Patru motive pentru care nu ar trebui să lucrezi în retail

0
284
motive pentru care nu ar trebui să lucrezi în retail

Domeniul retail este unul…special, să zicem așa. Pe de o parte, el poate reprezenta o experiență utilă pentru o viitoare carieră. Mai ales dacă ajungi să lucrezi într-un mediu în care va trebui să folosești abilitățile sociale. Pe de alta, el poate aduce și minusuri. Iar motivele pentru care trebuie să ai experienţa lui se pot transforma rapid în motive pentru care nu ar trebui să lucrezi în retail.

Dar unde se poate răsturna balanța?

  • Empatia – poate fi utilă, poate nu

Nu, nu vreau să zic că nu ar trebui să nu ai deloc empatie. Că doar nu eşti sociopat, nu? Zic doar că sentimentul în sine s-ar putea să fie o scară cu suişuri şi coborâşuri când lucrezi în comerţ.

Ce înseamnă asta? Că empatia te poate ajuta, dar îţi poate fi inutilă în anumite cazuri. E ok să simpatizezi cu clientul – aşa îi vei da de înţeles că este apreciat – dar uneori chiar nu merită. Mai ales când respectivul dă dovadă de lipsă de respect faţă de casier. Sau dă dovadă de lipsă de respect faţă de consilierii de vânzări din anumite departamente. Sau dacă începe să se certe cu alţi muncitori sau cumpărători.

  • Munca în general

Dacă stai să munceşti destul timp în domeniu, s-ar putea să ajungi să dai peste destule motive pentru care să nu lucrezi în retail. Unul dintre ele este munca.

Dar de ce nu ai vrea să lucrezi în retail din cauza muncii? Nu e un nonsens? Ba este, la prima vedere. Dar încercaţi şi voi să lucraţi în locuri în care sunteţi aşteptaţi să daţi 200% pe bani puţini. Şi în care vi se reproşează şi cea mai mică greşeală pe care o faceţi.

motive pentru care să nu lucrezi în retailMai există şi alte motive pentru care nu merită să te angajezi?

Sigur că da. Uite încă două argumente:

  • Ai şansa să dai peste un grup de colegi dificili

Nu, nu vorbesc aici de cei care sunt acuzaţi de furt. Sau sunt prinşi făcând asta. Ei  îşi primesc pedepsele de la superiori. Mă refer, mai degrabă, la genul de persoane care te complimentează doar pentru ca apoi să-ţi întoarcă spatele. Ei pot ajunge să fie motive pentru care nu ar trebui să lucrezi în retail.

  • Programul nu e chiar cel mai bun

Nu ştiu cât de marcantă poate fi această problemă dacă eşti angajat part-time. Însă programul incomod poate ajunge să se numere printre numeroasele motive pentru care nu ar trebui să lucrezi în retail dacă ai normă întreagă.

Ce vreau să spun prin asta? Că este stresant să :

  1. stai să te ocupi de tot magazinul pentru a te asigura că totul e în regulă la închidere (asta se aplică fie că eşti singur pe tură, fie că nu)
  2. te gândeşti că transportul în comun s-ar putea să nu mai circule la ora când ieşi de la slujbă
  3. tot ai numeroase ture de seară în continuu, fiindcă ele îţi pot ruina programul de somn şi distruge capacitatea de a te concentra

surse foto: wall-street.ro, sharexperience.ro