Iată că a luat sfârșit și sezonul al patrulea din Game of Thrones, mult iubitul și preadătătorul de dependență serial HBO. Ca mai toți fanii serialului, ultimul episod nu mi-a inspirat în niciun caz vreun sentiment de finalitate, ci m-a lăsat cu un gol în suflet, unul în stomac și alte goluri în toate cavitățile corpului în care se pot crea goluri. Din aceste motive, ego-ul meu rănit de fan-girl a căutat pe internet orice ar putea avea legătură cu serialul și nu mare mi-a fost mirarea când am găsit un articol în publicația online Time, în care niște băieți au descoperit legături între anumite personaje din Game of Thrones și personaje istorice.
Desigur, autorul ucigaș pe care eu îl suspectez că se hrănește nu numai cu lacrimile fanilor și cu vin, ci și cu înjurăturile și blestemele lor, a recunoscut la un moment dat că s-a inspirat, în crearea acțiunii și a personajelor, din Războiul celor două Roze (război civil în Anglia secolului al XV-lea). Nu se supără nimeni, măi George R.R. Martin, dar dacă personajele istorice au murit, nu trebuie să moară și astea din serial…
Să purcedem acum în a analiza asemănările dintre personajele din Game of Thrones și figurile istorice din care se presupune că au fost inspirate:
Cersei Lannister și Margareta de Anjou. Se pare că amândouă și-au pus pirostriile din motive politice (Cersei s-a măritat cu Robert că așa a vrut taică-său, să se alieze cu familia de la tron și Margareta de Anjou s-a căsătorit cu Henric al VI-lea al Angliei și astfel s-a făcut pace între Franța și Anglia), amândouă au condus regatele atunci când regii lor nu au fost în stare (Robert era un bețiv și Henric al VI-lea avea probleme psihice) și copiii amândurora aveau tulburări de comportament (Joff știm bine că era un sadic, dar și despre Edward se spune că se gândea „doar la cum să taie capete şi să producă conflicte“) și au fost uciși în mod violent (plodul lui Cersei otrăvit la propria nuntă – mulțumim și aducem ofrande celor șapte zei – și Edward al Margaretei decapitat în război). Unde mai pui că una face parte din familia Lannister, iar cealaltă din familia Lancaster.
Joffrey Baratheon (ÎNCĂ ÎMI PARE BINE CĂ A MURIT) și Caligula. După cum vedeți, asemănarea dintre Joffrey (interpretat de Jack Gleeson) și capul sculptat al lui Caligula este izbitoare. Mai mult decât atât, amândoi iubeau să privească spectacole de tortură și își disprețuiau supușii, organizând înfometări în masă. Evident, din cauza acestor caracteristici, amândoi au fost uciși de tineri – și sper că s-a găsit un locșor special în Iad pentru ei, amândoi.
Robert Baratheon și Henric al VIII-lea. Ca să ne înțelegem de la bun început, Henric al VIII-lea din serialul Dinastia Tudorilor (produs tot de HBO) era o metaforă, pentru că frumușelul de Jonathan Rhys Meyers nu aduce deloc cu portretizările istorice ale regelui-cel-cu-multe-neveste al Angliei medievale. Revenind la asemănările dintre Robert și Henric, se spune despre amândoi că erau voinici și că arătau bine când erau tineri, că erau pasionați de vânătoare și de femei, dar că viața lor plină de alcool, mâncare și desfrânare i-a făcut supraponderali, după cum se poate vedea și în fotografie.
Talisa Stark și Anne Boleyn. Se pare că amândouă „s-au băgat în familiile oamenilor” – cum i-ar plăcea mămăiței mele să spună – de care s-au îndrăgostit și astfel au cam nenorocit niște alianțe și niște imperii. Talisa, după cum știm, l-a luat pe Robb, care era promis unei domnișoare Frey, fapt ce l-a supărat pe tata Frey, care apoi s-a aliat cu Lannisterii și i-a căsăpit pe Robb, Talisa și pe Catelyn Stark la faimoasa Nuntă Roșie. Anne Boleyn se spune că l-a sedus pe Henric al VIII-lea, deja căsătorit cu Caterina de Aragon, fapt ce l-a determinat pe rege să se rupă de Biserica Catolică (pentru a putea obține un divorț). Și iată, dragi copii, astfel a avut loc înființarea Bisericii Anglicane.
Melisandre și Maria I a Angliei. Frumoase amândouă (din portrerizările Mariei, nu prea pot să fiu de acord cu frumusețea, dar istoria zice că era frumoasă, să credem în istorie), fanatice religioase amândouă – treabă dusă la extrem, pentru că amândouă ucid oamenii pentru religia lor: Melisandre a omorât și sacrificat ba un Renly Baratheon, ba un lord prin Highgarden și îmi mai scapă câțiva, iar Maria I a Angliei a omorât vreo 300 de persoane care se opuneau Bisericii Catolice (proaspăt reinstaurată de regină ca religie oficială), de aici și porecla de Bloody Mary (da, la fel ca numele cocktail-ului ăluia cu vodkă și suc de roșii).
Brienne de Tarth și Ioana d’Arc. Amândouă sunt femei atipice pentru perioada lor, preferând armurile în locul rochiilor cu falduri și lupta în locul dansului sau a altor activități specifice femeilor din epoca fiecăreia. De asemenea, amândouă sunt foarte loiale (Brienne a jurat către Catelyn că le va găsi și proteja pe fetele Stark și continuă să facă asta și după moartea ei, iar Ioana şi-a dedicat viaţa regelui Charles al VII-lea al Franţei, ajutându-l să câştige asediul Orleansului).
Daenerys Targaryen și Elisabeta I a Angliei. Și una, și cealaltă iubeau puterea și aveau forța necesară să o obțină (armate și dragoni, în cazul lui Dany). Ambele au condus singure propriile armate și ambele şi-au pedepsit consilierii apropiaţi după ce aceştia le-au trădat: Dany l-a alungat pe Jorah Mormont când a aflat că el o spionase (încă îmi dau lacrimile când îmi amintesc de scena respectivă, DANY, ai scăzut în ochii mei), iar Elisabeta l-a executat pe consilierul său apropiat, Robert Devereux, conte de Essex, după ce a încercat să organizeze o rebeliune (măcar a avut motive serioase).
Pentru mai multe înjurături adresate Dumnezeului Game of Thrones, George R.R. Martin, dați click aici.
Surse foto: gameofthrones.wikia.com, wikipedia.com, feminis.ro
Sursă informații: time.com