Pentru multe femei este mai periculos în casă decât afară

0
70
Pentru multe femei este mai periculos în casă decât afară
https://www.domestika.org/pt/projects/375055-un-women-stop-violence-against-women-2017-interactive

Stăm în casă pentru a ne proteja de un virus ce a avut un impact global negativ, însă ce se întâmplă cu femeile izolate forțat ce suportă violența domestică?

Începând cu pandemia, conflictele s-au dublat în lume, tensiunea între agresor și victimă escaladând într-un mod în care siguranța cuvenită căminului rămâne doar o aparență. Partenerul, asumându-și poziția de ,,stâlp al familiei’’, nu mai are resursele necesare pentru a-și forma rolul stereotipic, acela de a-și întreține soția și copiii. Astfel, apar tendințele vechi amplificate (alcoolul fiind des întâlnit) ce formează un mediu ostil pe timp de carantină pentru ceilalți membri.

Presiunea economică din cauza virusului duce la manifestări violente din partea soțului atât fizice, cât și verbale (agresiunea emoțională, psihologică, culturală, financiară și socială). Acestea existau, dar din cauza interdicției de a se părăsi domiciliul, ca o formă de prevenție, transformă locul ,,acasă’’ într-un coșmar permanent.

Totuși, nu ar trebui să așteptăm semnele normalității din partea celuilalt când relația începe să se degradeze. ,,Mă schimb’’ sau ,,nu o să mai fac asta” doar încarcă amăgirile și legătura transparentă între membri. Victimele sunt încurajate să apeleze când se simt pregătite la autorități (112), deoarece aceste sancțiuni au urmări prevăzute în Codul Penal.

De asemenea, pentru îndrumare și ajutor există Direcția Generală de Asistență Generală și Protecția Copilului din orașul domiciliului victimei sau din București și diverse asociații (ANAIS, DIACONIA, SENSIBLU etc.). Aici, femeile agresate au parte de consiliere psihologică și juridică, mediere, găsirea unui loc de muncă și trimiteri spre spitale cu servicii medicale (Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Colentina, Colțea etc.).

În timpul acestor proceduri, există centre specializate unde familiile nu mai au contact cu soții violenți, locuind în siguranță și având parte de activități care să le susțină financiar, legislativ și psihologic. Toată perioada ,,căminului’’ temporar este confidențială până se clarifică statutul agresorului, astfel încât victima să fie în siguranță. În funcție de gravitatea faptelor, dacă nu se respectă Ordinele de Protecție Provizorii și de Restricție, acesta riscă închisoare.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați sau Helpline oferă un număr de telefon unic și valabil 24/24 unde victimele pot semnala hărțuirile domestice (0800.500.333), primind informații despre cum să depășească evenimentul atât emoțional, cât și juridic.

Sentimentul fals de autoritate și control asupra celuilalt nu menține o relație cu un viitor firesc. Ideal ar fi ca semnele abuzive să fie sesizate cât mai rapid pentru a opri acest ciclu al violenței din locul intitulat ,,acasă’’.