Participă și tu la competiția europeană a tinerilor traducători

0
44
competiție, traduceri

Azi, 2 septembrie 2021, au fost deschise înscrierile pentru competiția organizată anual între traducătorii din școlile europene.

În fiecare an, Comisia Europeană organizează o competiție de traducere între elevii școlilor din întreaga Uniune Europeană. Anul acesta, înscrierile școlilor care doresc să participe se desfășoară între 2 septembrie și 20 octombrie. E necesară înscrierea școlii deoarece școala are responsabilitatea organizării competiției la nivel local.

Regulile competiției

  • Fiecare școală care dorește să participe trebuie să se înscrie pe acest website oricând până la data 20 octombrie ora 13 (ora României). Regulile oficiale sunt afișate aici.
  • Dintre școlile înscrise, vor fi selectate aleator școlile care vor participa din fiecare țară, pentru a permite atât un echilibru între reprezentarea diverselor țări și pentru a se asigura un număr suficient de evaluatori, evaluatorii nefiind foarte mulți. Pot participa doar școlile care au acces la internet și au disponibil câte un computer pentru fiecare participant. Din România se pot înscrie cel mult 33 de școli, un număr identic cu numărul europarlamentarilor români la data finalizării alegerilor europarlamentare.
  • Numele școlilor alese să participe în competiție vor fi publicate pe 1 noiembrie pe site-ul competiției.
  • După ce o școală a fost oficial admisă în competiție, aceasta trebuie să înscrie un număr de minim 2 participanți, dar nu mai mult de 5. Toți participanții trebuie să fie născuți în anul 2004 și să fie înscriși permanent la școala respectivă. Modul de selecție al participanților de la o școală e stabilit de fiecare școală dar trebuie să fie corect, transparent și nediscriminatoriu.
  • Apoi, până cel târziu la 16 noiembrie, la ora 13 (ora României) fiecare școală trebuie sa transmită pe platforma online a competiției numele celor 2-5 reprezentanți ai școlii împreună cu perechea de limbi aleasă de fiecare participant pentru efectuarea traducerii în competiție.
  • Competiția se va desfășura la distanță, pe data de 25 noiembrie și va dura 120 de minute, între orele 11 și 13 (ora României).
  • Fiecare participant va traduce în mod individual fragmentul de text iar profesorii nu vor putea asista procesul de traducere.

Cine vor fi câștigătorii

Ulterior, comisia de jurizare va puncta traducerile și va premia câte o traducere din fiecare țară. Câștigătorii ediției din aces an a competiției vor fi anunțați în februarie 2022 iar în primăvara anului viitor vor fi invitați la ceremonia de premiere ce va avea loc la Bruxelles.

Anul trecut, câștigătoarea din România a fost Iulia Berciu, elevă la liceul teoretic „Ioan Jebelean” din Sânnicolau-Mare, județul Timiș.

Iulia Berciu

Aici regăsiți înregistrarea ceremoniei de premiere pentru competiția de anul trecut, ceremonie care a avut loc în iunie 2021.