Pasiunea
Alexandru Pop Foto: Arhivă personală

Pasiunea ta se traduce prin ,,șomer”? Te întrebi deseori dacă merită să riști și să-ți urmezi pasiunea sau să alegi un job care îți aduce doar împlinire materială? Deja ai ales o meserie care nu îți place și crezi că e prea târziu pentru a face o schimbare în acest sens? Atunci, trebuie să cunoști povestea lui Alexandru Pop!

Alex, așa cum îl cunoaște toată lumea, are o pasiune rar întâlnită în ziua de astăzi. Pasiunea lui este promovarea stilului de viață al țăranului român. De unde a început această pasiune? Alex ne răspunde simplu: ,,Dintotdeauna am fost îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă viață de țăran: grai, port, îndeletniciri, meșteșuguri. Așadar, de-a lungul copilăriei și adolescenței mele am „colindat” toate satele ce se află în jurul orășelului în care am crescut. Am avut ocazia să stau de vorbă cu sute de persoane în vârstă, provocându-i să-mi povestească despre viața și preocupările lor de odinioară.’’.

Dacă în perioada copilărie și adolescenței a fost dominat de această pasiune, după absolvirea liceului, pașii lui Alex s-au îndreptat spre Timișoara. Ajuns aici, a ales să studieze la Facultatea de Medicină Dentară, facultate care îi asigura un serviciu stabil. În primul an de facultate, a realizat că această alegere nu-l face fericit, iar pasiunea i-a făcut o nouă chemare.

Din fericire, el avut curajul să facă o schimbare și să își urmeze pasiunea. Astfel, s-a înscris și la Facultatea de Muzică, urmând cele două facultăți în paralel.

„Din prima clipă în care am pășit pragul Facultății de Muzică, am simțit că acolo îmi este locul și că asta trebuie să fac.’’, afirmă Alex, convins că a luat cea mai bună decizie. Acest fapt fiind confirmat și de numărul mare de premii pe care le-a obținut la diverse festivaluri. Chiar și așa, el mărturisește: „Am renunțat de ceva timp la ideea de competiție și la dorința de a obține vreun premiu. Îmi doresc să fiu în stare să transmit oamenilor, prin cântecele mele, emoția și dragostea mea. Dacă am ales să particip un festival, am făcut-o din pasiune pentru folclorul nostru.’’

În prezent, Alex a absolvit ambele facultăți și lucrează ca meșter popular țesător. Întrebat cum a ajuns să aibă tocmai această meserie, acesta răspunde: „M-a fascinat foarte mult meșteșugul țesutului la război. Acest meșteșug era întâlnit, cândva, în fiecare casă, fiind singura sursă de obținere a pânzei pentru confecționarea îmbrăcămintei și nu numai. Astfel, cu timpul, am ajuns să stăpânesc acest meșteșug și să îl practic.’’

Mai mult decât atât, el cultivă şi prelucrează cânepa în cele mai mici detalii. ,,Este uimitor cum, dintr-un bob de sămânță, după multe etape de lucru, se poate ajunge la o haină sănătoasă.’’

Uneori, pasiunea se transformă în documentar

Pentru a arăta lumii ,,drumul cămășii de cânepă’’, ,,țăranul’’ nostru a realizat un documentar în care prezintă evoluția cânepei de la o sămânță, la o cămașă. Realizarea documentarului a fost, pentru Alex, o adevărată provocare despre care își amintește:

„Mi-a fost foarte greu să demarez acest proiect, deoarece resursele mele materiale au fost aproape nule. Am împrumutat o cameră de filmat de la un prieten. De asemenea, am cooptat oameni cu suflet mare, care au acceptat să ia parte, fără bani, la această acțiune. Costumele populare și recuzita pe care le-am folosit fac parte din colecția mea, iar etapele de lucru care au fost filmate în casă au fost realizate, de fapt, în camera mea, pe care am amenajat-o sub forma unui muzeu viu.”.

În final, Alex se descrie simplu, cum sper că reiese și din povestea prezentată: „Sunt o persoană puternică și luptătoare cu o dorință arzătoare de a crește în cunoaștere, de a înțelege oamenii din jurul meu și de a-i ajuta. Îl iubesc pe Dumnezeu și îmi doresc să fiu o sursă de lumină și dragoste pentru cei de lângă mine.’’

pasiunea
Alex prelucrând cânepa Foto: Arhiva personală
Pasiunea
Etapă a obţinerii hainelor tradiţionale Foto: Arhivă personală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here