Cu prilejul sosirii primăverii aș vrea să îți propun să lași deoparte, pentru un moment, preocupările tale zilnice și să încerci să organizezi o ieșire în natură. De ce acest lucru? Simplu, deoarece tocmai ce am depășit o perioadă destul de friguroasă, iarna, iar organismul nostru „strigă” după o gură de aer proaspăt. În cazul în care locuiești într-o zonă liniștită, de țară, atunci ai toate șansele de partea ta ca să faci o mini-excursie tocmai bună să te trezească din amorțire.
Însă ce te faci dacă te afli în situația, mai puțin fericită, de a trăi în jungla unui oraș mare și aglomerat? Ei bine, în acest caz nu îți mai rămâne de făcut decât să alegi între două variante. Fie să intri repede pe Google search, întrucât suntem intr-o eră în care tehnologia ne-a absorbit deja și să cauti informații despre parcurile minunate ale Bucureștiului, bineînțeles, ca să faci o plimbărică pe aleile unuia dintre ele, și nu doar de dragul informației. Sau, poți aloca cinci minute din timpul tău, să citești acest articol prin intermediul căruia m-am gândit să atrag vremea bună prezentând câteva activități de care te poți bucura în parcurile bucureștene. Deci pentru ce anume optezi? Am fost sigură că a doua varianta, deoarece este mult mai simplă și în acest fel economisești timp. Așadar să ne punem pe treabă:
1. Parcul Herăstrău (sau Carol al II lea) este un parc ce are o suprafață de 187 de hectare. Destul de mare, nu-i așa? Sunt absolut convinsă că vei găsi și tu un locușor unde să te poți bucura de splendoarea naturii, împreună cu prietenii, familia sau, de ce nu, împreună cu animăluțul de companie. Dacă acest criteriu nu este suficient pentru a te convinge că Parcul Herăstrău ar trebui sa fie marele câștigător al „extragerii”, atunci să îți mai prezint și alte argumente favorabile: are o istorie ce datează încă din anul 1930, vegetația fiind formată de o varietate de specii printre care și un arbore unicat, salcâmul japonez, cu ramuri plângătoare și frunze pătate cu alb, ca să nu mai vorbim și de atracția pe care o exercită lacul din centrul parcului.
2. Parcul Cișmigiu este cea mai veche grădină botanică din București. Nu are așa o dimensiune impresionantă precum Parcul Herăstrău, are doar 16 hectare, însă cu siguranță te poate cuceri prin frumusețea istoriei ce se ascunde în spatele porților. Ȋn 1779, Alexandru Ipsilanti, domnitorul Ţării Românești, poruncea construirea a două cișmele. Mai târziu, în vremea domniei lui Gheorghe Bibescu, 1847, a fost chemat grădinarul peisagist al Grădinilor Imperiale din Viena, Wilhelm Mayer, cu scopul de a-l transforma într-o frumoasă grădină. Astfel lucrările de înfrumusețare s-au terminat în 1854, iar parcul a fost deschis vizitatorilor. Sunt convinsă că acesta ar putea fi locul ideal în care ai putea citi o carte, ori ai putea asculta melodia preferată.
3. Parcul Tineretului, care este situat la o mică distanță de Piața Unirii, punct de referință în București, este declarat cel mai mare parc din oraș, având 200 de hectare. Probabil că nu de puține ori te-ai întrebat de unde această denumire de „tineretului”. Ei bine, parcul și-a câștigat numele datorită muncii depuse de tineri pentru a transforma o groapă de gunoi, ce dăinuia acolo de peste 25 de ani, într-un magnific spațiu verde ce deservește astăzi unei populații de peste 8000 de locuitori. Este bine de știut că parcul este amplasat într-o zonă care în trecut era denumită „Valea Plângerii”. Dacă ai chef ca într-o după-amiază să ieși la alergat sau să te plimbi cu bicicleta, atunci cu siguranță că te afli în parcul potrivit.
Mă întreb oare la câte povești de dragoste, la câte șoapte de iubire sau la câte suferințe au fost martori, de-a lungul anilor, aceste locuri mirifice, care cu siguranță că ascund mai multe secrete decât ne-am imagina noi vreodată. Ȋnainte de a-ți spune la revedere si de a-ți ura o primăvară căt mai frumoasă, aș vrea să te întreb dacă știai că…
• Ȋn București sunt aproximativ 39 de parcuri, fiecare zonă importantă bucurându-se de colțul ei verde?
• Parcul Divertiland este primul parc de distracții dezvoltat după standarde internaționale și se dorește a fi in următorii ani unul din principalele puncte de atracție turistică din Europa?
Redactor : Răuțu Iulia-Simina
Fotograf: Oana Dobrescu