Cinema în Aer Liber se apropie de finalul proiecțiilor desfășurate pe Insula Artelor din Parcul Titan. În ultima săptămână mai pot fi văzute șase pelicule din retrospectiva de filme clasice românești și din selecția de filme străine premiate.
Programul din săptămâna 11 – 16 septembrie, de la 20:30, este:
11 septembrie – Loving Vincent (r. Hugh Welchmann, Dorota Kobiela, Nominalizat la Oscar și la Globul de Aur pentru Cea mai bună animație, AP12), prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el. Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului.
12 septembrie – Occident (r. Cristian Mungiu, nominalizat la Cannes în 2002 și câștigător al Transilvania Trophy la TIFF în același an, AG) este o comedie despre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situațiilor uneori hazlii, alteori ridicole și de cele mai multe ori fără soluție în care ne aruncă viața în România de azi. În aceeași măsură, este și o poveste despre întâmplare, despre coincidențe, despre surprize și despre timp. Occident împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână, cu personaje ale caror trasee în viață se întretaie, se suprapun și se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Nu există un singur final echivoc, prima povestire se oprește în fiecare dintre cele trei părți ale filmului într-un alt moment ce sugerează soluții radical diferite pentru personaje.
13 septembrie – Asfalt Tango (r. Nae Caranfil, N15) portretizează vremurile tulburi ale anilor `90, când definitorii pentru România erau grevele spontane, schimbul de valută la fiecare colț de stradă și visul fiecăruia de a deveni patron. 11 fete care mai de care mai frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieții de artist la Paris, însoțite de un impresar local dubios (Florin Călinescu), un șofer fără scrupule (Constantin Cotimanis) și o franțuzoaică ce privește cinic viața, prin perspectiva lumii dure a show-biz-ului (Charlotte Rampling). Neprevăzutul apare în persoana soțului uneia dintre fete (Mircea Diaconu), care nu poate accepta ideea că a fost părăsit și pornește într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de mașini, atacuri armate și răpiri.
14 septembrie – Loveless (r. Andrey Zvyagintsev, nominalizat la Oscar, la Globurile de Aur și la premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin, N15), îi aduce în prim-plan pe Borys și Zhenya, care divorțează. Certându-se constant și pe cale să vândă apartamentul, se pregătesc fiecare, separat, de noile lor vieți: Boris, cu prietena sa mai tânără și însărcinată și Zhenya cu amantul bogat care-și dorește mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare.
15 septembrie – Restul e tăcere (r. Nae Caranfil, câștigător a nouă premii Gopo, AP12) spune povestea lui Grig, fiul unei vedete a Teatrului Național, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanț este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viață, fiul e pe cale să comită greșeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios și mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstituirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România își cucerise independența cu 35 de ani în urmă…
16 septembrie – Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie, câștigător la Festivalul de Film de la Veneția, N15) – La periferia Bucureștiului, o zi toridă de vară. Norica, o chelneriță, și Mitu, un porcar, se întâlnesc, se tachinează reciproc și fac concurs să vadă cine ține mai mult la băutură. Legătura lor nu e doar o aventură de o noapte. Ar putea ajunge la căsătorie, dacă Norica n-ar vrea să se mărite cu Gili, șeful și iubitul ei la vreo 50 de ani, și dacă Mitu n-ar trebui să facă doi ani de armată. Pasiunea lui Mitu pentru Norica îl va face să intre în belele: mânat de obsesia pentru ea, comite ceva de neiertat. Resorturile societății intră în mișcare și încep să vâneze cuplul…
Cinema în Aer Liber și-a propus să ofere spectatorilor o alternativă neconvențională la vizionarea filmelor la televizor sau în multiplexuri și, prin selecția prezentată, urmărește să atragă publicul larg către filmele de autor. Deși pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene.
„Cinema în aer liber” este membru al rețelei „Europa Cinemas” și are ca parteneri media: AXN, Prima TV, Europa FM, Music Channel, Radio București FM, Radio România Cultural, Iqads, SMARK, PRwave, Iqool, Eva.ro, acasa.ro, Kudika, Garbo, AARC, Blog de Cinema, Movie News, Cinefan, Noizz, Bucharest City App, Goingout.ro, The Trends, 4arte, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, Cotzoblog, Munteanu, Feeder.
Detalii despre filme şi programul complet pot fi găsite pe site-ul www.cinemainaerliber.ro
Accesul publicului la acest eveniment este liber.