „Madrigal 55” prin care Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a celebrat 55 de ani de activitate neîntreruptă alături de invitații săi: tenorul Teodor Ilincăi, soprana Felicia Filip, violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Andrei Licareț și Ansamblul Codex.

Alături de ei au cântat peste 400 de copii din corurile Cantus Mundi, care, la final, și-au unit glasurile cu vocile emblematice ale madrigaliștilor și au interpretat imnul Cantus Mundi sub conducerea reputatului dirijor Ion Marin. Seara a fost prezentată de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu.

În următoarele seri ale Cantus Mundi București Fest, alte sute de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi au cântat, cu multă energie și bucurie, alături de artiștii lor preferați. Copiii au avut prilejul să interpreteze refrenele unor melodii foarte cunoscute precum „Acasă” alături de Smiley, „Creioane colorate” alături de Feli, piesele „Pleacă” împreună cu trupa Vunk sau „20” și „De la capăt” alături de Voltaj. Dirijoru Ion Marin, fondatorul Programului Național Cantus Mundi, a urcat pe scenă și a cântat melodia „Andrii Popa”, alături de copii și de Mircea Baniciu,

În ultima zi a festivalului, grupele de copii instruite de Zoli Toth în cadrul atelierului de percuție de la Școala de Vară Cantus Mundi au ținut un show de senzație, sub îndrumarea profesorului lor. Interpreta de jazz Irina Sârbu a cântat alături de copiii pe care i-a îndrumat, timp de o lună în cadrul atelierului de improvizație de la Școala de Vară. Actorul Cosmin Seleși a prezentat, cu mult umor, concertele din ultimele trei seri ale festivalului.

În cele patru zile ale Cantus Mundi București Fest, sute de copii alături de familiile lor au trecut pragul festivalului și s-au distrat la cele aproape 30 de puncte de atracție pregătite special pentru ei. În fața celor 5 scene din zona Follow Me copiii au testat instrumente muzicale de percuție sub îndrumarea muzicianului Zoli Toth, au exprimentat ritmul cu ajutorul tuburilor muzicale și al vocii, au dansat și au făcut karaoke. În zona de joacă cei mici au avut ocazia să se bucure până seara târziu de carusel, zona de bătaie cu apă, de toboganul gonflabil și piscina cu bile, precum și de atelierele de face-painting și tatuaje pentru copii.

Vizitatorii de toate vârstele au putut testa instrumente muzicale cu corzi și au avut ocazia să viziteze expoziția de costume ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și chiar să se fotografieze cu acestea.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin, prin implicarea voluntară a membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 900 de coruri.

Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.