Astăzi, 11 decembrie, este Ziua Internațională a Tangoului și tot astăzi are loc, pentru studenți, primul curs oficial de tango argentinian din proiectul european „A.C.T.!”. Proiectul prevede organizarea de cursuri GRATUITE de tango argentinian pentru studenţi, cu scopul ca aceştia să formeze Cluburi Universitare de Tango, în cadrul diferitelor Universităţi, care să ajute la creşterea nivelului de încredere al tinerilor în forţele proprii, la o mai bună socializare între studenţi, la crearea de reţele şi de parteneriate cu alte Cluburi Universitare de tango din lume.

tango-argentinian-2

Acronimul „A.C.T.!” se traduce prin imperativul „Acționează!“ și le propune studenților să integreze în viața de zi cu zi o serie de atitudini și deprinderi care se regăsesc în celebrul dans latino-american: mergi elegant; păstrează-ți postura; păstrează contactul vizual; ai încredere să stai în prima linie; vorbește cu încredere; exersează ca să câștigi experiență; concentrează-te pe ce poţi da celorlalţi, pe ce îi poţi învăţa; urmează-ți pasiunea în fiecare zi; trăiește fiecare zi ca pe o experiență de învățare.

Conferinţa care a marcat debutul oficial al proiectului a avut loc marți, 10 decembrie 2013, la ora 10.00, la Centrul de educaţie non-formală al Casei de Cultură a Studenților din Bucureşti. La lansare a fost prezent Excelența Sa Dl. Claudio Pérez Paladino, Ambasadorul Argentinei, care a ținut un discurs și a felicitat organizatorii proiectului pentru inițiativa lor. Excelența sa a declarat că e surprins și încântat de interesul de care beneficiază tangoul în țara noastră, de numărul mare de școli și dansatori. În prezent, în București se desfășoară cursuri, practici și petreceri de tango argentinian în fiecare zi a săptămânii. Tangoul este prezent și în țară: în Cluj, Iași, Constanța, Timișoara, Brașov, Sibiu, Arad, Piatra Neamț, Bacău.

Anca și Traian Ionescu, inițiatorii proiectului, subliniază că “A.C.T.!” reprezintă o premieră în România. La nivel mondial şi european, în cadrul universităţilor de prestigiu, există Cluburi Universitare de Tango (de exemplu Clubul de tango al Universităţii Yale, Princeton, Columbia din S.U.A., Clubul de tango al Universităţii Oxford din U.K. etc.). Motivul este că tangoul argentinian are o componentă puternică de dezvoltare personală, dansatorii raportând beneficii individuale din practicarea acestui dans. Potrivit organizatorilor, la sfârșitul cursurilor de tango studenții vor fi capabili să se concentreze mai mult pe soluții, evitând confuzia și indecizia. Creşterea încrederii tinerilor în forţele proprii va duce la rezultate bune la locurile de muncă viitoare, ceea ce poate contribui la creștere economică și scăderea ratei șomajului.

Anca și Traian Ionescu nu sunt la primul proiect câștigat. În anul școlar precedent ei au derulat în licee „Caravana de tango“, iar anul acesta, în paralel cu „A.C.T.!“, supervizează derularea în cinci orașe din România a proiectului „Partener EU“, care prevede de asemenea cursuri gratuite de tango pentru studenți.

Psihologul Silviu Ioniță, invitat la eveniment, a vorbit despre felul în care tangoul contribuie la creșterea capacității de interacțiune sănătoasă cu grupul, la formarea unei identități clare de gen, la construirea unei atitudini responsabile față de parteneri, ca și la exprimarea firească a dorințelor și nevoilor în cadrul unui dialog non-verbal care este dansul.

Traian Ionescu, membru fondator al Asociației pentru cultură și tango, a subliniat faptul că implementarea proiectului se face cu voluntari, Uniunea Europeană susținând doar o serie de cheltuieli logistice. Printre activităţile proiectului se numără şi formarea de formatori de tango în rândul studenţilor, care să mențină o tradiţie a cursurilor şi a serilor de tango argentinian în universităţi, şi eliberarea de Certificate Youthpass participanţilor la cursuri.

Evenimentul de lansare a proiectului „A.C.T.!“ s-a încheiat cu un dans demonstrativ de tango argentinian, susținut de Anca și Traian Ionescu.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Tineret în Acţiune, Acţiunea Tineri pentru Europa, Sub-Acţiunea 2.1., Iniţiative ale tinerilor.

Perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului „A.C.T.!“ este 01 octombrie 2013 – 01 iunie 2014.