IMG_3796Am observat în ultima vreme o apetenţă a românilor pentru proteste, care tot crește. De fiecare dată când simţim că ni se încalcă anumite drepturi sau atunci când anumite decizii ale clasei politice ne sunt dăunătoare trebuie să luăm atitudine în încercarea de a îndrepta lucrurile. Nimic în neregulă până aici. Am văzut şi, poate, unii dintre voi chiar aţi şi participat la proteste împotriva Proiectului Roşia Montana, pentru eutanasierea câinilor vagabonzi, pentru Basarabia etc. Un segment important dintre cei care au protestat a fost reprezentat de către tineri, adică de generaţia noastră, fapt ce m-a bucurat extrem de mult. Dar oare acestea sunt problemele noastre cele mai importante? Ecologia este bună, însă sunt deja destule ONG-uri care militează pentru ea. Câinii cu siguranţă că ne deranjează pe stradă, dar Primăria Capitalei e cea care trebuie să ia măsuri. Basarabia este o problemă de politică internaționalǎ, fără să se înţeleagă că nu rezonez şi eu cu cei care sunt de părere că moldovenii vor fi mereu fraţii noştri.

Care este problema primordială a tinerilor români? Primul lucru care mi-a venit în minte este lipsa locurilor de muncă. De câte ori nu aţi fost respins la un interviu pe motiv că nu aveţi experienţa necesară? Cât de greu v-a fost până aţi găsit primul job? Sunt convins că mulţi dintre cei tineri care muncesc nu o fac în domeniul în care au terminat facultatea. Acestea sunt problemele noastre. O mişcare de protest în acest sens consider că este una cu adevărat necesară. Auzim mereu de la politicieni ca noi tinerii reprezentăm viitorul, însă nu fac nicio acţiune în conformitate cu această afirmaţie. Suntem slab sau chiar deloc reprezentaţi în Parlament şi la nivelurile superioare ale partidelor politice.

Cum ar fi o mişcare de protest în acest sens cu zeci de mii de tineri în stradă, nonviolent, la obiect, cu revendicări de bun simţ? Sunt sigur că nu ar trece neobservată. Sunt sigur că oamenii politici se vor gândi de două ori atunci când vor lua decizii care ne implicǎ direct. Poate cǎ partidele politice ne vor introduce şi pe noi în programele de guvernare în perspectiva alegerilor. Dintre noi trebuie să apară viitorii lideri, trebuie să ne uităm în jurul nostru, iar pe cei care merită să îi ajutăm să ajungă în frunte.

În Franţa, tinerii sunt cunoscuţi ca o forţă în ceea ce priveşte apărarea drepturilor. Proteste masive au avut loc în Paris şi marile oraşe, nemulţumirile fiind cauzate de scăderea cuantumului burselor sau de expulzarea a doi studenţi, copii ai unor imigranţi din Kosovo şi Armenia. Problemele noastre sunt mult mai acute faţă de cele ale francezilor, însă nu avem o cultură a implicării civice asemeni lor.

Una dintre justificările pentru protestele de la Roşia Montana este dezvoltarea durabilă. Total de acord cu acesta afirmaţie. Pentru mine este importantă dezvoltarea durabilă a generaţiei din care fac parte. Primim şanse şi suntem ajutaţi acum, în viitor vom da înapoi ceea ce ni s-a oferit.

Redactor: Vlăduț Sasu

Fotograf: Dana Alecu