1. Cine este Paul Lupașcu?

Sunt din Iași, iar în București locuiesc de vreo 3-4 ani. Am terminat Filosofia în 2011 și de atunci am avut diverse job-uri.  Am venit aici inițial pentru Master și am rămas pentru că e un oraș mai mare și mai variat.

_DSC7992small2

  1. Pasiunea ta pentru fotografie are și un început. Când s-a întâmplat asta și ce ai descoperit atunci?

Mi-a plăcut dintotdeauna lumina caldă de seară, umbrele lungi și apusurile. Am prins obiceiul de a face poze probabil în Franța, unde eram cu o bursă Erasmus și vroiam să arăt celor de acasă ce vedeam acolo. Aveam doar un telefon mobil cu cameră și credeam că ISO-ul, la fel ca celelalte setări, trebuie pus la maxim. Așa că făceam toate pozele cu ISO 300, care era maxim pe acel telefon. Pe atunci și pentru ceva vreme după, făceam pozele cu scopul de a informa, de a arăta, așa cum se fac pozele de obicei și, bineînțeles,  încercam să arat lucrurile cele mai frumoase.

_DSC9456colorsmall

  1. Ce este fotografia pentru tine și ce descoperi când faci poze?

Mă întreb dacă fotografia este o artă și ce merit are fotograful. Până la urmă el doar surprinde, înregistrează ceva care e deja acolo și care poate fi observat de oricine. Pe când un pictor, de exemplu, crează aproape totul de la zero. Fotograful are doar puterea de a alege momentul și unghiul din care surprinde ceva pe care el nu l-a creat, apasă un buton și obține un fel de copie: fotografia.

4

 

Există poze bune și poze rele și abia acum am început să fiu convins că pentru o fotografie bună e nevoie ca obiectul (situația, momentul, circumstanța) să fie bune. Fotografia e complet dependentă de locul și timpul în care a fost făcută. Pe de altă parte, fotograful poate spune că dacă ceva e frumos în poza lui, înseamnă că ceva e frumos în realitate, în ceea ce a fost pozat. Mă mai întreb dacă o fotografie poate fi mai valoroasă decât ceea ce a fost fotografiat – și într-adevăr, am văzut fotografii ale unor evenimente reale și neinfluențate de fotograf care-ți lasă impresia că întreg evenimentul a avut loc doar că acea fotografie să poată fi făcută.

7

Atunci știu că pentru o poză bună e nevoie să ieși din casă, să te duci în afara zonei tale de confort, să-ți pui fundul și capul la bătaie – ceea ce eu nu fac destul, pentru că sunt obișnuit să aștept ca poza bună “să se întâmple pur și simplu”, la fel ca multe altele. Pe de altă parte, pentru mine e o plăcere să prelucrez fotografiile și mi se pare că aici pot adăuga de la mine aproape la fel de mult cât am adăugat atunci când am făcut poza, dar asta tot nu e o artă, e mai degrabă un meșteșug.

8

  1. O fotografie poate spune o mie de cuvinte. Ce crezi că spun ale tale?

Sunt, sper că doar pentru prezent, capabil să fac poze care, în cel mai bun caz, te fac să zici “ce frumos” sau “ce drăguț”, sunt fotografii cu intenție estetică, dar cu siguranță nu intelectuale. Cred că fotografia ideală trebuie să combine ideea cu imaginea, să arate o poveste sau mai bine spus, să conțină și ”un verb”, nu doar ”adjective”.

382073_449068775157840_745739438_n

  1. Fotografie color vs. fotografie alb – negru. Preferințe? De ce?

Nu prefer nici una mai mult ca cealaltă. Cred că fotografia alb-negru, prin natura ei, subliniază o compoziție foarte bună, iar o compozoție foarte bună nu mai are nevoie de culori. Pe de altă parte, culorile sunt cu totul altceva decât formele și au jocul și calitățile lor. Unele poze arată mult mai bine în alb-negru, altele în culori. Cel mai mult mă tem de pozele despre care nu te poți decide singur.

6

  1. Observăm că ai creat pagina personală Lupașcu, unde putem admira creația ta. Despre ce este fotografia ta? Care sunt subiectele preferate?

Cel mai mult îmi plac portretele, dar sunt și cele mai dificile, pentru că expresia spontană e estompată de cameră. Recent m-am uitat la un tutorial despre portrete al unui fotograf profesionist în care nu a făcut decât să vorbească despre cum să-l faci pe om să se simtă în largul lui, nimic despre partea tehnică.

558164_362389827224064_537677981_n

  1. Sfaturi pentru fotografii aflați la început. Care este rețeta fotografiilor bune? Pasiune? Muncă? Sau un echilibru perfect?

Folosește-te de ajutorul prietenilor tăi și încearcă să le prinzi momentele cele mai frumoase! Aș vrea să le mulțumesc prietenilor care apar în aceste poze: AndreeaIleana, Fatima, Raluca, Irina, Cristina și Claudia.

 

Redactor: Alexandra Mihai

Foto: Paul Lupașcu