Pedeapsa cu moartea: tu esti pentru sau impotriva?

  0
  1073

  plutonul-de-executie

  În oricare dintre valorile religiilor lumii dreptul la viaţă este un drept primordial. Însă în unele ţări chiar şi în ziua de astăzi pedeapsa capitală încă există în legislaţie. Părerile sunt împărţite, unii sunt pro, alţii sunt contra. Pedeapsa cu moartea rămâne un subiect controversat. Încă din cele mai vechi timpuri s-a discutat pe marginea acestei teme.

  Recent am citit un articol în ziar care dezvăluia faptul că două femei din India vor fi executate. Aceasta ar fi prima execuţie feminină. Deşi au făcut apel, cele două surori riscă să fie spânzurate în orice clipă. Faptele pentru care sunt acuzate au fost considerate mult prea grave pentru a putea fi iertate: ele au fost convinse să răpească 13 copii şi să îi oblige să cerşească ori să fure din buzunare. Dar monstruozitatea lor nu se opreşte aici: când acei copii nu le mai erau de folos, ei erau omorâţi. În acest mod, nouă copilaşi şi-au găsit sfârşitul în decursul anului 2011. Cea care conducea operaţiunea era mama lor, dar cum ea a decedat în 1996, iar soţul uneia dintre ele a fost achitat întrucât a oferit informaţii, atunci singurele vinovate care au rămas sunt cele două surori. Trebuie să menţionez faptul că în India execuţiile sunt destul de rare, între 2007-2012 fiind condamnaţi la pedeapsa capitală un număr de 435 de oameni. Numărul lor a fost mult mai mic decât al celor din America. Acum întrebarea este următoarea: este uman ca preţul unei vieţi să fie plătit cu preţul altei vieţi sau într-un caz ca acesta pedeapsa cu moartea este cea cuvenită? Nu ştiu, fiecare are părerea lui când vine vorba despre asemenea subiecte. Evident că mi-am conturat şi eu o opinie asupra acestui caz, însă nu vreau să fiu părtinitoare nici de o parte, nici de alta.

  Actualmente singurul stat din Europa care mai practică pedeapsa cu moartea este Belarus. Cred că ştiţi cu toţii că la noi în ţară această lege a fost abolită în 1990, însă probabil că nu ştiţi că sunt multe voci care ar dori că pedeapsa capitală să fie reintrodusă în legislaţie. Voi ce credeţi despre această dorință? Este ea îndreptăţită ca ultima soluţie?

  Probabil că principala întrebare este ce anume ar putea fi atât de grav încât să se recurgă la această metodă. Ei bine, răspunsul este unul uluitor. Această sancţiune nu este aplicată doar în cazuri grave de omor, viol sau incest. Ba din contră, infracţiuni precum traficul de droguri sau spălarea de bani sunt de asemenea sancţionate în cel mai urât mod posibil: moartea. China, Irak, Iran sau Pakistan sunt doar câteva exemple care dau această sentinţă.

  Ca şi încheiere, mă voi limita doar la o întrebare: este posibil ca anchetatorii să se fi înşelat vreodată şi să fi murit executaţi şi oameni nevinovaţi? Cine ştie…