Patrick Claude Ekeng (26 martie 1990 – 6 mai 2016), a fost un fotbalist profesionist camerunez care a jucat ca mijlocaş defensiv. A jucat două meciuri internaționale pentru echipa nationala a Camerunului la Cupa Africii pe Națiuni din 2015.

A debutat ca fotbalist profesionist la Canon Yaounde, apoi s-a transferat în Franța, la Le Mans FC. A mai jucat la cluburi din Elveția și Spania. Ultimul club la care a activat a fost FC Dinamo București, din România. A murit la vârsta de doar 26 de ani, în timpul meciului dintre FC Dinamo București și Viitorul Constanţa (6 mai 2016).

Gabriel Chiţoiu a povestit că a reuşit să-i repornească inima lui Patrick Ekeng după 30 de minute, însă miracolul a durat doar câteva momente. Medicul care l-a preluat pe fotbalist la spital spune că şansa acestuia de a trăi a fost pierdută pe gazonul pe care s-a prăbuşit.

„Ceea ce se ştie şi este elementar pentru toţi cei care au absolvit o facultate de medicină, este că o asltfel de fibrilaţie ventriculară trebuie ca să o salvezi în primele 3-4-5 minute”, a spus Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Floreasca.

Patrick Ekeng a fost preluat de pe gazonb de o ambulanţă după mai bine de trei minute din momentul în care s-a prăbuşit pe teren. În tot acest timp, nimeni nu i-a făcut masaj cardiac. Ambulanţa care asigura serviciile medicale la meci nu avea însă echipamentul necesar pentru resuscitarea unui pacient aflat în stop cardiac.

„Singura soluţie ca să o opreşti este să dai un şoc pacientului respectiv. Trebuie să vină defibrilatorul la tine, nu să fugi tu la defibrilator”, a adăugat medicul Gabriel Chiţoiu.
După ce a fost adus la Floreasca, echipa de 10 medici a reuşit să-i repornească fotbalistului inima. Însă trecuse o oră şi jumătate de când acesta căzuse pe teren.

Din păcate, în momentul în care am obţinut acest ritm la care speram, a fost la distanţă mare de apariţia stopului cardiac, timp în care pacientul intră în acidoză, care practic paralizează corpul”, explică medicul cardiolog.

Marți, 10 mai, s-a efectuat disecția cordului, iar reprezentanţii INML au făcut publice rezultatele. Medicii legişti au constatat că fobalistul prezenta mai multe „aspecte patologice”, printre care cord mărit şi multiple anomalii coronariene.

„In legatura cu decesul sportivului Ekeng Patrick , Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” va informeaza ca in in urma disectiei cordului efectuata 10.05.2016 s-au constatat urmatoarele aspecte patologice:

– cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, diensiuni: 14/11,5/7 cm) determinata predominant de hipertrofia ventricului sting si a septului interventricular (grosime maxima 2,4 cm)

– anomalii coronariene multiple:

– bridge-ing intins la nivelul arterei coronare stingi (ramul descendent anterior) si la nivelul arterei coronarei drepte

– hipoplazia ramului circumflex al coronarei stangi

– sechele de endocardita a valvei mitrale cu modificarea evidenta (retractii si induratii) a cuspidei posterioare

Pentru finalizarea autopsiei sunt necesare rezultatele investigatiilor toxicologice (aprox. 2 sapt) si a celor histologice si imunohistologice (aprox 30 zile)”.

Comunicatul INML este semnat de dr. Dumitriu Stefan, şef Laborator Prosectura.

Trupul neînsuflețit a fost transportat vineri spre Camerun.

Ekeng a fost primit în țara natala cu un banner impresionant: „Un leu nu moare niciodată, el doarme! Odihnește-te în pace”.

La ceremonia funerară au participat câteva sute de persoane, printre care şi ministrul camerunez al Sportului, Pierre Ismael Bidoung Mkpatt, dar și internaționalul camerunez Alexandre Song, unul dintre cei mai buni prieteni ai dinamovistului.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, sicriul cu trupul neînsufleţit al sportivului camerunez a fost depus la Palatul Sporturilor.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit în 6 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Sursa foto: facebook

Sursa Video: youtube

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here